Endometriose - behandeling, symptomen en wat je nog meer moet weten!

Naar schatting krijgen in Duitsland jaarlijks 40.000 vrouwen endometriose. Vooral de laatste jaren heeft de bekkenziekte veel aandacht gekregen via sociale media. Veel vrouwen spraken zich publiekelijk uit en deelden hun eigen ervaringen met de ziekte. Nu willen we ook meer bewustzijn voor de ziekte creëren en alles uitleggen wat je moet weten in het volgende!

Wat is endometriose?

Zoals reeds vermeld, is endometriose een buikziekte waarbij cysten, de zogenaamde "endometriosehaarden", zich afzetten in de eierstokken, de darmen of het buikvlies en aan elkaar kleven. De gevolgen zijn hevige buikpijn en verminderde vruchtbaarheid. Helaas nemen veel artsen deze symptomen niet serieus en doen ze ze af als "normale" menstruatieklachten, waardoor veel vrouwen tientallen jaren hopen op een juiste diagnose.

Endometriose herkennen - Wat zijn de symptomen?

Omdat endometriose bij veel mensen nog steeds niet gediagnosticeerd is, is het nog belangrijker om mensen hiervan bewust te maken. Je kunt een mogelijke ziekte herkennen aan de volgende symptomen:

  • Ernstige pijn tijdens de menstruatie
  • Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
  • Pijn of bloeding bij het naar het toilet gaan
  • Langdurige menstruatie
  • Onvervulde kinderwens

Als je vermoedt dat je endometriose hebt, praat er dan over met je gynaecoloog.

Wat kan eraan gedaan worden? Wat helpt echt?

Hoewel veel vrouwen last hebben van de gevolgen van de ziekte, zijn er ook veel patiënten die helemaal geen symptomen hebben en hun endometriose helemaal niet opmerken. In deze gevallen is behandeling niet nodig. Maar voor vrouwen die bijvoorbeeld een onvervulde kinderwens hebben, zijn er verschillende behandelmethoden. Een van deze methoden is de zogenaamde laparoscopie, waarbij de cysten en ontstekingen operatief worden verwijderd en de eileiders worden gespoeld. Maar omdat endometriose vaak terugkomt, moet de behandeling soms worden herhaald.

Maar sommige voedingsmiddelen kunnen ook helpen endometriose te verlichten. Ontstekingsremmende voedingsmiddelen zoals gember en kurkuma zouden kunnen helpen om de cysten en ontstekingen te bestrijden. Er zijn echter geen onderzoeken gedaan naar de effectiviteit ervan.

Monnikspeper voor endometriose

Populaire huismiddeltjes, vooral als het gaat om de kinderwens, zijn de zogenaamde "gouden melk" en de geneeskrachtige plant monnikspeper. Studies tonen aan dat monnikspeper de hormoonhuishouding van vrouwen beïnvloedt en daardoor een effectieve werking heeft tegen PMS-symptomen. Maar juist vanwege dit effect kan het ook helpen bij endometriose. Het zou de groei van de laesies vertragen en een verhoging van het progestageengehalte bevorderen. Van monnikspeper is ook bekend dat het de vruchtbaarheid bij vrouwen verhoogt. Om de eerste verbeteringen te zien, moet monnikspeper minstens 3 maanden worden ingenomen.

Onze heerlijke Femtastic PMS Bears bevatten ook monnikspeper. Terwijl dit de vrouwelijke hormoonhuishouding reguleert, verbetert vitamine B6 het algemene ongemak van het premenstrueel syndroom en draagt het bij aan een normaal energiemetabolisme.
Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%