CHROOM - ALLES WAT U MOET WETEN
WAT IS CHROOM?
Chroom is een chemisch element en behoort tot de overgangsmetalen. Het komt in de natuur zelden in zuivere vorm voor, maar vaak in combinatie met andere stoffen. Chroomverbindingen worden gekenmerkt door hun kleurigheid. De term "chroom" komt van het woord "chroma" en betekent "kleur" in het Oudgrieks. Chroom is betrokken bij het gebruik van koolhydraten en bij de vetstofwisseling.
Waar zit chroom in?
Chroom komt voor in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Het zit vooral in vis, zoals paling, garnalen en mosselen. Varkensvlees, gevogelte, maïs en volkorenbrood zijn ook rijk aan chroom. Noten en peulvruchten, zoals witte bonen, amandelen, hazelnoten en paranoten bevatten veel chroom. Honing en eieren, Edam, Chester kaas en Goudaviel bevatten ook chroom.
CHROOM EFFECT
Chroom is belangrijk voor het lichaam, maar of het van levensbelang is, wordt momenteel door deskundigen onderzocht. Toch heeft chroom een belangrijke functie bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel en de stofwisseling.
Het is dus ook belangrijk voor diabetici. Chroom is ook betrokken bij het gebruik van koolhydraten. Hoe meer koolhydraten worden geconsumeerd, hoe meer chroom moet worden ingenomen.
In het algemeen is chroom verantwoordelijk voor de vetstofwisseling en reguleert het de vetspiegel in het bloed. Bovendien kan chroom het "goede" HDL-cholesterol verhogen en het "slechte" LDL-cholesterol verlagen. Spieren hebben ook baat bij chroom. Het is namelijk nodig voor de opbouw, omdat het de opname van eiwitten in de spieren bevordert.
NASSIM JAMALZADEH:
"Het effect van chroom mag niet worden onderschat, vooral tijdens afvallen of vasten moet men zeker chroom innemen om het te bereiken effect te versterken. Chroom heeft een positieve invloed op de stofwisseling en de bloedsuikerspiegel."
ALLE VRAGEN OVER CHROOM
Volgens de Duitse voedingsvereniging (DGE) wordt voor volwassenen een dagelijkse dosis van 30-100 microgram aanbevolen. Kinderen onder de 15 jaar moeten een lagere hoeveelheid innemen.
Vergiftiging door chroomhoudend voedsel is zeer onwaarschijnlijk. Alleen mensen die met chroom werken en stof inademen kunnen mogelijk te veel chroom binnenkrijgen en daardoor allergische huidreacties, maagdarmproblemen en nier- en leverschade ontwikkelen.
Bij een evenwichtige voeding is een tekort aan chroom vrij onwaarschijnlijk. Alleen kunstmatige voeding over een langere periode kan hier mogelijk toe leiden. Symptomen als een verhoogd bloedlipidengehalte, meer plassen, gewichtsverlies, slechte concentratie, jeuk, spierzwakte en nervositeit kunnen optreden.
Omdat chroom in veel dierlijk voedsel voorkomt, moeten veganisten ervoor zorgen peulvruchten en noten te eten om een tekort aan chroom tegen te gaan.
MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN
Het stimuleert mijn vetstofwisseling. Ik vind het geweldig!
Sandra
Eindelijk een product dat me ondersteunt bij mijn gewichtsverlies!
Johanna
Onze beren met chroom
Onze beren met chroom