In het volgende leer je alles wat belangrijk is over L-leucine. Onder andere hoeveel je moet nemen en welke voedingsmiddelen leveranciers van leucine zijn. Wist je dat leucine kan helpen bij het opbouwen van spieren?

Wat is L-Leucine?

L-Leucine is een essentieel aminozuur. Dit betekent dat het niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt en dus met voedsel moet worden ingenomen. Het is ook een "vertakte-keten" aminozuur. Voedingsmiddelen met leucine zijn daarom bijzonder belangrijk voor de opbouw van eiwitten en spieren en voor het behoud van de glycogeenvoorraad.

Waar komt leucine voor?

Veel voedingsmiddelen zijn rijk aan leucine:

  • Vis: garnalen, haring, forel, zalm, tonijn, heilbot, makreel, roodbaars
  • Vlees: kipfilet, rundvlees, gebraden kip, lever
  • Peulvruchten: Lentillen, kikkererwten, bonen, quinoa & erwten
  • Zuivelproducten: Parmezaan, Edam, Gouda, Camembert, Brie & roomkaas
  • Noten: Cashewnoten, amandelen & pinda's
  • Granen: spelt, haver & gierst

Leucine effect

Aan leucine worden veel positieve effecten toegeschreven. Het voorkomt spierafbraak na lichamelijke inspanning en dient als energieleverancier voor de spieren. Bovendien stimuleert L-leucine de afgifte van insuline, waardoor het lichaam meer energie krijgt en de bloedsuikerspiegel wordt gereguleerd. Leucine kan ook de afbraak van glucose tijdens inspanning vertragen of zelfs afremmen, zodat de spieren voldoende energie krijgen. Het aminozuur remt ook de afgifte van stresshormonen en verbetert de genezing van wonden en gewrichtsaandoeningen. Ten slotte ondersteunt L-leucine ook de vetverbranding en kan dus helpen bij het afvallen

NASSIM JAMALZADEH:

"Het is belangrijk om te weten dat L-leucine niet alleen belangrijk is voor sporters, maar ook voor mensen die gewichtsverandering willen bereiken. Leucine kan niet alleen de groei van spiervezels stimuleren, maar zou ook bijdragen aan een betere vetverbranding door de basale stofwisseling te verhogen.

Plan dus gerust L-leucine in je dieetplan. Als je niet weet hoe je dat het beste kunt doen, probeer dan gerust onze Burn Baby Burn Vitaminen. 😊 "

ALLE VRAGEN OVER LEUCINE

Hoeveel L-Leucine moet men nemen?

De Duitse voedingsvereniging (DGE) heeft nog geen aanbevolen dagelijkse behoefte vastgesteld. Uit verschillende studies blijkt echter een richtwaarde van 10 tot 50 milligram per dag en kilogram lichaamsgewicht. Hierbij moet echter met twee factoren rekening worden gehouden: de individuele behoefte en de lichamelijke activiteit. Mensen die regelmatig sporten of lichamelijk zwaar werk doen, moeten hun inname van L-leucine verhogen.

Is het mogelijk om te veel L-leucine te nemen?

Als gedurende een lange periode te veel leucine via voedingssupplementen wordt ingenomen, kan dit misselijkheid, braken, diarree en buikpijn veroorzaken. Een zeer hoge dosis leucine kan ook een lage bloedsuikerspiegel veroorzaken.

Wat zijn de gevolgen en symptomen van een tekort aan leucine?

Bij een tekort aan leucine zijn vooral de spieren en de lever verstoord. Sneller worden lichamelijke uitputting en vermoeidheid merkbaar. Bovendien wordt de wondgenezing belemmerd, kan de vetgroei toenemen en de groei worden vertraagd.

Voor wie is leucine geschikt?

Leucine is niet alleen interessant voor bodybuilders, maar ook voor duursporters vanwege de uiteenlopende effecten. Ook mensen die willen afvallen of lijden aan bepaalde gezondheidsproblemen kunnen baat hebben bij het aminozuur.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over het belang van L-leucine

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

Leucine suppletie & intensieve opleiding

Verschillende studies tonen aan dat leucine positieve effecten heeft op kracht- en snelheidstraining. Spieropbouw kan ook worden bevorderd met behulp van leucine en andere voedingssupplementen.

Leucinesuppletie bij ouderen

De studie toont aan dat leucine de ontwikkeling van spieren kan bevorderen en leeftijdsgebonden achteruitgang van de spierontwikkeling kan ondervangen.

Leucine & de regulering van het eiwitmetabolisme

Gebleken is dat hoge hoeveelheden leucine ook de eiwitafbraak in de spieren en de lever kunnen remmen. Verhoging van de concentratie leucine door infusie stimuleert daarentegen de spieropbouw op normale fysiologische niveaus.

Leucine als nutriënt in gezondheid en ziekte

De volgende studie toont aan dat aminozuren, vooral leucine, kunnen fungeren als een krachtige insulinevrijmaker wanneer ze worden gegeven in combinatie met koolhydraten. Leucine kan worden gebruikt voor een betere bloedsuikercontrole. Bovendien verhogen aminozuren de spier- en eiwitgroei onafhankelijk van insuline.

De rol van leucine in afslankdiëten

Deze studie geeft een overzicht van het huidige inzicht in de metabole functie van leucine en suggereert hoe de voordelen van een eiwitrijk dieet kunnen worden gebruikt voor gewichtsverlies.

VOLG ONS OP INSTAGRAM