In het volgende vertellen we je alles wat je moet weten over chroom. We leggen onder andere uit welke voordelen chroom voor je kan hebben en hoeveel je over het algemeen moet innemen. Wist je dat het belangrijk is voor de benutting van koolhydraten?

Wat is chrome?

Chrome is een chemisch element en behoort tot de overgangsmetalen. Het komt in de natuur zelden in zuivere vorm voor, maar vaak in combinatie met andere stoffen. Chroomverbindingen worden gekenmerkt door hun kleurigheid. De term "Chrome" komt van het woord "chroma" en betekent "kleur" in het Oudgrieks. Chrome is betrokken bij het gebruik van koolhydraten en bij de vetstofwisseling.

Waar zit Chrome in?

Chrome komt voor in een grote verscheidenheid aan voedingsmiddelen. Het zit vooral in vis, zoals paling, garnalen en mosselen. Varkensvlees, gevogelte, maïs en volkorenbrood zijn ook rijk aan Chrome. Noten en peulvruchten, zoals witte bonen, amandelen, hazelnoten en paranoten bevatten veel chroom. Honing en eieren, Edam, Chester kaas en Goudaviel bevatten ook chroom.

Chrome effect

Chrome is belangrijk voor het lichaam, maar of het van levensbelang is, wordt momenteel door deskundigen onderzocht. Toch heeft Chrome een belangrijke functie bij het op peil houden van de bloedsuikerspiegel en de stofwisseling. Het is dus ook belangrijk voor diabetici. Chrome is ook betrokken bij het gebruik van koolhydraten. Hoe meer koolhydraten worden geconsumeerd, hoe meer Chrome moet worden ingenomen.

In het algemeen is Chrome verantwoordelijk voor de vetstofwisseling en reguleert het de vetspiegel in het bloed. Bovendien kan Chrome het "goede" HDL-cholesterol verhogen en het "slechte" LDL-cholesterol verlagen. Spieren hebben ook baat bij Chrome. Het is namelijk nodig voor de opbouw, omdat het de opname van eiwitten in de spieren bevordert.

NASSIM JAMALZADEH:

"Het effect van Chrome mag niet worden onderschat, vooral tijdens afvallen of vasten moet men zeker Chrome innemen om het te bereiken effect te versterken. Chrome heeft een positieve invloed op de stofwisseling en de bloedsuikerspiegel.

ALLE VRAGEN OVER CHROME

Hoeveel Chrome moet men innemen?

Volgens de Duitse voedingsvereniging (DGE) wordt voor volwassenen een dagelijkse dosis van 30-100 microgram aanbevolen. Kinderen onder de 15 jaar moeten een lagere hoeveelheid innemen.

Is een overdosis Chrome mogelijk?

Vergiftiging door chroomhoudend voedsel is zeer onwaarschijnlijk. Alleen mensen die met chroom werken en stof inademen kunnen mogelijk te veel chroom binnenkrijgen en daardoor allergische huidreacties, maagdarmproblemen en nier- en leverschade ontwikkelen.

Is een tekort aan Chrome mogelijk?

Bij een evenwichtige voeding is een tekort aan Chrome vrij onwaarschijnlijk. Alleen kunstmatige voeding over een langere periode kan hier mogelijk toe leiden. Symptomen als een verhoogd bloedlipidengehalte, meer plassen, gewichtsverlies, slechte concentratie, jeuk, spierzwakte en nervositeit kunnen optreden.

Omdat chroom in veel dierlijk voedsel voorkomt, moeten veganisten ervoor zorgen peulvruchten en noten te eten om een tekort aan chroom tegen te gaan.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over het belang van Chrome

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

Chrome voor gezondheid, metabool syndroom & Diabetes

De studie gaat over de vraag of Chrome een essentieel micronutriënt is voor de mens. Vandaag zijn onderzoekers tot de conclusie gekomen dat het een essentiële voedingsstof is.

Chrome als supplement voor diabetes type 2 patiënten

Die Uit de resultaten van de studie blijkt dat het gebruik van chroomsupplementen het geglycosyleerde hemoglobinegehalte bij type 2-diabetici tot op zekere hoogte kan verlagen, maar niet effectief de bloedglucose- en bloedlipideniveaus kan verbeteren.

Onze beren met chroom

VOLG ONS OP INSTAGRAM