In het volgende vertellen we je alles wat je moet weten over vitamine B6. We leggen onder andere uit welke voordelen vitamine B6 voor je kan hebben en hoeveel vitamine je over het algemeen moet innemen. Wist je dat vitamine B6 bijdraagt aan de vermindering van vermoeidheid en moeheid en aan een normale werking van het immuunsysteem?

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6 behoort, net als vitamine C, tot de groep van in water oplosbare vitamines en is gevoelig voor licht en warmte. Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd. Deze bestaat echter uit een groep van drie verbindingen (pyridoxine, pyridoxal en pyridoxamine). Vitamine B6 moet regelmatig worden ingenomen via de Voedsel geabsorbeerd, omdat het lichaam het zelf niet kan produceren.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine B6?

Iedereen kan vitamine B6 opnemen via zijn voeding. Vlees zoals rundvleesfilet, kippenvlees, kalkoenfilet, vis, melk en melkproducten, avocado, aardappelen en noten worden beschouwd als rijk aan vitamine B6. Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen zo voorzichtig mogelijk te bereiden, omdat ze, zoals reeds gezegd, zeer hittegevoelig en in water oplosbaar zijn.

Maar ook onze One Bear A DAY Vitamins, Ah-Mazing Hair Vitamins en onze Femtastic PMS Vitamins bevatten vitamine B6.

Wat zijn de voordelen van het nemen van vitamine B6?

Vitamine B6 is zeer belangrijk voor het menselijk lichaam omdat het een bestanddeel is voor vele enzymen. Dit komt omdat het betrokken is bij veel Metabolische processen betrokken, onder andere als de co-enzymen pyridoxaalfosfaat (PLP) en pyridoxaminefosfaat (PMP), die worden gevormd uit vitamine B6. Zo is vitamine B6 zeer belangrijk voor het aminozuurmetabolisme, omdat de lichaamseigen stoffen uit aminozuren worden geproduceerd. Pyridoxaalfosfaat is betrokken bij de productie van boodschapperstoffen voor het zenuwstelsel, zoals serotonine, dopamine of histamine. Maar het is ook betrokken bij de productie van hemoglobine, dat belangrijk is voor de Bloedvorming speelt het een belangrijke rol. Maar pyridoxaalfosfaat (PLP) en dus vitamine B6 zijn ook betrokken bij de vetstofwisseling en het immuunsysteem. Bovendien Rapporten Volgens de studie veroorzaakt de inname van vitamine B6 onder andere klachten als Ochtendmisselijkheid en Premenstrueel syndroom (PMS) verlichten

NASSIM JAMALZADEH:

"De inname van vitamine B6 is bijzonder belangrijk omdat vitamine B6 betrokken is bij verschillende stofwisselingsprocessen (zoals het aminozuurmetabolisme of het vetmetabolisme). Vitamine B6 draagt ook bij tot de regulering van de hormoonactiviteit en is belangrijk voor het immuunsysteem".

ALLE VRAGEN OVER VITAMINE B6

Hoe vaak moet ik vitamine B6 innemen?

Hoe vaak men vitamine B6 moet innemen hangt af van elke persoon. Als u voldoende binnenkrijgt via uw voeding en zo in uw dagelijkse behoefte kunt voorzien, is een extra inname niet nodig. U kunt dit het beste aan uw arts vragen en regelmatig uw bloed laten controleren.

Hoeveel vitamine B6 moet men nemen?

Dit hangt voornamelijk af van het geslacht en de leeftijd, alsmede van verschillende andere factoren, zoals of u zwanger bent, borstvoeding geeft of een ziekte heeft, maar de Vitamine-info.nl beveelt echter een dagelijkse hoeveelheid van 1,5 mg aan. Hierbij moet wel vermeld worden dat het gaat om aanbevelingen en niet om maximale hoeveelheden.

Is het mogelijk om te veel vitamine B6 te nemen?

Alleen wanneer vitamine B6 gedurende langere tijd in hoge doses wordt ingenomen, dus meer dan 500 mg, kan men spreken van een chronische overdosis. Dit kan gevolgen hebben zoals zenuwschade. Deze wordt dan gekenmerkt door vermoeidheid, tekenen van verlamming, ontsteking van de huid en stoornissen in het temperatuurgevoel. Studies hebben echter ook aangetoond dat een zeer hoge dosis vitamine B6 de ontwikkeling van dementie kan verminderen.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over het belang van vitamine B6

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Vitamine B6, tekort en gevolgen - een overzicht

Dit overzicht geeft een compleet overzicht van het metabolisme en de interacties van vitamine B6. Het laat ook zien welke complicaties en deficiëntieverschijnselen kunnen optreden bij een tekort aan vitamine B6.

Onze beren met vitamine B6

VOLG ONS OP INSTAGRAM