Maca is een plant uit de Andes. Lees hier meer over de belangrijkste voordelen, hoe je het moet innemen en welk effect het superfood op je lichaam kan hebben. Wist je dat maca je "verlangen" kan vergroten?

Wat is maca?

Maca, het supervoedsel van de Zuid-Amerikaanse Inca's, is vandaag de dag opmerkelijk belangrijk geworden. De macaplant is lid van de kruisbloemenfamilie en komt oorspronkelijk uit de hooglanden van de Peruaanse Andes. De wortelknollen worden door de lokale bevolking vers gegeten na verhitting of gedroogd en verwerkt tot bijvoorbeeld meel.

De knol wordt nu gewaardeerd als een natuurlijk alternatief en wordt veel gebruikt in de natuurgeneeskunde, met name bij een libidotekort en erectieproblemen. Het wordt ook met succes gebruikt om koppels met een onvervulde kinderwens te helpen en om vrouwen tijdens de menopauze te ondersteunen. De diverse toepassingsgebieden maken van maca een fascinerende en veelbelovende toevoeging aan de wereld van gezondheid.

EFFECT VAN MACA

De bekendste eigenschap van maca is het lustopwekkende effect. Een groot aantal onderzoeken heeft zich hierover gebogen en bevestigd dat maca lustverhogend werkt.

Testosteron is het hormoon dat gebruikt wordt om het libido en de potentie bij mannen te verhogen. Maca kan de potentie verhogen zonder de testosteron- of oestradiolspiegel te veranderen, wat betekent dat Maca geen negatief effect heeft op de prostaat, wat vaak de bijwerkingen zijn van testosteron. Gebruikers van Maca melden daarom dat ze zich sterker, krachtiger en gezonder voelen en ook "meer verlangen" hebben.

Maca kan ook op natuurlijke wijze de kwaliteit van sperma verbeteren door niet alleen de grootte en het aantal spermacellen te vergroten, maar ook hun beweeglijkheid. Voorwaarde hiervoor is de inname over een periode van 3 maanden.

Maca helpt ook bij symptomen tijdens de menopauze. Studies bevestigen dat symptomen zoals opvliegers en nachtelijk zweten verbeteren door maca te nemen. Het verlicht niet alleen de symptomen van de menopauze, het brengt ook de hormonen in balans en heeft een gunstig effect op de bloeddruk, het lichaamsgewicht en het cholesterol. Maca wordt daarom gezien als een potentieel alternatief voor de traditionele hormoontherapie.

Maca is een superfood en heeft ook een positief effect op de spijsvertering en het cholesterolgehalte. Het cholesterolgehalte kan worden verlaagd doordat maca de opname van cholesterol in de dunne darm remt en zo het LDL-cholesterol ("slechte" cholesterol) verlaagt. Het spijsverteringseffect van maca is te danken aan zijn vezelgehalte en bioactieve stoffen.

Maca kan het energieniveau van het hele organisme verhogen en zo de prestaties en concentratie verbeteren. Van maca wordt ook gezegd dat het de atletische conditie en spieropbouw verbetert. Door de verbeterde bloedcirculatie heeft maca een prestatieverhogend effect tijdens het sporten en na het sporten bevordert de verbeterde bloedcirculatie het vermogen om te regenereren.

Maca blijkt ook seksuele disfunctie te verbeteren die veroorzaakt wordt door het gebruik van antidepressiva, omdat dit een veelvoorkomende bijwerking van deze medicijnen is. (Orthokennis)

NASSIM JAMALZADEH:

"Maca wordt al vele jaren gebruikt en de effecten zijn niet te onderschatten. Maca heeft verschillende effecten en wordt ook aanbevolen als je kinderen wilt krijgen. Ik zou echter altijd aanraden om je arts te raadplegen voordat je maca gaat gebruiken. Bekijk in ieder geval zelf de effecten en probeer het eens."

ALLE VRAGEN OVER MACA

HOEVEEL MACA MOET JE NEMEN?

De dosering van Maca hangt sterk af van het beoogde gebruik. Leeftijd en gewicht spelen hierbij ook een doorslaggevende rol. De dagelijkse dosering kan sterk variëren. Let daarom op de consumptieaanbeveling van het betreffende product.

KUN JE TE VEEL MACA NEMEN?

De gegevens over de bijwerkingen en toxicologie van maca knollen zijn fragmentarisch. Beschikbare onderzoeksgegevens laten zien dat macapoeder goed verdragen wordt, maar bijwerkingen zijn niet specifiek onderzocht. Rapporten vermelden mogelijke bijwerkingen zoals spijsverteringsstoornissen, hyperactiviteit, lichte hypertensie en hoofdpijn. Gekookte en gedroogde maca knollen worden als veilig beschouwd omdat ze al lange tijd als voedsel worden geconsumeerd. Bij een dosering van 1 gram per kilogram lichaamsgewicht lijkt maca geen toxische effecten te hebben.

Er zijn onzekerheden in verband met het metabolisme. Maca zou de cholesterol- en suikerspiegel kunnen verlagen of verhogen, afhankelijk van de individuele situatie en dosering. Studies geven verschillende resultaten. Bij mensen met het metabool syndroom werd een verhoogde leverwaarde gevonden na inname van maca, wat nader onderzocht moet worden. Mensen met jodiumtekort moeten maca vermijden omdat het mosterdoliën bevat en de vorming van struma kan verhogen. Grote hoeveelheden mosterdolie kunnen irriterend zijn, dus mensen met een maag-darmontsteking kunnen beter geen verse, onbewerkte macaproducten consumeren. Maca moet worden vermeden tijdens zwangerschap en borstvoeding, omdat er onvoldoende gegevens zijn over de veiligheid. Maca wordt ook vaak gebruikt als je zwanger wilt worden. Dit moet echter van tevoren met je arts worden besproken.

VOOR WIE IS MACA GESCHIKT?

Hier zijn enkele groepen mensen voor wie maca overwogen zou kunnen worden:

  • Volwassenen met een normaal metabolisme: mensen zonder specifieke gezondheidsproblemen zouden Maca zonder grote zorgen kunnen gebruiken, mits ze letten op de aanbevolen dosering en mogelijke bijwerkingen.
  • Sporters en atleten: Sommige atleten kunnen geïnteresseerd zijn in maca omdat het wordt aangeprezen als een natuurlijke energiebooster en om het uithoudingsvermogen en de prestaties te verbeteren. Voorzichtigheid is echter geboden omdat individuele reacties op maca kunnen variëren.
  • Vrouwen in de menopauze: Maca wordt soms beschouwd als een natuurlijke remedie voor het verlichten van symptomen van de menopauze, zoals opvliegers en stemmingswisselingen. Vrouwen in deze fase moeten echter medisch advies inwinnen voordat ze het gebruiken.
  • Mensen met libidoproblemen: Maca wordt traditioneel ook beschouwd als een natuurlijk afrodisiacum en zou bij sommige mensen het seksuele verlangen kunnen helpen verhogen.
  • Mensen met stress en vermoeidheid: Sommige gebruikers melden een verhoogde veerkracht en een beter stressmanagement na het nemen van maca. Het zou daarom interessant kunnen zijn voor mensen die lijden aan chronische stress of uitputting.

Toch is het belangrijk om te benadrukken dat de individuele reactie op Maca kan variëren en dat er onvoldoende gegevens zijn om de veiligheid en effectiviteit op lange termijn volledig te kunnen beoordelen. Personen die van plan zijn Maca te gebruiken, moeten van tevoren een arts of zorgverlener raadplegen en de doseringsrichtlijnen en voorzorgsmaatregelen volgen.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

ONZE BEREN MET MACA

VOLG ONS OP INSTAGRAM