Hieronder vertellen we je alles wat je moet weten over zink. We leggen onder andere uit welke voordelen zink voor je kan hebben en hoeveel zink je over het algemeen moet innemen. Wist je dat zink betrokken is bij veel biologische processen?

Wat is zink?

Zink is een essentieel sporenelement. Het komt voor in de huid, het haar en de botten. Het lichaam kan dit belangrijke spoorelement echter alleen verkrijgen in niet zelf en vooral slechts kleine hoeveelheden in het lichaam opslaan. Daarom is een zinkrijk dieet bijzonder belangrijk en mag in geen geval onderschat worden.

Welke voedingsmiddelen bevatten zink?

Iedereen kan zink opnemen via de voeding. Vlees (rundvlees, varkensvlees, gevogelte), maar ook eieren en kaas worden beschouwd als rijk aan zink. Maar zink zit ook in noten, peulvruchten, graanproducten en zaden, dus ook veganisten en vegetariërs kunnen hun zinkvoorraad op peil houden.

Onze All Clear My Dear Skin Vitamins, onze Ah-Mazing Hair Vitamins en You Glow Girl bevatten ook zink.

Wat zijn de voordelen van zink?

Zoals reeds vermeld Zink is betrokken bij veel biologische processen in het lichaam, omdat het een essentiële bouwsteen is voor veel enzymen. Zo is zink essentieel voor de Celdeling belangrijk en speelt ook een rol voor de Immuunsysteem een belangrijke rol spelen. Voorts heeft zink invloed op de Vruchtbaarheid en draagt bij tot een normale cognitieve functie. Bovendien wordt zink vaak gebruikt voor Huid, haar en Nagels gebruikt en wordt naar verluidt beschouwd als Middelen voor wondgenezing.

NASSIM JAMALZADEH:

"Zink heeft niet alleen invloed op ons immuunsysteem, maar speelt ook een belangrijke rol bij de celdeling en wondgenezing. Daarom is een goede toevoer van zink erg belangrijk."

ALLE VRAGEN OVER ZINK

Hoe vaak moet ik zink innemen?

Hoe vaak men zink moet innemen, hangt af van elke persoon. Als u voldoende binnenkrijgt via uw voeding en zo in uw dagelijkse behoefte kunt voorzien, is extra inname niet nodig. U kunt dit het beste aan uw arts vragen en regelmatig uw bloed laten controleren.

Hoeveel zink moet men innemen?

Dit hangt vooral af van geslacht en leeftijd, maar ook van verschillende andere factoren, zoals zwangerschap, borstvoeding of ziekte. De Duitse voedingsvereniging (DGE) beveelt echter een dagelijkse hoeveelheid van 7-16 mg/dag aan. Het is echter belangrijk op te merken dat de aanbevelingen van de DGE geen maximumhoeveelheden zijn.

Is het mogelijk om te veel zink in te nemen of op te nemen?

Het is in onze samenleving waarschijnlijk gemakkelijker om een overdosis zink binnen te krijgen dan om een zinktekort te krijgen. Met een evenwichtige en voedselrijke voeding zou het geen probleem moeten zijn om voldoende zink binnen te krijgen. Maar met extra supplementen kan het natuurlijk wel tot een overdosis komen. Dit wordt gekenmerkt door misselijkheid, verlies van eetlust, buikkrampen en diarree.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studies over het belang van zink

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Zink: rol in immuniteit, oxidatieve stress en chronische ontsteking

Het punt van deze studie is dat zinksuppletie met succes is toegepast bij de behandeling van verschillende ziekten.

Zinkt: een belangrijk micronutriënt

Dit verslag behandelt de vraag of zink doeltreffend is bij de preventie van ziekten van de bovenste luchtwegen of diarree in ontwikkelingslanden.

Onze beren met zink

VOLG ONS OP INSTAGRAM