In het volgende vertellen we je alles wat je moet weten over vitamine B12. We leggen onder andere uit welke voordelen vitamine B12 voor je kan hebben en hoeveel je over het algemeen moet innemen. Wist je dat vitamine B12 belangrijk is voor de vorming van rode bloedcellen?

Wat is vitamine B12?

Vitamine B12 Net als vitamine C behoort vitamine B12 tot de groep van in water oplosbare vitaminen. Vitamine B12 is ook de enige vitamine die het lichaam meerdere jaren kan opslaan, vooral in de lever, red kan. Vitamine B12 is ook bekend als Cobalamine is de naam die eraan gegeven wordt. Voor de opname van vitamine B12 is echter een intrinsieke factor nodig. Simpel gezegd is dit een speciaal eiwit dat wordt aangemaakt in het maagslijmvlies van de mens.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B12?

Iedereen kan vitamine B12 opnemen via de voeding. Vlees, vis, zeevruchten, zuivelproducten en eieren worden beschouwd als rijk aan vitamine B12. Zoals je ziet, hebben vooral voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong een hoog vitamine B12-gehalte. In een normale evenwichtige voeding is het vitamine B12-gehalte eigenlijk gedekt. De vitamine B12-voorziening is echter problematisch, vooral voor veganisten.

Onze One Bear A Day Vitaminen en onze Trust Your GUT Vitaminen bevatten ook vitamine B12.

Wat zijn de voordelen van vitamine B12?

Velen weten niet eens hoe belangrijk Vitamine B12 is eigenlijk omdat de aandacht vaak uitgaat naar andere vitamines. Vitamine B12 is onder andere erg belangrijk voor de Celdeling en Celdifferentiatie, voor de vorming van rode bloedcellen, voor het eiwitmetabolisme en voor de ontwikkeling van zenuwcellen, vooral in het ruggenmerg. Rapporten Volgens sommigen zou een hoge concentratie geïnjecteerde vitamine B12 de stofwisseling helpen stimuleren. Hiervoor bestaat echter geen wetenschappelijk bewijs.

NASSIM JAMALZADEH:

"Het is echt belangrijk om voor je vitamine B12-balans te zorgen, want vitamine B12 is betrokken bij de celdeling en differentiatie en de vorming van bloed. Daarom is een regelmatige inname van vitamine B12 essentieel."

ALLE VRAGEN OVER VITAMINE B12

Hoe vaak moet ik vitamine B12 innemen?

Hoe vaak men vitamine B12 moet innemen hangt af van elke persoon. Als u voldoende krijgt via uw voeding en dus in uw dagelijkse behoefte kunt voorzien, is een extra inname niet nodig. U kunt dit het beste aan uw arts vragen en regelmatig bloed laten prikken. Vooral voor vegetariërs en veganisten wordt de supplementatie van vitamine B12 aanbevolen.

Hoeveel vitamine B12 moet men nemen?

Dit hangt vooral af van geslacht en leeftijd, maar ook van verschillende andere factoren, zoals of u zwanger bent, borstvoeding geeft of een ziekte heeft.
Maar de Duitse voedingsvereniging (DGE) adviseert een dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 4µg. Er moet echter worden vermeld dat de informatie van de DGE een aanbeveling is en geen maximumhoeveelheid.

Kun je te veel vitamine B12 nemen?

Overdosering van vitamine B12 is zeer zeldzaam, omdat het lichaam overtollige vitamine B12 normaliter ofwel in de urine uitscheidt, ofwel via de darmwand opneemt. Er zijn dan ook nauwelijks bijwerkingen van een overdosis bekend. Een overdosis vitamine B12 is echter wel mogelijk bij mensen die lijden aan leukemie, levermetastasen of leverontsteking, zoals bij hepatitis.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studies over het belang van vitamine B12

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Vitamine B12 en gezondheid

Overzicht van het bewijs dat vitamine B12 het risico op sommige chronische ziekten en geboorteafwijkingen vermindert.

Onze beertjes met vitamine B12

VOLG ONS OP INSTAGRAM