Ashwagandha (Withania somnifera), ook wel Indiase ginseng genoemd, is een geneeskrachtige plant die wordt gebruikt als kalmerend middel en angstverlichter. Lees meer over de belangrijkste voordelen, hoe je het moet innemen en welk effect de helende wortel op je lichaam kan hebben. Wist je dat ashwagandha ook bekend staat als slaapbes of winterkers?

Wat is Ashwagandha (Withania somnifera) en waar groeit het?

Ashwagandha (Withania somnifera) is een geneeskrachtige plant uit de nachtschadefamilie en wordt op vele manieren gebruikt, vooral in de Ayurvedische geneeskunde, vanwege zijn vele positieve eigenschappen. In oude Indiase geschriften wordt ook gezegd dat het een wonderplant is. Maar waar groeit deze superplant eigenlijk? Ashwagandha groeit voornamelijk op droge of zelfs kiezelachtige grond in Zuid-Azië, zoals India, Pakistan of Afghanistan. Hoewel ashwagandha vaak Indiase ginseng wordt genoemd, moet hij niet worden verward met de plant Panax ginseng. Beide zijn adaptogenen, maar toch verschillende planten.

Waar is Ashwagandha goed voor?

Ashwagandha heeft veel positieve effecten op Lichaam en Geest en wordt daarom op vele manieren gebruikt. Het staat ook bekend als een natuurlijk adaptogeen dat volgens studies kan helpen bij slaapstoornissen, stress, angst of depressie. Maar de wortel heeft ook positieve effecten op het immuunsysteem. Maar het heeft ook positieve effecten op de huid. De vele antioxidanten die het bevat werken ontstekingsremmend, beschermen tegen vrije radicalen en helpen vroegtijdige huidveroudering te voorkomen.

Wat is het verschil tussen KSM-66® en Ashwagandha?

KSM-66 en Ashwagandha verschillen hierin dat KSM-66 uitsluitend uit de wortel wordt gewonnen en daardoor veel meer secundaire plantenstoffen, de withanoliden, bevat. Het is daarom een hoogwaardiger vorm van ashwagandha.

Welk effect heeft Ashwagandha op de hormonen of de menopauze bij vrouwen?

Het adaptogeen ashwagandha belooft een balancerend effect van de hormoonhuishouding. Het heeft een invloed op de vrouwelijke geslachtshormonen LH (luteïniserend hormoon) en FSH (follikelstimulerend hormoon). Door deze invloed kan ashwagandha ook een positief effect hebben op de vruchtbaarheid van een vrouw. Maar ook vrouwen in de overgang kunnen er baat bij hebben, omdat de symptomen van de menopauze worden verlicht door de hormoonhuishouding in balans te brengen. Daarnaast heeft de stressverminderende werking er ook een positief effect op.

Kan ik de medicinale wortel innemen tijdens de zwangerschap?

Deskundigen adviseren de Let op Het gebruik van slaapbessen tijdens de zwangerschap of borstvoeding moet worden vermeden. De effecten op het ongeboren kind zijn nog onvoldoende onderzocht. Het is daarom beter om met uw arts te overleggen over een eventuele inname.

NASSIM JAMALZADEH:

"Ashwagandha is niet voor niets een medicinale plant: het werkt kalmerend en kan daardoor stress verminderen en de slaap bevorderen. Het kan invloed hebben op het zenuwstelsel. Als je Ashwagandha nog niet kent, moet je het zeker zelf eens proberen."

ALLE VRAGEN OVER ASHWAGANDHA

Wanneer moet ik Ashwagandha wel of niet innemen?

Ashwagandha wordt vooral aanbevolen voor mensen die last hebben van stress, angst of slaapstoornissen. Daarnaast kan ook iedereen die meer evenwicht wil de medicinale plant innemen! Opgemerkt moet worden dat hoewel het kruid over het algemeen als goed te verdragen wordt beschouwd, het niet wordt aanbevolen voor mensen die lijden aan auto-immuunziekten. De nachtschadeplant kan het ontstekingsniveau in het lichaam verhogen en zo ziekten als reuma of lupus verergeren. Het kan ook een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen, dus u moet uw arts raadplegen voordat u het inneemt.

Wanneer begint Ashwagandha te werken?

Om de eerste positieve effecten van de winterkers te merken, moet je de medicinale plant minstens 4 weken innemen. Ashwagandha staat bekend als een wonderplant, maar het kan geen wonderen verrichten. Je kunt geen enorme voordelen verwachten na een korte periode. Alles heeft zijn tijd!

Waar moet ik op letten als ik het inneem?

Deskundigen adviseren de winterkers eerder in te nemen op een lege maag en ongeveer 1-2 uur voor de maaltijd. Maar in principe is het niet aan te raden het op een bepaald tijdstip in te nemen. Of u het liever 's morgens, 's middags of voor het slapen gaan inneemt, is aan u.

Hoe lang kun je ashwagandha innemen?

In het algemeen kan ashwagandha gedurende een lange periode worden ingenomen. De aanbevelingen voor inname variëren echter per toepassingsgebied. Veel deskundigen bevelen een pauze van een week aan na ongeveer 4-6 weken inname. En na een periode van een jaar de inname voor een langere periode te pauzeren. Om er zeker van te zijn dat u het kruid effectief gebruikt, moet u met uw arts overleggen welke oplossing voor u het beste is.

Wat zijn de bijwerkingen van ashwagandha?

Over het algemeen wordt de slaapbes als zeer goed verdraagbaar beschouwd, vooral als de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 8 mg per kilogram lichaamsgewicht niet wordt overschreden. Toch zijn bijwerkingen zoals misselijkheid, braken of diarree mogelijk. Het kan ook gebeuren dat de medicinale wortel slaperig maakt, hoewel hij eigenlijk het tegenovergestelde effect belooft.

Wat zijn de ingrediënten van ashwagandha?

In tegenstelling tot de meeste geneeskrachtige planten heeft de winterkers relatief weinig voedingsstoffen, maar deze hebben wel veel te bieden. Het is dus kwaliteit boven kwantiteit! De interacties tussen de ingrediënten zijn de reden waarom ashwagandha zo uniek en effectief is. De geneeskrachtige wortel bestaat voornamelijk uit alkaloïden, dat zijn alkalische stoffen die in voedselplanten voorkomen.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Onderzoek naar de werkzaamheid van ashwagandha

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Wetenschappelijke basis voor het therapeutisch gebruik van Withania somnifera (Ashwagandha): een overzicht

Het rapport geeft een overzicht van het effect van ashwagandha met betrekking tot therapeutische benaderingen

 

Een onderzoek naar de stressreducerende en farmacologische effecten van een ashwagandha (Withania somnifera) extract

Dit is een overzicht van een placebogecontroleerd en dubbelblind onderzoek naar de stressverminderende en farmacologische effecten van de geneeskrachtige plant

 

Effect van ashwagandha (Withania somnifera) extract op de slaap: een systematische review en meta-analyse

Dit verslag gaat over vijf gecontroleerde studies met 400 deelnemers die zijn geanalyseerd en onderzocht op het effect van ashwagandha op de slaapkwaliteit.

ONZE BEREN MET ASHWAGANDHA

VOLG ONS OP INSTAGRAM