Wat is het verschil tussen collageen, gelatine en collageenhydrolysaat?

Steeds weer hoor je in verschillende tijdschriftartikelen de termen collageen, gelatine en collageenhydrolysaat, die een positief effect op de gezondheid zouden hebben. Maar wat zijn deze termen precies en kunnen ze als synoniemen worden gebruikt, of is er een verschil?

Collageen is een eiwit dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd en dat dient als een van de belangrijkste bouwstenen voor botten, huid, haar, spieren, pezen en ligamenten. Het maakt 25-35% uit van het totale eiwitgehalte van het lichaam. Een tekort aan collageen kan de oorzaak zijn van meer rimpels tot gewrichtspijn naarmate we ouder worden. Omdat collageen een huidverjongend effect zou hebben, is het ook een populair ingrediënt in voedingssupplementen en schoonheidsproducten.

Gelatine daarentegen is een mengsel van dierlijke eiwitten. Gelatine bestaat uit het bindweefsel van voornamelijk varkens en runderen, met als hoofdbestanddeel een gedenatureerd en gehydrolyseerd collageen. In het kort betekent dit dat gelatine niets meer is dan gekookt collageen.

Collageenhydrolysaat wordt verkregen uit collageen en behoort tot de groep levensmiddelen volgens de levensmiddelenwetgeving. Collageen is een extracellulair structureel eiwit dat met name verantwoordelijk is voor de sterkte en flexibiliteit van bindweefsel. In tegenstelling tot gelatine is collageenhydrolysaat een enzymatisch gehydrolyseerd collageen dat oplosbaar is in water. Collageenhydrolysaat wordt gebruikt in cosmetica, vooral in de vorm van crèmes, maskers en serums, maar het grootste deel van dit collageen blijft aan de oppervlakte van de huid. Daar bindt het vocht en laat het de huid er tijdelijk jonger uitzien, maar slechts een fractie van het collageen kan de huid binnendringen. Een groter antiverouderingseffect kan worden bereikt door collageensupplementen te nemen, omdat het actieve ingrediënt dan je lichaam kan binnendringen en de lichaamseigen collageenvorming in het weefsel kan stimuleren.

Beren met voordelen: Bootylicious Shape Vitaminen en Born This Way Youth Vitaminen bevatten zeer effectieve, gepatenteerde VERISOL® collageenpeptiden. Volgens studies verminderen deze effectief cellulitis en dragen ze bij aan een stevigere en gladder uitziende huid.

 

 
Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%