MONNIKSPEPER (Agnus Castus) - wat het is en hoe het werkt
Wat is Monnikspeperboom (Agnus Castus)?
Monnikspeper is een geneeskrachtige plant die behoort tot de familie van de labiaten. Hij is echter ook bekend onder vele andere namen, zoals kuislam, kuisboom, Vitex agnus-castus of gewoon Vitex. Al in de oudheid werden de vruchten van de tot zes meter hoge struik gewaardeerd voor medische doeleinden. Van de Monk's pepper tree werd bijvoorbeeld gezegd dat hij vrouwelijke hormoonbalans regelen.
Waar is monk's pepper tree goed voor of wat doet de geneeskrachtige plant?
Monnikspeper zou de vrouwelijke hormonen reguleren en het lijden van PMS (premenstrueel syndroom) verlichten. Het is ook medisch erkend om onregelmatige cyclus te behandelen. De plant kan dus vrouwen helpen die last hebben van een te frequente of te onregelmatige menstruatie. Maar monnikspeper wordt ook aanbevolen voor klachten die meestal enkele dagen voor de menstruatie optreden, zoals pijn in de borsten of menstruatiekrampen.
Monnikspeperboom wordt ook vaak gebruikt bij typische overgangsklachten.
Onze Femtastic PMS Vitamins bevatten zelfs 15 mg monnikspeper extract per beer. Hierdoor zijn ze speciaal aangepast aan de cyclus van de vrouw en smaken ze bovendien heerlijk naar aardbeien.
Hoe ondersteunt monnikspeper de vrouwelijke cyclus?
Uit onderzoek bleek dat kuisboom heeft invloed op de vrouwelijke hormoonhuishouding. In meer detail houdt dit verband met de prolactine niveaus samen. Prolactine staat ook bekend als het melkhormoon en zorgt voor de productie van moedermelk na de geboorte. Monnikspeper stimuleert de aanlegplaatsen van de zenuwboodschapper dopamine, die op zijn beurt de afgifte van het hormoon prolactine afremt.
In hoeverre heeft monnikspeper invloed op de vruchtbaarheid?
Het is bekend dat te hoge prolactinespiegels leiden tot onvruchtbaarheid. Omgekeerd zorgt een laag prolactinegehalte voor een regelmatige eisprong. Aangezien kuisboom, zoals reeds vermeld, de afgifte van prolactine kan remmen en ook de menstruatiecyclus kan reguleren, heeft hij bijgevolg positieve effecten op de vruchtbaarheid van vrouwen en kan hij zelfs helpen bij de kinderwens. Hieraan moet echter worden toegevoegd dat de geneeskrachtige plant op dit gebied nog niet medisch erkend is.
NASSIM JAMALZADEH:
"Het innemen van monnikspeper kan de vrouwelijke hormoonhuishouding reguleren en zo de tijd voor en tijdens de menstruatie aangenamer maken. Men moet echter op de dosering letten en misschien met de arts overleggen voordat men het inneemt."
Alle vragen over monnikspeper (Agnus Castus)
Zoals gezegd kan Vitex helpen de cyclus te reguleren, maar het werkt niet voor elke vrouw. Een onregelmatige cyclus kan vele oorzaken hebben, zoals een hoog prolactineniveau of een zwakte van het corpus luteum. Ook andere ziekten kunnen de oorzaak zijn. Daarom is het heel belangrijk om met uw arts te overleggen voordat u het gaat gebruiken. Bovendien is het gebruik van monnikspeper tijdens de zwangerschap onvoldoende onderzocht. Daarom moet u ook hierover met uw arts praten.
Wij adviseren een regelmatige inname van 2-3 maanden. Zo kan de hormoonhuishouding zich harmoniseren en kan de monnikspeper zijn werking optimaal ontplooien. Ook hier moet worden benadrukt dat kuismodder geen wondermiddel is, want zoals bij alle andere dingen speelt ook voeding een belangrijke rol. Monk's pepper tree kan vooral nuttig zijn bij lichte of matige hormonale onevenwichtigheden. Hetzelfde geldt voor het innemen van monnikspeper vanwege een kinderwens; ook hier duurt het enige tijd voordat positieve effecten zichtbaar worden.
De inname van Monk's pepper tree tijdens de zwangerschap is nog onvoldoende onderzocht. Er zijn geen aanwijzingen dat het gevolgen kan hebben voor ongeboren baby's. U kunt hierover het beste met uw arts overleggen.
Monkspeper kan bijwerkingen veroorzaken zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn en dergelijke. Dit komt echter vrij zelden voor. Daarnaast kunnen ook allergische reacties optreden, zoals moeite met slikken, zwelling of kortademigheid.
Aangezien kuismodder een fytogeen is, d.w.z. een kruidenmiddel, wordt het naar verluidt goed verdragen. Men moet echter op de dosering letten en het consumptieadvies opvolgen of de arts vragen naar de dosering. Bij een overdosis monnikspeper kunnen de bovengenoemde bijwerkingen optreden.
Voordelen:
- Hulp bij onbalans van hormonen
- Hulp bij onregelmatige vrouwelijke cycli
- Verlichting van symptomen van het premenstrueel syndroom zoals menstruatiekrampen
- Verlichting van de symptomen die samenhangen met de menopauze
- Ondersteuning bij de kinderwens
Nadelen:
- Niet voldoende onderzocht met betrekking tot gebruik tijdens zwangerschap
- Er kunnen zeldzame bijwerkingen optreden zoals maag
- en darmklachten, hoofdpijn of zelfs acne
- Effecten treden meestal pas na 2-3 maanden op.
MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN
Super snelle verzending en de beren zijn echt lekker - zo wordt het innemen van vitaminen leuk!
- Chloe
Geweldige producten, met een geweldig effect en een geweldige smaak!
- Lara