Ontdek welke vitamines en supplementen belangrijk zijn voor de gezondheid van je kind. We leggen uit waar je op moet letten en hebben tips verzameld over hoe je kind gezonder kan leven. We gaan ook uitgebreid in op wat belangrijk is bij kindervoeding.

Welke vitaminen zijn belangrijk voor kinderen?

Omdat kinderen in de groei zijn, kan het zo zijn dat er van tijd tot tijd bepaalde tekorten aan voedingsstoffen ontstaan. Daarom is het belangrijk dat kinderen voldoende van alle belangrijke vitaminen binnenkrijgen. Deze vitaminen en voedingsstoffen zijn bijzonder belangrijk voor de gezondheid en ontwikkeling van kinderen:

Jodium: Is onder meer belangrijk voor de geestelijke ontwikkeling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Jodium is nodig voor de aanmaak van het schildklierhormoon, dat op zijn beurt belangrijk is voor de stofwisseling en dus ook voor de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling.

Foliumzuur: Behoort tot de familie van de B-vitaminen en is essentieel voor de vorming en deling van cellen. Vrouwen wordt sterk aangeraden foliumzuur aan te vullen tijdens de zwangerschap, omdat het nodig is voor essentiële processen in het lichaam van het ongeboren kind.

Vitamine C: Is belangrijk voor de versterking van het immuunsysteem en beschermt zo de cellen tegen vrije radicalen.

Vitamine D: Is nodig voor de ontwikkeling van botten bij zowel kinderen als volwassenen.

Vitamine B12: Is nodig voor zowel de energie- als de ijzerstofwisseling en is daarom belangrijk voor de vorming van rode bloedcellen.

Zink: Het element zink is niet alleen belangrijk voor een gezonde huid, haar, nagels en wondgenezing, maar ook voor het immuunsysteem van kinderen. Het voorkomt infecties en ziekten.

Calcium: is bij kinderen vooral nodig voor de groei en gezonde botten en tanden. Een gebrek aan calcium kan leiden tot spiertrillingen, krampen, problemen met de bloedsomloop, tandvleesproblemen of stofwisselingsstoornissen.

Van de DGE - Deutsche Gesellschaft für Ernährung e.V. (Duitse Voedingsvereniging).

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheden voor kinderen per leeftijd

Leeftijd Jodium Foliumzuur Zink Calcium Vitamine C Vitamine B12 Vitamine D
0-4 Maanden 40 µg/Dag 60 µg/Dag 1,5 mg/Dag 220 mg/Dag 20 mg/Dag 0,5 µg/Dag 10 µg/Dag
4-12 Maanden 80 µg/Dag 80 µg/Dag 2,5 mg/Dag 330 mg/Dag 20 mg/Dag 1,4 µg/Dag 10 µg/Dag
1-4 Jaren 100 µg/Dag 120 µg/Dag 3 mg/Dag 600 mg/Dag 20 mg/Dag 1,5 µg/Dag 20 µg/Dag
4-7 Jaren 120 µg/Dag 140 µg/Dag 4 mg/Dag 750 mg/Dag 30 mg/Dag 2 µg/Dag 20 µg/Dag
7-10 Jaren 140 µg/Dag 180 µg/Dag 6 mg/Dag 900 mg/Dag 45 mg/Dag 2,5 µg/Dag 20 µg/Dag
10-13 Jaren 180 µg/Dag 240 µg/Dag 8-9 mg/Dag 1100 mg/Dag 65 mg/Dag 3,5 µg/Dag 20 µg/Dag
13-15 Jaren 200 µg/Dag 300 µg/Dag 10-12 mg/Dag 1200 mg/Dag 85 mg/Dag 4 µg/Dag 20 µg/Dag

Voedsel met belangrijke vitaminen voor kinderen

Vooral voor kinderen moet een evenwichtige voeding met alle belangrijke vitaminen en voedingsstoffen worden verstrekt. Er moet dus voor worden gezorgd dat de aanbevolen dagelijkse behoefte aan de respectieve vitaminen via de voeding wordt gedekt. Deze voedingsmiddelen moeten op het menu van kinderen staan:

Groene groenten, fruit, peulvruchten, volkorenproducten, aardappelen, eieren, gefermenteerd voedsel, noten, zaden en natuurlijk mineraalwater.

Tips

Hoe gezond eten voor kinderen werkt

Kinderen een gezonde, evenwichtige voeding aanleren is voor veel ouders een grote uitdaging. Het is bekend dat kinderen niet echt genieten van het eten van gezonde "groene dingen". Daarom is het belangrijk om gezonde voeding vanaf het begin voor kinderen smakelijk te maken. Wij hebben enkele tips voor u op een rijtje gezet hoe u dit kunt doen:

- Wees een rolmodel voor uw kind

- Betrek uw kinderen actief bij de voorbereiding

- Snijd de groenten in grappige vormen

- Creëer een bewustzijn van gezonde voeding, bijvoorbeeld met geschikte kinderboeken

- Een strikt verbod op snoep kan ertoe leiden dat uw kind dit later gaat compenseren

- Laat uw kind zijn eigen gevoel van verzadiging ontdekken

- Leg uit welke vitaminen en voedingsstoffen waarvoor nodig zijn

- Kies de recepten samen met uw kind uit

Dr. med. Anne Latz:

"Kinderen zijn vaak kieskeurige eters en hebben vooral een hekel aan groenten. BEARS WITH BENEFITS Kids Multivitamine overtuigt met een perfect uitgebalanceerde mix van vitaminen en micronutriënten, speciaal afgestemd op de behoeften van kinderen vanaf 4 jaar."

ALLE VRAGEN OVER VITAMINES VOOR KINDEREN

Hoe belangrijk is vitamine D3 voor kinderen?

Vitamine D3 is belangrijk voor de botten en de stofwisselingsprocessen bij kinderen. Aangezien kinderen in de groei zijn, spreekt het vanzelf dat een voldoende toevoer van vitamine D3 onontbeerlijk is. Een tekort kan verstrekkende gevolgen hebben, zoals stofwisselingsziekten. Over een mogelijk tekort aan vitamine D kunt u het beste met uw kinderarts praten.

Hoe belangrijk is vitamine C voor kinderen?

Vitamine C versterkt niet alleen het immuunsysteem van het kind, maar beschermt de cellen ook tegen vrije radicalen. Vitamine C is van levensbelang en betrokken bij vele processen. Kinderen moeten daarom voldoende vitamine C binnenkrijgen. Is dat niet het geval, dan kan een tekort leiden tot bloedingen, tandvleesproblemen, een verzwakte afweer of zelfs gewrichtsproblemen. Het bijzondere van vitamine C is dat je het niet kunt overdoseren.

Hoe belangrijk is vitamine B12 voor kinderen?

Vitamine B12 is bij kinderen en volwassenen nodig voor de energiestofwisseling en de vorming van rode bloedcellen. Een tekort kan zelfs leiden tot zenuwschade. Bovendien worden veel andere negatieve bijwerkingen in verband gebracht met een B12-tekort, zoals vermoeidheid, zwakte of bloedarmoede. Daarom is het essentieel om te zorgen voor een voldoende voorraad voor een kind.

Kunnen voedingssupplementen voor kinderen een overdosis krijgen?

Net als bij volwassenen kunnen overdoses ook bij kinderen voorkomen. Deze gaan gepaard met overeenkomstige symptomen. Om dit te voorkomen mogen kinderen de aanbevolen dagelijkse doses niet overschrijden.

Wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

De meest voorkomende bijwerkingen van voedingssupplementen bij kinderen zijn diarree, misselijkheid, vermoeidheid of hoofdpijn. Praat met een arts als u vermoedt dat uw kind iets niet verdraagt.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over vitamines voor kinderen

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Vitamine D-suppletie bij zuigelingen, kinderen en adolescenten

Het verslag geeft een overzicht van de gevolgen van vitamine D-tekort en behandelt vitamine D-suppletie

Effect van zinksuppletie op de groei van kinderen jonger dan 5 jaar

Het rapport geeft een overzicht van de effecten van zink op de ontwikkeling en groei van jonge kinderen.

 

Onze kleine beren voor kleine superhelden

VOLG ONS OP INSTAGRAM