Wat is keratine?

Keratines zijn een groep structuurgevende eiwitten die essentieel zijn voor de vorming van tussenliggende filamenten. Deze geven de cel stabiliteit en zijn karakteristieke vorm.

Keratine speelt een belangrijke rol bij de vorming van haar, nagels en de buitenste laag van de huid (epidermis). Het ondersteunt de huid, bevordert wondgenezing en heeft naar verluidt een positieve invloed op de gezondheid van nagels en haar.

Er zijn twee hoofdvormen van keratine:

 • Alfa-keratine: alfa-keratine komt voor in haar, de opperhuid, hoorns en nagels van zoogdieren.
 • Beta keratine: Bèta keratine komt voor in veren, klauwen, snavels en schubben van vogels en reptielen
 • .

  Welke voedingsmiddelen stimuleren de keratineproductie?

  • Eieren zijn rijk aan keratine en het eiwit in eieren bevordert ook de keratineproductie.
  • De ui bevat een aanzienlijke hoeveelheid N-acetylcysteïne, een plantaardige antioxidant. Dit wordt in het lichaam omgezet in het aminozuur L-cysteïne, dat op zijn beurt een bouwsteen is van het eiwit keratine.
  • Zalm is een zeer goede bron van biotine, wat belangrijk is voor de keratineproductie. Daarnaast is deze vis een uitstekende bron van omega-3 vetzuren. Het is aangetoond dat deze in supplementvorm de haargroei bevorderen, de haardichtheid verhogen en haaruitval voorkomen.
  • Zoete aardappelen onderscheiden zich niet alleen door hun veelzijdigheid als groente, maar zijn ook zeer voedzaam en ondersteunen de productie van keratine.
  • Zonnebloempitten zijn een goede bron van biotine en proteïne, die de keratineproductie ondersteunen.
  • Mango's ondersteunen de keratinesynthese en bevatten belangrijke voedingsstoffen voor huid en haar.
  • Knoflook bevat ook een aanzienlijke hoeveelheid N-acetylcysteïne, dat in het lichaam wordt omgezet in L-cysteïne. L-cysteïne is een essentieel aminozuur dat van groot belang is voor de vorming van keratine, omdat het aanzienlijk bijdraagt aan de structuur en stabiliteit van dit eiwitrijke materiaal.
  • Boerenkool is rijk aan provitamine A, dat de vorming van keratine bevordert.
  • Wortelen zijn rijk aan vitamine C, dat de collageensynthese bevordert en de gezondheid van haar, huid en nagels ondersteunt.

  Waar is keratine goed voor?

  Soepel, glanzend & gezonder uitziend haar

  .

  Keratine werkt in op de cellen die elkaar overlappen om haarstrengen te vormen, waardoor het haar gladder wordt en minder pluist. Dit resulteert in minder pluizen wanneer het haar opdroogt en een glanzende, gezonde uitstraling. Keratine kan ook helpen om gespleten haarpunten te verminderen door het haar tijdelijk weer samen te brengen. Daarnaast blijkt keratine haaruitval te verminderen, waardoor het haar er sterker en stralender uitziet. De onderzoekers concludeerden ook dat de met keratine verrijkte producten het haar hydrateerden en de haarschubben verzegelden.

  Langdurige resultaten

  Als je je haar met keratine verzorgt door je haar niet te vaak te wassen (2 tot 3 keer per week is genoeg), kan het effect van de keratinebehandeling tot 6 maanden aanhouden.

  Meer handelbaar haar

  .

  Keratinebehandelingen verbeteren de handelbaarheid van het haar aanzienlijk, vooral voor pluizig of dik haar. Als je je haar vaak stijlt, zul je merken dat het sneller droogt met een keratinebehandeling. Sommigen schatten dat keratine de droogtijd met meer dan de helft verkort. Het kan je haar ook gezonder en veerkrachtiger maken.

  Haargroei

  Keratine kan het haar versterken en veerkrachtiger maken, waardoor het minder snel afbreekt. Dit kan weer leiden tot snellere haargroei omdat de punten minder snel afbreken.

  Sterkere, gladdere nagels

  Experimentele onderzoeken toonden aan dat volwassenen die drie maanden lang een oplosbaar keratinesupplement namen, hun nagels sterker maakten en er beter uitzagen. Bovendien zou keratine de nagels gladder maken(Eatingwell, Cleveland Clinic).

  NASSIM JAMALZADEH:

  Zoals je goed kunt zien in de onderzoeken, is keratine erg belangrijk voor de haarstructuur, maar ook voor de nagels. Keratine wordt verondersteld te zorgen voor een snelle regeneratie van het haar om schade van buitenaf te voorkomen. Dit effect is ook te zien bij de nagels.
  Als je iets goeds wilt doen voor je nagels en haar, kan ik je aanraden om keratine te nemen. Probeer onze nieuwe You Nailed it Keratine Beren. In tegenstelling tot keratineshampoos werken onze beren van binnenuit. Overtuig jezelf maar.

  Alle vragen over keratine

  Hoeveel keratine moet je nemen?

  Er is nog steeds geen unanieme mening van experts over de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid keratine. Keratine is een belangrijk bestanddeel van zwavel, dat wordt geclassificeerd als een bulkelement. Een dagelijkse inname van 50 mg wordt aanbevolen voor bulkelementen zoals zwavel. Er zijn echter uiteenlopende onderzoeksresultaten die erop wijzen dat een hogere inname van keratine moet worden overwogen. De bepaling van de optimale dagelijkse inname hangt dus af van de individuele fysieke behoeften.

  Wat gebeurt er als we niet genoeg keratine hebben?

  Het lichaam produceert de keratine die het nodig heeft uit eiwitten in de voeding. Daarnaast spelen vitaminen zoals biotine en vitamine A ook een rol bij de productie van keratine.

  Als het lichaam niet in staat is om voldoende keratine aan te maken (bijvoorbeeld omdat de voeding niet genoeg eiwitten of belangrijke voedingsstoffen bevat), zal dit te zien zijn in je haar, nagels en huid. Je haar en nagels kunnen langzamer groeien, brozer, doffer en minder glanzend worden. Een ander effect kan dunner haar zijn. Je huid kan er doffer, droger en zelfs ouder uitzien.

  Is het mogelijk om te veel keratine te nemen?

  Het gebruik van creatinesupplementen wordt over het algemeen als veilig beschouwd. Zelfs in onderzoeken waarin deelnemers vijf jaar lang dagelijks 30 gram innamen, werden geen schadelijke bijwerkingen gevonden. Overtollige creatine wordt gewoon door het lichaam uitgescheiden via de urine. Het in één keer innemen van zeer grote hoeveelheden creatine kan echter vervelende symptomen veroorzaken, zoals misselijkheid, overgeven of diarree.

  Mensen met een nierziekte moeten hun arts of apotheker raadplegen voordat ze creatinesupplementen gebruiken. Dit is belangrijk omdat overtollige creatine normaal gesproken via de nieren wordt uitgescheiden, en het is nog niet onomstotelijk vastgesteld of een verhoogde creatine-inname in dergelijke gevallen negatieve effecten op de gezondheid kan hebben.

  Hoe moet keratine worden ingenomen?

  Op basis van het beschikbare onderzoek lijkt het innemen van keratine in supplementvorm geen negatieve effecten te hebben. Zorg er echter wel voor dat je de juiste dagelijkse dosis neemt.

  Je moet ook op zoek gaan naar oplosbare keratine (ook wel gehydrolyseerde keratine genoemd), omdat dit gemakkelijk verteerbaar is voor het lichaam. Het kan het overwegen waard zijn om het keratine-supplement aan te vullen met biotine om de productie van keratine te bevorderen.

  MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

  Een onderzoek naar het belang van keratine

  De volgende wetenschappelijke studies zijn bedoeld ter algemene informatie. De verkregen resultaten zijn niet noodzakelijk geldig voor alle mensen. Aarzel niet om op de corresponderende links te klikken voor meer precieze informatie.

  Keratine structuur

  Deze studie is gewijd aan de presentatie van de hiërarchische, secundaire en moleculaire structuur van keratine om de ontwikkeling van nieuwe biomimetische materialen te bevorderen.

  Effecten van een tekort aan voedingsstoffen op nagels

  Dit artikel beschrijft de anatomie van de nagel, de chemische samenstelling en de effecten van een tekort aan voedingsstoffen op de nagelgroei. Het bespreekt ook het gebruik van voedingssupplementen om broze nagels te behandelen en de rol van biotine bij nagelaandoeningen.

  VOLG ONS OP INSTAGRAM