Ginseng, een plant met een rijke geschiedenis in de traditionele geneeskunde, verovert steeds meer de moderne gezondheids- en wellnessindustrie. Al eeuwenlang wordt ginseng in verschillende culturen, met name in de traditionele Chinese geneeskunde, gewaardeerd om zijn vele gezondheidsvoordelen. Maar wat zit er precies achter deze mystieke plant en waarom is hij tegenwoordig zo populair?

WAT IS GINSENG?

Ginseng is een kruidachtige plant die oorspronkelijk uit Korea en Rusland komt. De wortel van de ginsengplant, die minstens vier jaar oud is, wordt al eeuwenlang gebruikt in de traditionele Aziatische geneeskunde. Ginseng wordt voornamelijk gebruikt als een algemeen tonicum voor verschillende vormen van zwakte en heeft ook bewezen een natuurlijke bloedverdunner (antistollingsmiddel) te zijn.

VOORDELEN VAN GINSENG

  • Wetenschappers hebben aangetoond dat regelmatige inname van rode ginseng een langdurige bescherming kan bieden tegen griep en verkoudheid (ginseng tegen griep).
  • Studies uit de VS hebben aangetoond dat ginseng kankerpatiënten kan helpen om beter met hun behandeling om te gaan. Ginseng kan het stressvermoeidheidssyndroom helpen verlichten en de productie van gelukshormonen stimuleren, wat leidt tot een verhoging van het algemene welzijn.
  • Ginsenosiden, die in ginseng zitten, hebben antibacteriële en antivirale eigenschappen. Volgens studies kunnen ginsengpreparaten met ten minste 1,5 procent ginsenosiden chronische ontstekingsziekten zoals reuma aanzienlijk verlichten.
  • Ginsenosiden kunnen hersencellen stimuleren om meer glucose op te nemen. Hierdoor kan ginseng helpen om de concentratie te verbeteren en het denken in complexe contexten te bevorderen.

NASSIM JAMALZADEH:

"Ginseng wordt al 1000 jaar beschouwd als een wondermiddel. Volgens studies kan ginseng de fysieke en mentale prestaties verbeteren en vermoeidheid tegengaan. Ginseng wordt ook vaak gebruikt om de schadelijke effecten van stress en het verouderingsproces te verminderen. Studies hebben aangetoond dat ginseng de productie van gelukshormonen kan stimuleren en zo iemands gevoel van welzijn kan verhogen. Als je ginseng wilt proberen, moet je zeker ons Focus-product proberen. Het bevat niet alleen ginseng, maar ook vitamine B12, vitamine B6 en pantotheenzuur, die het zenuwstelsel ondersteunen. Probeer het eens als je het lekker vindt."

ALLE VRAGEN OVER GINSENG

KUN JE TE VEEL GINSENG INNEMEN?

Het is aan te raden om de dosering van ginseng extract te beperken tot één tot twee gram per dag. Een overdosis kan leiden tot mogelijke gevolgen zoals hoge bloeddruk, slapeloosheid en diarree: Hoge bloeddruk, slapeloosheid en diarree.Mensen met diabetes of hoge bloeddruk moeten hun arts raadplegen voordat ze ginseng supplementen gebruiken. Mensen die bloedverdunnende medicijnen gebruiken, kunnen beter geen ginsengextracten gebruiken, omdat ginsenosiden de bloedstolling kunnen beïnvloeden.

WELKE BIJWERKINGEN EN WISSELWERKINGEN KUNNEN ER ZIJN MET GINSENG?

Zeldzame bijwerkingen zijn: maagklachten, misselijkheid en lichte diarree. Houd er rekening mee dat interacties kunnen variëren afhankelijk van de doseringsvorm van een geneesmiddel. Als u tegelijkertijd ginsengwortel en cumarinehoudende anticoagulantia zoals fenprocoumon of warfarine gebruikt, kan het effect van deze geneesmiddelen worden verzwakt. Er kunnen interacties optreden met werkzame stoffen voor de behandeling van diabetes mellitus, zoals sulfonylureum en derivaten daarvan. Dergelijke interacties zijn echter nog niet onderzocht.

WIE MAG GINSENG NIET GEBRUIKEN?

Vanwege de oestrogeenachtige effecten van ginseng wordt het afgeraden voor zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen.

WANNEER VOEL JE DE EFFECTEN VAN GINSENG?

Het effect van ginseng kan per persoon verschillen en is afhankelijk van verschillende factoren, zoals het individuele gestel, de dosering en de manier van innemen. Meestal duurt het echter enige tijd voordat de effecten van ginseng merkbaar worden. Bij regelmatig gebruik over een langere periode, vaak meerdere weken of zelfs maanden, kunnen de positieve effecten van ginseng geleidelijk merkbaar worden. Deze omvatten verbeterde fysieke en mentale prestaties, meer energie, meer veerkracht en een verbeterde stressbestendigheid. Het is belangrijk om te weten dat ginseng geen onmiddellijk effect heeft zoals bijvoorbeeld een stimulerend middel. Het is meer een geleidelijke en langdurige verbetering van welzijn en vitaliteit. Iedereen reageert echter individueel en sommige mensen merken de eerste positieve effecten eerder dan anderen.

WANNER KUN JE HET BESTE GINSENG INNEMEN?

Er is geen vaste regel voor het tijdstip waarop ginseng ingenomen moet worden, omdat dit afhangt van verschillende factoren zoals individuele tolerantie en persoonlijke behoeften. Sommige mensen nemen ginseng 's ochtends om te profiteren van het energiegevende effect gedurende de dag. Anderen nemen het liever 's middags om een energieboost te krijgen voor de tweede helft van de dag. Het is echter belangrijk op te merken dat ginseng een stimulerend effect kan hebben en bij sommige mensen slaapstoornissen kan veroorzaken als het 's avonds of vlak voor het slapen gaan wordt ingenomen. Dus als je merkt dat ginseng slaapproblemen veroorzaakt, is het aan te raden om het eerder op de dag in te nemen. Het kan ook nuttig zijn om de inname van ginseng te combineren met een maaltijd om mogelijke maagklachten te minimaliseren.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

ONDERZOEK NAAR DE EFFECTIVITEIT VAN GINSENG

We geven je de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze onderzoeken zijn niet noodzakelijkerwijs op iedereen van toepassing. Klik op de relevante links voor meer gedetailleerde informatie.

Ginseng: Potentieel om cognitieve prestaties en stemming te verbeteren

De volgende review probeert een reeks suggestieve bewijzen samen te brengen, waaronder recente waarnemingen over de modulatie van cognitieve prestaties na een enkele dosis P. ginseng, om te beargumenteren dat goed gericht en gecontroleerd onderzoek wel eens zou kunnen aantonen dat ginseng het potentieel heeft om cognitieve prestaties positief te moduleren.

Potentieel voordeel van ginseng tegen COVID-19 door het aanpakken van inflammasomen

In dit overzicht werd de potentiële preventieve en therapeutische rol van ginseng tegen COVID-19 besproken op basis van zijn regulerende rol in de initiatie van het inflammasoom en de antivirale immuniteit van de gastheer.

ONZE BEREN MET GINSENG

VOLG ONS OP INSTAGRAM