In het volgende leer je alles wat je moet weten over vitamine A. Onder andere hoeveel je moet nemen en welke voedingsmiddelen tot de vitamine A-leveranciers behoren. Wist je dat vitamine A een belangrijke rol speelt in het visuele proces?

Wat is vitamine A?

Vitamine A Net als vitamine D, E en K behoort het tot de groep van in vet oplosbare vitaminen. Het wordt via het voedsel in de dunne darm in het bloed opgenomen en kan in de lever worden opgeslagen. Er zijn ook verschillende vormen van vitamine A, zoals retinol, retinal, retinoïnezuur of betacaroteen. Bèta-caroteen daarentegen wordt alleen beschouwd als een voorloper van vitamine A. Dit wordt vervolgens in het lichaam omgezet in actieve vitamine A.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine A?

Vitamine A kan, net als vele andere vitaminen, via de voeding worden opgenomen. Voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong zoals lever, zeevis, eieren, melk en zuivelproducten zijn bijzonder rijk aan vitamine A. Voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong zijn rijk aan bètacaroteen. Dit zit vaak in grote hoeveelheden in wortelen, spinazie, broccoli, kersen, grapefruit of paprika's, maar ook onze One Bear A DAY vitamines bevatten deze belangrijke vitamine.

Wat zijn de voordelen van vitamine A?

Vitamine A speelt een zeer belangrijke rol in de Visueel proces. Retinal is een deel van het netvlies, dat verantwoordelijk is voor het onderscheid tussen licht en donker. Vitamine A heeft ook een positief effect op het voortplantingsproces, want het is essentieel voor de productie van testosteron, de ontwikkeling van de placenta en de rijping van de foetus. Vitamine A is ook nodig voor botten en tanden.

In de cosmetica-industrie wordt het gebruikt voor Huidstructuur en regeneratie gebruikt in crèmes en serums. Vooral retinol is een ingrediënt in veel cosmetische producten, omdat het in de huid wordt omgezet in retinoïnezuur. Volgens rapporten zou dit Elasticiteit van de huid kan worden verbeterd. Beta-caroteen daarentegen heeft een antioxiderende werking en beschermt zo de cellen tegen oxidatieve stress, de zogenaamde vrije radicalen. Deze omvatten UV-stralen, uitlaatgassen en andere schadelijke factoren.

NASSIM JAMALZADEH:

"Vitamine A is vooral betrokken bij groei, celvorming, voortplanting en gezichtsvermogen. Daarnaast is vitamine A ook een van de antioxidanten die de cellen beschermen tegen oxidatieve stress. Daarom is het zo belangrijk om het in te nemen, en is het belangrijk om het niet te missen."

ALLE VRAGEN OVER VITAMINE A

Hoe vaak moet ik vitamine A innemen?

Hoe vaak men vitamine A moet innemen, hangt af van elke persoon. Als u voldoende uit uw voeding haalt om in uw dagelijkse behoefte te voorzien, is het niet nodig extra te nemen. U kunt dit het beste aan uw arts vragen en regelmatig uw bloed laten controleren.

Hoeveel vitamine A moet men nemen?

Dit hangt voornamelijk af van geslacht en leeftijd, alsmede van diverse andere factoren, zoals of u zwanger bent, borstvoeding geeft of ziek bent, maar de voedingscentrum beveelt een dagelijkse hoeveelheid 680 µg aan. Er zij echter op gewezen dat de informatie van het voedingscentrum aanbevelingen zijn en geen maximumbedragen.

Kun je te veel vitamine A nemen?

Als de maximale hoeveelheden worden overschreden, kan dat leiden tot hoofdpijn, misselijkheid en zelfs braken. Maar bij een chronische overdosis vitamine A kan het leiden tot onder meer slaapstoornissen, verlies van eetlust, een droge huid en haaruitval. Het kan zelfs de gezondheid van botten en lever aantasten. Vooral zwangere vrouwen moeten oppassen voor een overdosis vitamine A, want dat kan schadelijk zijn voor de foetus. Daarom raden deskundigen en wij aan met uw arts te praten over uw vitamine A-inname.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over het belang van vitamine A

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Het belang van vitamine A in de voeding

Het punt is dat vitamine A cel- en weefselveranderingen kan veroorzaken die vergelijkbaar zijn met die bij neoplastische transformatie en dat vitaminesuppletie dit proces kan omkeren. En dat dit wijst op een mogelijke rol van vitamine A in de preventie van kanker.

Onze beren met vitamine A

VOLG ONS OP INSTAGRAM