In het volgende kom je alles te weten wat belangrijk is over vitamine B1. Onder andere hoeveel je moet nemen, waar het voor nodig is in het lichaam, welke voedingsmiddelen vitamine B1 leveranciers zijn en welke gebreksverschijnselen kunnen optreden.

Wat is vitamine B1 (thiamine)?

Vitamine B1, ook bekend als thiamine, is een in water oplosbare vitamine die belangrijk is voor de energiestofwisseling. Het is ook betrokken bij het metabolisme en is essentieel voor het zenuwstelsel.

Waar is vitamine B1 goed voor?

Vitamine B1 is betrokken bij verschillende processen in het lichaam. Sterke zenuwen, een helder hoofd en meer evenwicht zijn slechts enkele voordelen van een adequate B1-voorziening. De B-vitamine is ook belangrijk voor het centrale zenuwstelsel. Het speelt een beslissende rol bij de regeneratie na ziekte of trauma. Samen met vitamine B6 wordt het daarom gebruikt om ziekten van het zenuwstelsel te behandelen. Samen zouden de twee vitaminen een uitstekende werking hebben. Ze beïnvloeden verschillende stofwisselingsreacties, kunnen beschadigde zenuwvezels herstellen en hebben ook een pijnstillende werking. Volgens studies heeft B1 zelfs een verzachtende werking op PMS-symptomen.

Vitamine B1

Deficiëntieverschijnselen

Bij onvoldoende aanvoer van de B-vitamine kunnen verschillende tekenen of symptomen van een tekort optreden. Deze omvatten:

- verlies van eetlust

- slaapproblemen en vermoeidheid

- misselijkheid

- gewichtsverlies

- spierzwakte en pijn

- verlamming

- geheugenproblemen

- falen van het cardiovasculaire systeem

- mentale problemen zoals depressie, angst of prikkelbaarheid.

Voedsel met thiamine

B1 is aanwezig in zowel dierlijk als plantaardig voedsel en kan dus ook als veganist/vegetariër voldoende worden opgenomen.

Voedingsmiddelen met vitamine B1 zijn onder andere: Zonnebloempitten, pijnboompitten, havermout, volkorenproducten, sojabonen, peulvruchten, aardappelen of pinda's.

NASSIM JAMALZADEH:

"Vitamine B1 of thiamine is niet alleen belangrijk voor het immuunsysteem, maar is ook betrokken bij veel belangrijke processen in het lichaam. Vooral voor het zenuwstelsel speelt vitamine B1 een essentiële rol.

ALLE VRAGEN OVER VITAMINE B1 (THIAMINE)

Wat is de dagelijkse behoefte aan B1?

De dagelijkse behoefte aan thiamine varieert gebaseerd op leeftijd en geslacht. Gemiddeld is het echter 1-1,4 mg per dag.

Is vitamine B1 veganistisch?

Vitamine B1 komt voor in zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Daarom kan het ook op natuurlijke wijze worden opgenomen via een veganistisch dieet.

Is vitamine B1 ook thiamine?

Ja, vitamine B1 en thiamine zijn hetzelfde. Thiamine is de term die in vaktaal vaak gebruikt wordt voor de B-vitamine.

Is het mogelijk een overdosis vitamine B1 te nemen?

Een overdosis vitamine B1 via de voeding is nauwelijks mogelijk. Bovendien zijn er tot nu toe geen symptomen van een overdosis bekend. Als thiamine echter in hoge doses rechtstreeks in het bloed wordt geïnjecteerd, kunnen in het ergste geval krampen, hartritmestoornissen of hoofdpijn optreden.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over de doeltreffendheid van thiamine (vitamine B1)

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Vitamine B1 (Thiamine)

Het verslag geeft een kort overzicht van het belang van vitamine B1

Vitamine B1-tekort en hart- en vaatziekten

Het rapport beschrijft het verband tussen een tekort aan thiamine en ziekten van de bloedvaten

De rol van thiamine in gezondheid en ziekte

Het verslag geeft een overzicht van de betrokkenheid van vitamine B1 bij processen in het menselijk lichaam

Onze beertjes met vitamine B1

VOLG ONS OP INSTAGRAM