Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over vitamine D. We leggen onder andere uit welke voordelen vitamine D voor je kan hebben en hoeveel vitamine D je over het algemeen moet innemen. Wist je dat vitamine D bijdraagt aan de normale werking van je immuunsysteem?

Wat is vitamine D?

Vitamine D is een van de vetoplosbare vitaminen en kan door het menselijk lichaam zelf worden aangemaakt, maar kan ook via de voeding worden opgenomen. Voeding heeft echter slechts een kleine invloed (ca. 10-20%) op de vitamine D huishouding.

Waarom is vitamine D eigenlijk zo belangrijk voor het lichaam?

Vitamine D draagt onder meer bij tot een normale werking van het immuunsysteem, speelt een cruciale rol bij de celdeling en is belangrijk voor de spierfunctie, de botten en de tanden. Het belangrijkste is dat vitamine D de opname van calcium in de darm regelt, wat uiteindelijk belangrijk is voor de botmineralisatie.

NASSIM JAMALZADEH:

"Vitamine D is niet alleen belangrijk voor het immuunsysteem, maar speelt ook een belangrijke rol voor onze botten en spieren. Daarom is een goede toevoer van vitamine D essentieel voor ons lichaam."

Wat zijn de voordelen van vitamine D?

Zoals gezegd kan vitamine D door de mens zelf worden aangemaakt. synthetiseert worden gesynthetiseerd. Deze synthese vindt plaats in de huid en is afhankelijk van de UV-straling van de zon. De dosis UV-straling en ook de synthese zijn beide afhankelijk van vele factoren. Zo is de synthese afhankelijk van de geografische breedtegraad, het weer, het seizoen, het huidtype, de kleding en ook de cosmetische behandeling van de huid.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine D?

Iedereen kan vitamine D opnemen via de voeding. Het is een van de vetoplosbare vitamines en komt vooral voor in voedingsmiddelen van dierlijke oorsprong (bv. zalm, tonijn, haring). Maar vitamine D3 komt ook voor in lage concentraties, zoals in melk en melkproducten of eigeel. Maar vitamine D komt ook voor in plantaardig voedsel, zoals paddenstoelen. Dit is echter vitamine D2.

Onze Hey Sunshine Sun Vitamins en One Beer A Day Vitamins bevatten ook vitamine D.

ALLE VRAGEN OVER VITAMINE D

Hoe vaak moet ik vitamine D innemen?

Hoe vaak u vitamine D moet innemen, hangt van u af. Als u via uw voeding voldoende binnenkrijgt of het hele jaar door voldoende zonlicht krijgt en zo in uw dagelijkse behoefte kunt voorzien, is een extra inname niet nodig. Ongeveer 60% van de Duitse bevolking heeft echter een tekort aan vitamine D, zodat extra suppletie wordt aanbevolen. U kunt dit het beste aan uw arts vragen en regelmatig uw bloed laten controleren.

Hoeveel vitamine D moet men nemen?

Dit hangt vooral af van geslacht en leeftijd, maar ook van diverse andere factoren, zoals of u zwanger bent, borstvoeding geeft, of u ziekten heeft en ook hoe u eet. De Duitse voedingsvereniging (DGE) beveelt echter een dagelijkse hoeveelheid van ongeveer 20 µg aan. Er moet echter worden vermeld dat de informatie van de DGE een aanbeveling is en geen maximumhoeveelheid.

Is het mogelijk om te veel vitamine D in te nemen of op te nemen?

Een teveel aan vitamine D kan ook gevolgen hebben voor de gezondheid. U hoeft zich echter geen zorgen te maken over een overdosis vitamine D door blootstelling aan de zon of door voeding. Als u echter extra vitamine D-supplementen neemt, moet u vooraf met uw arts overleggen om mogelijke gevolgen voor de gezondheid te voorkomen. Dit zijn bijvoorbeeld braken, misselijkheid, een zwak gevoel, hoofdpijn, nervositeit of in het ergste geval kan een overdosis zelfs leiden tot nierstenen en schade.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over het belang van vitamine D

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Immunologische effecten van vitamine D op gezondheid en ziekte

Er is een verband geconstateerd tussen lage serum 25-hydroxyvitamine D-spiegels en een verhoogd risico op het ontwikkelen van verschillende immunologische ziekten en aandoeningen zoals psoriasis, diabetes type 1, multiple sclerose, reumatoïde artritis, tuberculose, sepsis, infecties aan de luchtwegen en COVID-19. Derhalve is een aantal klinische proeven uitgevoerd met wisselende resultaten.

Onze kleine beren met vitamine D

VOLG ONS OP INSTAGRAM