Ijzer is een belangrijk element in het lichaam. Leer hier alles over functies, behoeften, symptomen en belangrijke bronnen van iron.

Waarvoor is ijzer belangrijk?

Zoals gezegd is ijzer een bestanddeel van hemoglobine en dus betrokken bij de celvorming en de "celademhaling" (zuurstoftransport en zuurstofopslag). Daarnaast speelt het een belangrijke rol bij de energievoorziening, de DNA-synthese en de verdediging tegen infecties. Het element is bijzonder belangrijk voor ons bloed, onze spieren en onze lever.

Oorzaken en symptomen van ijzertekort

Oorzaken van ijzertekort kunnen zijn: Onvoldoende inname van ijzer, verstoorde ijzeropname, bloedverlies zoals door hevige menstruatiebloedingen bij vrouwen, chronische bloedingen of zelfs zwangerschap.

IJzertekort brengt de volgende symptomen met zich mee: zwakte en vermoeidheid, bleekheid, duizeligheid, kortademigheid, vermoeidheid, hartkloppingen, broze nagels en dof haar of zelfs gescheurde mondhoeken.

IJzertekort tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is er veel meer bloed nodig of wordt er meer bloed geproduceerd dan normaal. De behoefte aan ijzer tijdens de zwangerschap is daarom des te groter. Volgens deskundigen hebben zwangere vrouwen dagelijks ongeveer 20-30 mg ijzer nodig. Daarom hebben zwangere vrouwen vaak een ijzertekort, dat altijd moet worden herkend en behandeld. In het ergste geval kan een ernstig ijzertekort leiden tot vroeggeboorte of een miskraam.

Maar ook de hersenontwikkeling van het ongeboren kind kan worden beïnvloed door een ijzertekort, en dat is precies waarom wij onze Mama Bear Post-Natale Vitaminen hebben ontwikkeld. Om nieuwe moeders na de geboorte en tijdens het geven van borstvoeding te ondersteunen met alle belangrijke voedingsstoffen. Naast 5 mg ijzer per dagelijkse dosis bevatten ze ook jodium, zink, selenium, foliumzuur, biotine en een vitaminecomplex van vitamine A, B, C, D en K. Lees hier meer!

Voordelen van ijzersupplementen

Alle mensen die er niet in slagen via hun voeding in hun ijzerbehoefte te voorzien, hebben baat bij voedingssupplementen met ijzer. Zo kan ervoor worden gezorgd dat het lichaam voldoende ijzer binnenkrijgt en kan een ijzertekort worden voorkomen. Maar ook als er al een ijzertekort is, kunnen ijzersupplementen helpen om de ijzervoorraden aan te vullen.

NASSIM JAMALZADEH:

"Het is vooral belangrijk om je ijzergehalte te laten meten. Bijwerkingen als vermoeidheid, gebrek aan energie en futloosheid treden namelijk vaak op als gevolg van een ijzertekort. Vooral vrouwen moeten hun ijzergehalte regelmatig laten controleren en zo nodig ijzersupplementen nemen om dit te voorkomen.

ALLE VRAGEN OVER IJZER

Hoeveel ijzer heb je dagelijks nodig?

Slechts ongeveer 10-15% van het ingenomen ijzer is beschikbaar voor het lichaam. Daarom beveelt de DGE (Duitse voedingsvereniging) aan dat mannen en jongeren dagelijks 10 mg en vrouwen 15 mg ijzer binnenkrijgen. Zwangere vrouwen hebben zelfs 30 mg ijzer per dag nodig.

Kun je te veel ijzer in je bloed hebben?

Ja, er kunnen ook overdoses van ijzer voorkomen, die zelfs ernstige leverschade kunnen veroorzaken.

Welke bijwerkingen kunnen ijzersupplementen hebben?

In het algemeen zijn ijzersupplementen veilig zolang er geen overdosering plaatsvindt. Anders kunnen symptomen als buikpijn, diarree, misselijkheid of braken optreden..

Krijg ik genoeg ijzer binnen als vegetariër en veganist?

Ja, zelfs als vegetariër of veganist is het mogelijk om voldoende ijzer in je dieet te krijgen. Er zijn veel plantaardige voedingsmiddelen die goede bronnen van ijzer zijn.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over het belang van ijzer

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

De rol van ijzersuppletie bij ijzergebreksanemie en andere ziekten bij volwassenen

Het doel van deze studie was de doeltreffendheid te onderzoeken van ijzersuppletie bij ijzergebreksanemie en andere aandoeningen.

Effectiviteit van ijzersuppletie op vermoeidheid en fysieke prestaties bij niet-anemische volwassenen met ijzertekort

Deze gecontroleerde studie onderzocht het verband tussen ijzersuppletie en vermindering van vermoeidheid

Onze beren met ijzer

VOLG ONS OP INSTAGRAM