Biotinetekort - Wat gebeurt er als je te weinig biotine inneemt?

Veel mensen vragen zich af of ze een vitaminetekort hebben en welke tekenen daarop wijzen. Vandaag richten we ons op een mogelijk biotinetekort en leggen we uit wat de gevolgen zijn, hoe je het kunt herkennen en hoe biotinesupplementen je kunnen helpen.

Hoe ontstaat een biotinetekort?

Een tekort aan vitamine H ontstaat als je niet genoeg biotinehoudende voeding eet. Een verhoogd alcoholgebruik of het gebruik van bepaalde medicijnen kan echter ook een biotinetekort veroorzaken. Zwangere vrouwen kunnen ook een tekort hebben. Tijdens de zwangerschap is de behoefte aan biotine hoger dan normaal.

Een biotinetekort kan ook genetisch veroorzaakt zijn, bijvoorbeeld door een enzymdefect. Voorbeelden van een enzymdefect zijn een biotinidase deficiëntie, multiple carboxylase deficiëntie of holocarboxylase synthetase deficiëntie. In dit geval wordt de afgifte maar ook de opname van biotine verhinderd.

De theorie van de “Egg-White-Injury”

Een tekort kan ook ontstaan als je enkele weken of maanden rauwe eieren eet. Eiwit bevat een hoge hoeveelheid avidine, een eiwit dat biotine heel sterk bindt en zo de opname van biotine in het lichaam kan verhinderen. Er is geen probleem met een gekookt ei, omdat het enzym dan is geïnactiveerd.

 Hoe weet ik dat ik een biotinetekort (vitamine H) heb?

Er zijn veel tekenen van een biotinetekort. De meest voorkomende symptomen zijn: Haaruitval, broze nagels, bleekheid en huidirritaties, eczeem, spierpijn, verminderde prestaties, een verhoogd pijngevoel, maar ook een verzwakt immuunsysteem is een teken van een mogelijk biotinetekort.

Als je denkt dat je een biotinetekort hebt, kun je het beste je arts raadplegen.

De gevolgen van een biotinetekort

Een biotinetekort is niet iets om grapjes over te maken, want het kan dodelijk zijn als het niet behandeld wordt. Er is geen specifieke doelgroep waarin een biotinetekort het meest voorkomt. Dit betekent dat iedereen theoretisch aan een biotinetekort kan lijden. Maar geen paniek: In de regel zou een uitgebalanceerd dieet niet moeten leiden tot een biotinetekort. Want - wat veel mensen niet weten: Biotine behoort tot de B-vitaminen, meer precies tot vitamine B7. Veel voedingsmiddelen bevatten voldoende biotine, zoals lever, eigeel, gist, noten, havermout of sojabonen.

 Kan een tekort aan biotine haaruitval veroorzaken?

Zoals gezegd kan een tekort aan biotine verschillende gevolgen hebben. Eén daarvan is haaruitval. Dit komt omdat biotine de keratine-eiwitten in het haar ondersteunt en het zo gezond houdt. Een biotinetekort kan dus leiden tot dunner wordend, splijten en broos haar en uiteindelijk zelfs tot haaruitval.

Helpen biotinesupplementen bij een tekort?

Ja, biotinesupplementen kunnen zeker helpen om een tekort aan te vullen. Als je maar een klein tekort hebt, kun je het ook via je voeding binnenkrijgen. Supplementen hebben echter het voordeel dat ze meestal zeer hoog gedoseerd zijn en daardoor ook zeer effectief.

 Onze Ah-mazing Hair Vitamins bevatten 5.000 mcg biotine (vitamine H) per beer. Het is bewezen dat dit bijdraagt aan een normaal energiemetabolisme en het behoud van een normale huid, nagels en haar. Bovendien smaken ze heerlijk fruitig en hoef je geen vervelende tabletten of capsules te slikken. Ontdek het zelf!

 
Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%