Metabolisme - welk type ben jij?
Alle biochemische processen, zoals het gebruik van voedingsstoffen uit voedsel, de energievoorziening van het lichaam of het transport van afvalstoffen uit het organisme, worden geregeld door een goed functionerend metabolisme. Het onderwerp metabolisme wordt vaak geassocieerd met gewicht en dus lichaamsvorm. Dit is in principe ook juist, want de stofwisseling wordt beïnvloed door talloze punten die ook het gewicht in balans houden. We hebben hier alles samengevat wat je moet weten over je stofwisseling.
Algemene tips voor de stofwisseling
Drink voldoende vloeistoffen
De Duitse voedingsvereniging (DGE) raadt aan om 2-3 liter vocht - bij voorkeur water - per dag te drinken, afhankelijk van lichaamsgewicht en -grootte. Voldoende vochtinname bevordert de spijsvertering en verhoogt de basale stofwisseling. Voldoende vochtinname kan dus verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de stofwisseling. In het bijzonder wordt zelfs koud water aanbevolen, omdat het lichaam meer energie moet verbruiken om het op te warmen tot lichaamstemperatuur.
Beweging
Sporten kan de stofwisseling op gang brengen, omdat regelmatige lichaamsbeweging de basale stofwisseling verhoogt. Opgebouwde spiermassa en de regelmatige activering ervan dragen hier onder andere aan bij. Onthoud: dagelijkse beweging is de eerste stap om lichaamsbeweging een natuurlijk onderdeel van je routine te maken. Een goed uitgangspunt is de beroemde 10.000 stappen per dag.
Voldoende slaap
Vergeet de regeneratiefase niet. Voldoende slaap is onmisbaar voor een goede stofwisseling. Terwijl je rust, zijn je organen aan het opruimen en orde op zaken aan het stellen. Duidelijke slaaptijden en -routines en een duur van 7-9 uur werken het beste.
Vermijd stress
Net als slaapgebrek kan stress een negatief effect hebben op de stofwisseling. Studies tonen aan dat veel mensen de neiging hebben om onbewust en ongeordend te eten als ze gestrest zijn. Neem dus vaker een adempauze en blijf rustig.
Uitgebalanceerd dieet
In alle discussies gaat voeding hand in hand met een gezonde stofwisseling. MAAR: pas op! Er is geen universeel dieet dat bij iedereen past. Het is belangrijk om van tevoren uit te zoeken welk metabolisch type je bent - dit is uiterst relevant en bepaalt wat een uitgebalanceerd dieet voor elk individu betekent. Eén ding is zeker: ons lichaam houdt van afwisseling.
Voeding is informatie - en we willen heel verschillende informatie ontvangen.
De verschillende soorten metabolisme
Metabolisme type 1: type koolhydraten
Mensen met een type 1 stofwisseling zetten vooral koolhydraten heel goed om in energie. Als je type 1 hebt, bestaat je maaltijd voornamelijk uit koolhydraten. Je eet het liefst pasta, aardappelen, brood en rijst. De verdeling van je maaltijden kan er als volgt uitzien: ongeveer 60% koolhydraten, 25% eiwitten en ongeveer 15% vetten. Je hebt zelden honger en eet alleen als je echt honger hebt. Omdat je lichaam zelden van energie wordt voorzien, slaat het alles op wat het binnenkrijgt. Daarom is het moeilijk om op gewicht te blijven of zelfs af te vallen.
Onze aanbeveling: voor een stabiele en vooral langdurige gewichtsbeheersing raden we aan om meerdere kleinere en vooral gevarieerde maaltijden gedurende de dag te eten in plaats van drie grote maaltijden, die beter door het lichaam kunnen worden gebruikt. Het is ook belangrijk om regelmatig te eten, anders kun je gemakkelijk hypoglykemisch worden als je lange tijd niets hebt gegeten. Om je metabolisme te reguleren, raden we de volgende voedselgroepen aan: Koolhydraten (granen, fruit en groenten), magere zuivelproducten (kwark, kaas, yoghurt, wrongel), eieren, peulvruchten (bonen, tofu, linzen, erwten), olie en vet (slechts een kleine hoeveelheid).
Metabolisme type 2: Gemengd type
Mensen met metabool type 2 kunnen alle voedingsmiddelen verwerken. Klinkt dat geweldig? Ja, maar hier is een uitgebalanceerd dieet vooral belangrijk. Een eenzijdig dieet zou leiden tot een overbelasting van de stofwisseling en dus tot een onbalans. Want je komt alleen aan als je te veel en niet evenwichtig hebt gegeten. De verdeling van je maaltijden zou er als volgt uit kunnen zien: ca. 50% koolhydraten, 30% eiwitten en ca. 20% vetten.
Onze aanbeveling: voor een stabiele en vooral langdurige gewichtsbeheersing raden we je aan om drie maaltijden per dag te eten (bij voorkeur met een tussenpoos van vijf uur). Voor het ontbijt en de lunch raden we een evenwichtige voeding aan van koolhydraten, eiwitten en vetten. s Avonds raden we koolhydraten alleen aan in de vorm van groenten en salade. Om je stofwisseling te reguleren, raden we de volgende voedselgroepen aan:
Koolhydraten (granen, groenten, fruit (maar in kleine hoeveelheden)), eiwitten (vlees, vis, zuivelproducten, peulvruchten), olie en vet (noten, zaden, bakolie, enz.).
Metabolisme type 3: Eiwittype
Mensen met een type 3 stofwisseling kunnen hun energie bijzonder goed halen uit eiwitten en vetten. Dit betekent dat je als type 3 een dieet nodig hebt dat rijk is aan eiwitten en vetten, maar arm aan koolhydraten. De verdeling van je maaltijden zou er als volgt uit kunnen zien: ongeveer 30% koolhydraten, ongeveer 50% eiwitten en ongeveer 20% vetten. Naar verluidt hebben sommige mensen met dit metabolische type last van energieverlies en vermoeidheid na een koolhydraatrijke maaltijd. Het probleem met dit metabolische type is dat ze voedsel heel snel kunnen metaboliseren. Daarom worden koolhydraten (behalve vezels) zeer goed opgenomen door het lichaam, maar vullen ze minder goed. Daarom wordt aanbevolen om over te schakelen op volkorenproducten, omdat die beter vullen. Een dieet dat rijk is aan eiwitten en vetten wordt echter vooral aanbevolen en zou het grootste deel van je dieet moeten uitmaken.
Onze aanbeveling: voor een stabiele en vooral langdurige gewichtsbeheersing raden we je aan om drie maaltijden per dag te eten (idealiter vijf uur van elkaar). Het is belangrijk dat je let op de juiste verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten en dat je tussendoortjes probeert te vermijden! Om je metabolisme te reguleren, raden we de volgende voedselgroepen aan: Eiwitten (vlees, vis, peulvruchten, eieren), zuivelproducten, olie en vet (noten, zaden, bakolie), koolhydraten (vooral in de vorm van groenten).
En welk type ben ik nu?
De makkelijkste manier om daar achter te komen is door je huisarts te vragen of hij of zij hier iets over weet. Het metabolische type kan gemakkelijk worden bepaald door een speeksel- of bloedanalyse. Als je huisarts dergelijke tests niet aanbiedt, neem dan contact op met een gespecialiseerde internist of voedingsdeskundige die je kan helpen en mogelijke tests kan aanbevelen. Er bestaan ook vragenlijsten over je eetgedrag en je reactie op bepaalde voedingsmiddelen die je een eerste oriëntatie kunnen geven.
Conclusie: De menselijke stofwisseling is heel individueel en kan ook per persoon verschillen in verschillende levenssituaties. Het is belangrijk om het metabolisme niet te onderschatten en het de relevantie te geven die het verdient.
Om je te ondersteunen op je metabolisme reis, hebben we ook Beren voor je: Trust Your Gut Apple Cider Vinegar Vitamins.
Ons hoofdingrediënt hier is, zoals de naam al zegt: appelciderazijn! Appelciderazijn wordt al duizenden jaren gebruikt voor onder andere versteviging, ontgifting, als een natuurlijk prebioticum en voor zijn antibacteriële eigenschappen. Volgens studies kan het ook de stofwisseling stimuleren.