In het volgende vertellen we je alles wat je moet weten over chlorella. We leggen onder andere uit welke voordelen chlorella voor je kan hebben en hoeveel je over het algemeen moet innemen. Wist je dat het belangrijk is voor de menselijke bloedsomloop?

Wat is Chlorella?

De term Chlorella komt uit het Latijn en betekent "klein, groen ding". Het is een microalg die een van de hoogst ontwikkelde levende organismen is. De algen zijn niet met het blote oog te zien, maar ze hebben waardevolle krachten, waardoor ze al miljoenen jaren overleven. Chlorella is een van de best onderzochte organismen. Daarom is er talloze malen onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van de algen. De bekendste soort zoetwateralg is Chlorella Vulgaris. Zij is wijdverspreid over de hele wereld en komt vooral voor in stilstaand en stromend water. De microalg wordt vooral gebruikt in voedingssupplementen en cosmetica.

Welke vitaminen bevat chlorella?

Chlorella heeft een bijzondere nutritioneel-fysiologische waarde door zijn hoge gehalte aan eiwitten, vetzuren en secundaire plantaardige stoffen. Het bevat alle in water oplosbare vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B9, biotine en vitamine C), in vet oplosbare vitaminen (A, D, E, K) en vele andere bioactieve plantenstoffen.

Daarnaast bevat het ook enkele mineralen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium. Chlorella is ook rijk aan sporenelementen zoals ijzer, zink, mangaan, koper en selenium. De zoetwateralg is een belangrijke bron van eiwitten en is bovendien jodiumvrij.

Maar ook onze Eat Your Super Greens Vitaminen bevatten chlorella.

Chlorella effect

Chlorella heeft een zeer hoog chlorofylgehalte. Een dergelijk hoog gehalte is bij geen enkele andere plant ooit gemeten. Omdat chlorofyl identiek is aan het menselijke bloedpigment hemoglobine, bestaat er geen betere voedingsstof voor ons bloed. Samen met organische mineralen zorgt chlorofyl ervoor dat ons bloed schoon en vitaal is. Alleen daardoor kan het bloed alle lichaamsweefsels optimaal voeden. Door de hoge hoeveelheid chlorofyl beschermt chlorella de lever tegen talloze gifstoffen. De voedingsvezels van de alg versterken zowel de bloedsomloop als de spijsvertering. Bovendien wordt de koolhydraatstofwisseling geactiveerd door het versnelde transport van glucose, zodat de gewonnen energie sneller beschikbaar is. Het ondersteunt ook het herstel van het zuur-basis evenwicht. Chlorella kan op verschillende manieren een positief effect hebben op de gezondheid van de huid, het kan de conditie verbeteren of helpen bij inflammatoire huidziekten zoals acne of neurodermitis.

De alg heeft ook een positief effect op het immuunsysteem en kan bij voortdurende inname het lichaam beschermen tegen bacteriën, virussen of schimmels. Daarnaast heeft chlorella een positief effect op de bloedvorming en kan het een hoge bloeddruk verlagen. Verder kan dementie worden vertraagd en ondersteunt het de nierfunctie en kan het DNA-schade voorkomen.

NASSIM JAMALZADEH:

"Chlorella is niet zomaar een microalg. Men moet het effect ervan niet onderschatten. Want het is rijk aan bètacaroteen, vitamine B1, B2, B3, B5, B6, E en vitamine K. Het speelt dus een grote rol, onder andere voor het immuunsysteem en voor het zenuwstelsel. Het heeft ook een antioxiderende werking en kan de cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Wie chlorella nog niet kent, moet het zeker proberen en overtuigd raken van de werking."

ALLE VRAGEN OVER CHLORELLA

Hoeveel chlorella heb je dagelijks nodig?

De dagelijks aanbevolen hoeveelheid chlorella voor een relatief gezond persoon is 3-4g. Voor een hogere behoefte moet 5-10g (of meer) worden geconsumeerd. Gevoelige mensen moeten echter in het begin minder (2-3g) chlorella nemen en de dagelijkse hoeveelheid langzaam opvoeren. De inname van capsules, poeder of gummibeertjes moet over de dag worden gespreid. Het is ook belangrijk dagelijks twee liter water te drinken, zodat het lichaam de voedingsstoffen en vitale stoffen snel kan opnemen.

Kun je te veel chlorella nemen?

Chlorella wordt over het algemeen goed verdragen. Bijwerkingen zijn nauwelijks bekend, maar af en toe kan hoofdpijn of misselijkheid optreden tijdens de eerste weken van gebruik. Mensen die anticoagulantia gebruiken moeten voorzichtig zijn met het innemen van chlorella, omdat vitamine K het effect van anticoagulantia kan tegenwerken.

Wat is het verschil tussen chlorella en spirulina?

De twee termen worden vaak samen gebruikt. Maar spirulina is eigenlijk geen alg, maar een geslacht van cyanobacteriën. Bovendien heeft chlorella een celkern, terwijl spirulina dat niet heeft. In tegenstelling tot spirulina behoort chlorella botanisch gezien tot de planten. Beide hebben een hoge nutriëntendichtheid en een hoog eiwitgehalte

Kun je afvallen met chlorella?

Chlorella kan obesitas helpen verminderen. Wetenschappers hebben in studies vastgesteld dat chlorella een positief resultaat liet zien na inname gedurende 8 weken. Uit het experiment bleek dat mensen die 8 weken lang dagelijks chlorella-tabletten innamen, meer gewicht verloren dan de proefpersonen in de placebogroep.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over het belang van chlorella

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Het belang van chlorella in de voeding

Chlorella is uitgebreid bestudeerd om biomassa te verkrijgen of bioactieve stoffen te extraheren die kunnen worden gebruikt in functionele voedingssupplementen, cosmetica en geneesmiddelen.

 

De gezondheidsvoordelen van chlorella

De studie richt zich op de samenstelling van chlorella, de gezondheidsvoordelen ervan, de huidige en toekomstige markt en de huidige goedkeuringsstatus ervan in de VS en de EU.

 

De veiligheid van het eten van chlorella

Uit de studie bleek dat de algen zonder problemen kunnen worden geconsumeerd als ze op de juiste wijze worden gekweekt in een niet-verontreinigde omgeving en met mate worden geconsumeerd.

 

Synergetische effecten tussen verschillende nutriënten en antioxidanten

In de studie werd onderzocht of de gunstige effecten van chlorella het gevolg zijn van synergetische effecten tussen verschillende voedingsstoffen.

Unsere Bärchen mit Chlorella

VOLG ONS OP INSTAGRAM