Ashwagandha bij zwangerschap

Van Ashwagandha wordt gezegd dat het veel effecten heeft, zoals het verlichten van stress, rusteloosheid en angst, en daarom staat het hoog aangeschreven, vooral in de Ayurvedische geneeskunst. Maar hoe zit het als ik zwanger ben of borstvoeding geef? Kan ik dan zonder aarzelen Ashwagandha nemen?

Wat is Ashwagandha en hoe werkt het?

Ashwagandha (Withania somnifera) komt uit de nachtschade familie en wordt op vele manieren gebruikt, vooral in de Ayurvedische geneeskunde, vanwege de vele positieve eigenschappen. Ashwagandha wordt vaak ook Indiase ginseng, winterkers of slaapbes genoemd. Het wordt beschouwd als een natuurlijk adaptogeen, dat gebruikt wordt tegen stress, depressie en angst.

 Effecten op zwangerschap en borstvoeding

Allereerst moet vermeld worden dat het effect van ashwagandha op ongeboren kinderen of zuigelingen nog niet voldoende onderzocht is. Wel kan gezegd worden dat de withanolides en alkaloïden in ashwagandha de afgifte van stresshormonen remmen. Dit is de belangrijkste reden waarom experts sceptisch zijn over het nemen van ashwagandha tijdens de zwangerschap of borstvoeding. In het geval van ongeboren baby's of kleine kinderen bestaat de mogelijkheid dat de medicinale plant het endocriene systeem van adolescenten beïnvloedt door zijn invloed op hormonen. Ons advies is: Als je erover denkt om ashwagandha te gaan gebruiken tijdens de zwangerschap of borstvoeding, bespreek dit dan zeker van tevoren met je arts!

Wil je meer weten over de heilzame wortel Ashwagandha? Klik dan hier.

 

Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%