Ceramiden zijn de huideigen lipiden (vetten, zeg maar), die zeer belangrijk zijn voor de structuur van de huid. Ze komen voor in alle vier de lagen van de opperhuid van de huid. De functie van ceramiden kun je zien als lijm, want ze binden de oppervlaktecellen van de huid samen en houden ze bij elkaar. Lees hier alles over ons krachtige ingrediënt!

Wat zijn ceramiden precies en waarom zijn ze zo effectief?

Simpel gezegd: Ceramide zijn bepaalde vetten, ook wel lipiden genoemd, die van nature in onze huid voorkomen en door het lichaam worden geproduceerd. Meer specifiek maken ze ongeveer 50 tot 60 procent uit van onze Huidsamenstelling. Ze bouwen onze Huidbarrière en ceramiden zijn een natuurlijke vochtinbrenger en hydratator voor onze teint. De functie van ceramiden kan worden gezien als lijm, omdat ze de oppervlaktecellen van de huid binden en bij elkaar houden. Ceramiden beschermen ook tegen het milieu, bacteriën en andere factoren waaraan de huid wordt blootgesteld. Naar verluidt kunnen ceramiden de huid ook beschermen tegen allergenen en andere huidziekten.

Deze voedingsmiddelen bevatten ceramiden

Nu we gezien hebben hoe belangrijk ceramiden zijn voor de huid, rijst de vraag of ceramiden ook via de voeding kunnen worden opgenomen.

En dat kan inderdaad: ceramiden zitten in eieren, spinazie en ook sojabonen. Dit alleen is echter niet voldoende om het ceramidespiegel op lange termijn op peil te houden. Suppletie wordt daarom aanbevolen.

Wat is het effect van het innemen van ceramiden?

De inname van het gepatenteerde fytoceramidecomplex helpt het ceramidegehalte van de huid te herstellen. Ceramiden zijn net zo onmisbaar voor een soepele, gladde huid als collageen. Samen met collageen vormen ceramiden onze huidstructuur. Ceramiden beschermen de huid tegen vochtverlies en schadelijke milieu-invloeden. Ceramiden verfijnen ook de poriën en het huidbeeld. Bij het ouder worden neemt hun natuurlijke productie echter af. De huid verliest elasticiteit en stevigheid.

Dr. med. Anne Latz

"Het natuurlijke ceramideniveau van de huid neemt al af vanaf de leeftijd van 25 jaar. De huid wordt droog en verliest elasticiteit. Dan is het zinvol om het ceramidegehalte van de huid van binnenuit te verbeteren. Gevoelige en droge huidtypes hebben het meeste baat bij suppletie."

Alle vragen over ceramiden

Voor welke huidtypes zijn ceramiden geschikt?

Het is onmogelijk te zeggen voor welk huidtype ceramiden geschikt zijn. Want eigenlijk heeft elke huid ceramiden nodig. Ceramiden vormen dubbele lipidenlagen en kunnen zo vocht opslaan en een natuurlijke beschermende barrière vormen tegen invloeden van buitenaf. Ceramiden zijn vooral geschikt voor de droge of gevoelige huid. Zodat de huid meer vocht kan opslaan en beter beschermd is tegen invloeden van buitenaf. Ceramiden kunnen echter ook positieve effecten hebben op een gecombineerde huid of een vette en onzuivere huid. Dit komt omdat ze de poriën niet verstoppen. Men mag ook niet vergeten dat de huideigen ceramideproductie afneemt na 30 jaar.

Hebben ceramiden bijwerkingen?

Er zijn verschillende soorten ceramiden. De huidbarrière bestaat echter niet uit slechts één soort ceramiden, maar uit verschillende. Als je maar één type ceramide gebruikt, kan dat het evenwicht in de huid verstoren. Daarom is het belangrijk om verschillende soorten ceramiden te gebruiken. Als voedingssupplement, als serum of als crème.

Wanneer moeten ceramiden worden gebruikt?

Zoals reeds gezegd heeft elke huid ceramiden nodig. Ceramiden kunnen namelijk worden gebruikt bij een gevoelige en droge huid, maar ook bij huidziekten zoals psoriasis, neurodermitis en atopische dermatitis. Ceramiden worden ook gebruikt als anti-verouderingsmiddel. Dit komt omdat de lichaamseigen ceramideproductie afneemt na het 30e levensjaar.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studies over de doeltreffendheid van ceramiden

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

De rol van ceramiden in de huidhomeostase en inflammatoire huidziekten

Dit gaat over het begrijpen van ceramiden en hun verband met inflammatoire huidziekten.

Ceramiden en de werking van de huid

Het punt is dat de meeste huidziekten, veroorzaakt door een beschadigde huidbarrière, een verlaagd ceramidegehalte hebben.

ONZE BEREN MET CERAMIDEN:

VOLG ONS OP INSTAGRAM