Volgens het voedingscentrum Calcium is een belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam. Het speelt een centrale rol in het behoud van onze algemene gezondheid en welzijn. Het is het meest bekend om zijn rol in de gezondheid van de botten, maar de effecten gaan veel verder en beïnvloeden de spierfunctie, zenuwsignalen en bloedstolling. De voedingscentrum wijst er ook op dat de toevoer van calcium in combinatie met lichaamsbeweging en vitamine D invloed heeft op de ontwikkeling van osteoporose.

Calcium is het meest voorkomende mineraal in het menselijk lichaam en komt voornamelijk voor in botten en tanden. Het is essentieel voor het behoud van de structurele integriteit van botten en tanden en is daarom een cruciaal element vanaf de kindertijd tot op hoge leeftijd.

Wat is Calcium? 

Calcium is een mineraal dat voornamelijk geassocieerd wordt met gezonde botten en tanden, maar het speelt ook een belangrijke rol bij bloedstolling, het helpen van spieren bij samentrekking, en het reguleren van normale hartslagen en zenuwfuncties. 

Ongeveer 99% van het calcium in het lichaam wordt opgeslagen in botten, en de overige 1% wordt aangetroffen in bloed, spieren en andere weefsels. 

Wat is de functie van calcium in het lichaam?

Calcium is een essentieel mineraal dat een cruciale rol speelt in verschillende functies binnen het menselijk lichaam. Hier zijn enkele belangrijke functies van calcium: 

 • Botgezondheid: 

Calcium is een belangrijk bestanddeel van botweefsel, waar het samen met fosfor zorgt voor de stevigheid en structuur van botten en tanden. 

 • Spiercontractie: 

Calcium is essentieel voor de contractie (samentrekking) van spieren. Wanneer een zenuwimpuls een spier bereikt, zorgt calcium ervoor dat de eiwitten in de spiercellen (actine en myosine) op de juiste manier samenwerken, wat leidt tot spiersamentrekking. 

 • Bloedstolling: 

Calcium speelt een cruciale rol bij bloedstolling. Het is betrokken bij de vorming van bloedstolsels, wat essentieel is om bloedingen te stoppen en wondgenezing mogelijk te maken. 

 • Celcommunicatie: 

Calcium fungeert als een secundaire boodschapper in cellulaire signaaltransductie. Het reguleert veel cellulaire processen door te fungeren als een signaalmolecuul in reactie op verschillende stimuli. 

Wat doet een tekort aan calcium met het menselijk lichaam? 

Een tekort aan calcium kan verschillende symptomen en gevolgen hebben voor het menselijk lichaam, waaronder: 

 • Botontkalking (osteoporose): Een langdurig tekort aan calcium kan leiden tot verlies van botmassa en een verhoogd risico op botbreuken, met name bij ouderen 
 • Spierkrampen en spiertrekkingen: Calcium is essentieel voor de samentrekking en ontspanning van spieren. Een tekort kan leiden tot spierkrampen en onwillekeurige spiertrekkingen 
 • Tandproblemen: Calcium is ook belangrijk voor de gezondheid van tanden. Een tekort kan leiden tot tandbederf en andere tandproblemen 
 • Hartproblemen: Calcium speelt een rol bij het reguleren van de hartslag. Een tekort kan leiden tot hartritmestoornissen en andere hartproblemen 
 • Slaapproblemen: Calcium is betrokken bij de productie van melatonine, het hormoon dat de slaap-waakcyclus reguleert. Een tekort kan leiden tot slaapproblemen en slapeloosheid 

Het is daarom belangrijk om voldoende calcium binnen te krijgen via een gevarieerd dieet. Is dit niet mogelijk? Bekijk dan onze nieuwe ESSENTIAL BEARS met jouw dagelijkse behoefte aan Calcium! 

Bronnen van Calcium 

Calcium komt voor in diverse voedingsmiddelen, en het is belangrijk om een gevarieerde voeding te hebben om voldoende calcium binnen te krijgen. Hier zijn enkele goede bronnen van calcium: 

 • Zuivelproducten: 
 • Groene bladgroenten: 
 • Vis: 
 • Noten en zaden: 
 • Peulvruchten: 
 • Tofu en andere sojaproducten: 
 • Fortified voedingsmiddelen: 
 • Visgraatmeel: 

Het is belangrijk om te onthouden dat de absorptie van calcium ook kan worden beïnvloed door andere voedingsstoffen. Vitamine D, magnesium en vitamine K spelen bijvoorbeeld ook een rol bij de gezondheid van botten en kunnen de opname van calcium verbeteren.

Een uitgebalanceerd dieet met voldoende variatie zal over het algemeen bijdragen aan een goede calciuminname. Als je problemen hebt met het verkrijgen van voldoende calcium uit voeding, kan het gebruik van supplementen zoals onze nieuwe ESSENTIALS BEARS met calcium! 

WAT MAAKT ONZE CALCIUM ESSENTIAL BEARS ZO SPECIAAL?

De dagelijkse aanbeveling van het Voedingscentrum voor calcium voor volwassenen (25-50 jaar) is 950 mg. Onze beren met een dosis van 500 mg/dag zijn daarom de perfecte aanvulling op een evenwichtige voeding.

Omdat ze per stuk kunnen worden ingenomen, kun je ze gemakkelijk in twee of meer porties verdelen. Ze zijn 100% veganistisch en glutenvrij, waardoor ze geschikt zijn voor mensen met verschillende dieetwensen.


Ze smaken naar citroen en zijn ook nog eens suikervrij.

Deze foto toont een verpakking Daily Essentials Bears Calcium van Bears with Benefits.

Nassim Jamalzadeh

Calcium speelt een cruciale rol, vooral in de botfunctie. Vooral tijdens intensieve lichamelijke activiteit is het raadzaam om naast magnesium ook calcium aan te vullen om de spierfunctie in stand te houden en regeneratieprocessen te bevorderen.

Daarnaast wordt een calciumtekort ook in verband gebracht met broze nagels, een droge huid, vermoeidheid en fysieke zwakte.

Daarom raad ik je aan om onze nieuwe Calcium Beren te proberen. In tegenstelling tot conventionele tabletten, capsules of poeders, worden onze beren gekenmerkt door een aangename citroensmaak, waardoor het innemen een aangename ervaring is.

VRAGEN OVER CALCIUM

MAG CALCIUM WORDEN INGENOMEN TIJDENS DE ZWANGERSCHAP?

Ja, je kunt calcium innemen tijdens de zwangerschap. Maar je moet het wel eerst met de arts bespreken.

Kunnen kinderen onze Calciumbeertjes ook nemen?

Onze beren zijn ontwikkeld voor het volwassen lichaam/ of voor volwassenen, dus we kunnen hier alleen een aanbeveling doen voor volwassenen. In principe kunnen kinderen onze calcium ook innemen. We raden je echter aan om eerst met je arts te overleggen voordat je ze inneemt.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

ONZE NIEUWE ESSENTIAL BEARS

VOLG ONS OP INSTAGRAM