Collageen is een eiwit dat in het menselijk lichaam voorkomt als bestanddeel van het bindweefsel. Collageen zou de huid van binnenuit maximaal bevochtigen, waardoor de huid er jeugdig en stevig uitziet.

COLLAGEEN: WAT HET IS, DE EFFECTEN EN HOE HET IN TE NEMEN

Collageen is een eiwit dat in het menselijk lichaam voorkomt als bestanddeel van het bindweefsel. Collageen zou de huid van binnenuit maximaal bevochtigen, waardoor de huid er jeugdig en stevig uitziet.

Wat is collageen eigenlijk?

Collageen is met 80% een van de belangrijkste organische bestanddelen van onze huid. Het eiwit komt ook voor in botten, pezen, kraakbeen en tanden - maar zijn meest fundamentele rol is die van bestanddeel van het bindweefsel.

DR. MED. ANNE LATZ:

"Collageen is een belangrijk bestanddeel van het menselijk lichaam en cruciaal voor bijvoorbeeld gezonde spieren, een gladde huid, glanzend haar en gezonde vingernagels. Om gezond, sterk en mobiel te blijven, hebben we voldoende hoeveelheden collageenpeptiden nodig."

Waar is collageen goed?

Collageen in de huid kan worden vergeleken met een steiger die onze huid strak, stevig en elastisch houdt en voorkomt dat zij inzakt en rimpels vormt. Als we jong zijn, is het collageenkader dus nog heel sterk, terwijl het naarmate we ouder worden steeds zwakker wordt en de perfecte basis vormt voor rimpels in de huid. Het is belangrijk op te merken dat de collageenproductie niet alleen verzwakt omdat de natuur het zo bedoeld heeft - ook invloeden van buitenaf, zoals roken, zonnestraling of milieuvervuiling, spelen een (negatieve) rol bij de verminderde en tragere aanmaak van collageen.

VOEDSEL MET COLLAGEEN

Voedingsmiddelen die zuiver collageen bevatten zijn altijd van dierlijke oorsprong. Dit zijn bijvoorbeeld varkens- of runderzwoerd, ossenstaart of vlees met been. Gelatine bestaat ook voor 90% uit collageen.

Maar je hoeft niet meteen naar dierlijke botten te grijpen om meer collageen voor je lichaam binnen te krijgen. Een andere manier, veel handiger voor vegetariërs, is het innemen van diverse andere vitamines die verantwoordelijk zijn voor de opbouw van collageen. Belangrijk hiervoor zijn bijvoorbeeld vitamine A en vitamine C, die onmisbaar zijn voor de collageenproductie. Ook hier zijn groenten een goede hulp, want met spinazie, boerenkool, peterselie of wortelen voorziet u uw lichaam van goede vitamines. Groenten en fruit bevatten vaak lycopeen, dat een antioxiderende werking heeft en de stress uit je cellen haalt. Havermout wordt ook beschouwd als een natuurlijke collageenproductiebooster, omdat het veel L-arginine bevat, dat essentieel is voor celvernieuwing. Eieren voorzien je lichaam ook van de aminozuren lysine en proline. Met hun hulp kan collageen ook beter worden aangemaakt.

ALLE VRAGEN OVER COLLAGEEN

WELK EFFECT HEEFT COLLAGEEN EN WAAROM IS HET BELANGRIJK?

Naar verluidt voorziet collageen de huid van binnenuit van maximaal vocht en geeft het de huid een jeugdige stevige uitstraling. Tegelijkertijd stimuleert verisol de stofwisseling van de huid. Collageen is vooral effectief als voedingssupplement in combinatie met vitamine C. Vitamine C is belangrijk voor het bindweefselmetabolisme, d.w.z. de verknoping van collageen en elastine.

HOE MANIFESTEERT EEN COLLAGEENTEKORT ZICH?

Een tekort aan collageen kan zich uiten in tekenen als huidverslapping, rimpels, verminderde beweeglijkheid en functionaliteit van de gewrichten en afbraak van bot en kraakbeen.

WELKE ANDERE GEZONDHEIDSVOORDELEN HEEFT COLLAGEEN?

Er zijn studies die melden dat het structurele eiwit collageen een belangrijke rol speelt bij de flexibiliteit van gewrichten en botten, en bij de drukbestendigheid van het gewrichtskraakbeen. Inname van collageen kan dus de gewrichtsfunctie in stand houden en pijn verlichten, zoals bij artrose of osteoporose.

HEEFT COLLAGEEN BIJWERKINGEN?

Er zijn zeer weinig bijwerkingen bekend bij de inname van collageen. In zeer zeldzame gevallen kunnen bijwerkingen als misselijkheid, braken, diarree, hoofdpijn en duizeligheid optreden.

IS COLLAGEEN VEGANISTISCH?

Voedingsmiddelen die zuiver collageen bevatten zijn altijd van dierlijke oorsprong. Dit zijn bijvoorbeeld varkens- of runderzwoerd, ossenstaart of vlees met been. Gelatine bestaat ook voor 90% uit collageen. Daarom is collageen niet veganistisch.

HOE MOET COLLAGEEN WORDEN GEDOSEERD?

Afhankelijk van de doseringsvorm worden dagelijkse doses van 2 tot 10 g collageen aanbevolen. Onze Born This Way en Bootylicious Vitaminen bevatten 2,5 g gepatenteerde Verisol collageenpeptiden per dagelijkse dosis.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studies over de doeltreffendheid van collageen

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten verkregen in deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle individuen.

De orale inname van specifieke bioactieve collageenpeptiden vermindert huidrimpels en verhoogt de synthese van de huidmatrix.

In deze dubbelblinde, placebogecontroleerde studie werd de doeltreffendheid onderzocht van het specifieke bioactieve collageenpeptide (BCP) VERISOL® op de vorming van oogrimpels en de stimulering van de biosynthese van procollageen I, elastine en fibrilline in de huid.

Aanvulling van collageen bij huidveroudering: Een trend of de toekomst?

De laatste jaren zijn orale collageensupplementen een populaire en trendy behandeling geworden in de wereld van de huidgezondheid. Hier volgen enkele van de belangrijkste studies in de literatuur over dit onderwerp.

Collageensupplementen voor de gezondheid van de huid: een mechanistische systematische review

Het punt is dat de afgelopen tien jaar veel onderzoekers hebben geprobeerd de effecten van collageensupplementen op huidveroudering te evalueren.

ONZE BEREN MET COLLAGEEN:

VOLG ONS OP INSTAGRAM