Opgeblazen buik - Waarom is mijn buik opgeblazen?

Heb jij ook vaak een opgeblazen gevoel? Vooral na een maaltijd of tijdens de menstruatie klagen veel vrouwen over een opgeblazen buik. Dit kan heel vervelend of zelfs pijnlijk zijn. Wij leggen uit wat de mogelijke oorzaken zijn en wat je eraan kunt doen!

Oorzaken van een platte buik

Een opgeblazen buik kan in principe veel verschillende oorzaken hebben, dus als je er erg veel last van hebt, moet je zeker een arts om advies vragen. We hebben de meest voorkomende oorzaken op een rijtje gezet.

1. Voedselintoleranties

Er zijn verschillende soorten voedselintoleranties. Lactose-intolerantie of histamine-intolerantie zijn waarschijnlijk de meest voorkomende. Het lichaam kan lactose of histamines niet goed afbreken na consumptie. De gevolgen zijn een opgeblazen buik.

2. Tijdens de periode

Buikpijn en een opgeblazen buik zijn veel voorkomende klachten voor of tijdens de menstruatie. Dit komt door het hormoon progesteron, dat het baarmoederslijmvlies helpt afbreken.

3. Te snel eten

Als voedsel te snel wordt gegeten en tegelijkertijd te weinig wordt gekauwd, komt er veel lucht in de buikholte. Bovendien hebben onze darmen veel moeite met het verteren van voedsel dat niet voldoende gekauwd is. Het gevolg is dat er gassen ontstaan en we ons opgeblazen voelen.

4. Chronische ontstekingen

Chronische ontsteking van de darmen of maag kan ook een opgeblazen gevoel veroorzaken. We raden je aan om hierover met je arts te praten. Het is belangrijk om de ontsteking tot op de bodem uit te zoeken!

5. Psychologische factoren

Psychologische factoren zoals stress, depressie, angst en dergelijke kunnen ook maag- en darmproblemen zoals winderigheid veroorzaken. Bovendien heb je bij stress de neiging om snel te eten, weinig te kauwen en ook veel lucht door te slikken. En zoals gezegd leidt dit tot winderigheid.

6. Ongezonde darmflora

Een andere reden voor winderigheid kan een verstoorde darmflora zijn. Het verstoorde evenwicht kan ervoor zorgen dat er meer darmbacteriën koloniseren, die gassen produceren en zo winderigheid bevorderen.

Dit helpt tegen een opgeblazen buik

Deze tips kunnen je helpen om een opgeblazen buik kwijt te raken en te voorkomen.

1. Een dagboek bijhouden

Begin met het bijhouden van een dagboek van je maaltijden en gewoonten. Dit zal je helpen om te bepalen welke voedingsmiddelen je niet verdraagt of welke eetgewoonten je moet veranderen. Vaak kunnen koolzuurhoudende dranken ook lucht vasthouden veroorzaken.

2. Meer tijd nemen

Probeer meer tijd te nemen voor je maaltijden en kauw vooral vaak genoeg. Op die manier doe je veel werk voor je maag!

3. Probiotica

Probiotica kunnen zeer nuttig zijn, vooral bij chronische ontstekingen. De darmbacteriën zorgen voor een gezonde darmflora. Onze Trust Your Gut Vitaminen met appelciderazijn versterken ook je darmflora, ondersteunen je metabolisme en helpen naar verluidt bij het ontgiften.

 
Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%