In het volgende kom je alles te weten wat belangrijk is over de geneeskrachtige plant monk's pepper tree. We leggen uit wat monk's pepper tree eigenlijk is, welk effect het kan hebben op de vrouwelijke cyclus of hormonale gezondheid en vele andere spannende vragen over de wonderplant Vitex Agnus Castus. Wist je dat er nog veel meer namen zijn voor monk's pepper tree?

Wat is Monk's pepper tree (Agnus Castus)?

Monnikspeper s een geneeskrachtige plant die behoort tot de familie van de labiaten. Hij is echter ook bekend onder vele andere namen, zoals kuislam, kuisboom, Vitex agnus-castus of gewoon Vitex. Al in de oudheid werden de vruchten van de tot zes meter hoge struik gewaardeerd voor medische doeleinden. Van de Monk's pepper tree werd bijvoorbeeld gezegd dat hij Vrouwelijke hormoonbalans regelen.

Waar is monk's pepper tree goed voor of wat doet de geneeskrachtige plant?

Monk's pepper tree zou de vrouwelijke hormonen reguleren en het lijden van PMS (premenstrueel syndroom) verlichten. Het is ook medisch erkend om onregelmatige cyclus te behandelen. De plant kan dus vrouwen helpen die last hebben van een te frequente of te onregelmatige menstruatie. Maar Monk's pepper tree wordt ook aanbevolen voor klachten die meestal enkele dagen voor de menstruatie optreden, zoals pijn in de borsten of menstruatiekrampen. Monk's pepper tree wordt ook vaak gebruikt bij typische overgangsklachten.

Onze Femtastic PMS Vitamins bevatten zelfs 15 mg monnikspeper extract per beer. Hierdoor zijn ze speciaal aangepast aan de cyclus van de vrouw en smaken ze bovendien heerlijk naar aardbeien.

Hoe ondersteunt monnikspeper de vrouwelijke cyclus?

Uit onderzoek bleek dat Kuisboom heeft invloed op de vrouwelijke hormoonhuishouding. In meer detail houdt dit verband met de Prolactine niveaus samen. Prolactine staat ook bekend als het melkhormoon en zorgt voor de productie van moedermelk na de geboorte. Monnikspeper stimuleert de aanlegplaatsen van de zenuwboodschapper dopamine, die op zijn beurt de afgifte van het hormoon prolactine afremt.

In hoeverre heeft Monk's pepper tree invloed op de vruchtbaarheid?

Het is bekend dat te hoge prolactinespiegels leiden tot onvruchtbaarheid. Omgekeerd zorgt een laag prolactinegehalte voor een regelmatige eisprong. Aangezien kuisboom, zoals reeds vermeld, de afgifte van prolactine kan remmen en ook de menstruatiecyclus kan reguleren, heeft hij bijgevolg positieve effecten op de vruchtbaarheid van vrouwen en kan hij zelfs helpen bij de kinderwens. Hieraan moet echter worden toegevoegd dat de geneeskrachtige plant op dit gebied nog niet medisch erkend is.

NASSIM JAMALZADEH:

"Het innemen van Monk's pepper tree kan de vrouwelijke hormoonhuishouding reguleren en zo de tijd voor en tijdens de menstruatie aangenamer maken. Men moet echter op de dosering letten en misschien met de arts overleggen voordat men het inneemt."

Alle vragen over Monk's pepper tree (Agnus Castus)

Wanneer moet ik Monk's pepper tree nemen of waar moet ik op letten als ik het neem?

Zoals gezegd kan Vitex helpen de cyclus te reguleren, maar het werkt niet voor elke vrouw. Een onregelmatige cyclus kan vele oorzaken hebben, zoals een hoog prolactineniveau of een zwakte van het corpus luteum. Ook andere ziekten kunnen de oorzaak zijn. Daarom is het heel belangrijk om met uw arts te overleggen voordat u het gaat gebruiken. Bovendien is het gebruik van monnikspeper tijdens de zwangerschap onvoldoende onderzocht. Daarom moet u ook hierover met uw arts praten.

Hoe lang moet ik Monk's pepper tree innemen of wanneer werkt monnikspeper?

Wij adviseren een regelmatige inname van 2-3 maanden. Zo kan de hormoonhuishouding zich harmoniseren en kan de monnikspeper zijn werking optimaal ontplooien. Ook hier moet worden benadrukt dat kuismodder geen wondermiddel is, want zoals bij alle andere dingen speelt ook voeding een belangrijke rol. Monk's pepper tree kan vooral nuttig zijn bij lichte of matige hormonale onevenwichtigheden. Hetzelfde geldt voor het innemen van monnikspeper vanwege een kinderwens; ook hier duurt het enige tijd voordat positieve effecten zichtbaar worden.

Kan ik ook monnikspeper nemen tijdens de zwangerschap?

De inname van Monk's pepper tree tijdens de zwangerschap is nog onvoldoende onderzocht. Er zijn geen aanwijzingen dat het gevolgen kan hebben voor ongeboren baby's. U kunt hierover het beste met uw arts overleggen.

Heeft het innemen van Monk's pepper tree bijwerkingen?

Monk's pepper tree kan bijwerkingen veroorzaken zoals maag- en darmklachten, hoofdpijn en dergelijke. Dit komt echter vrij zelden voor. Daarnaast kunnen ook allergische reacties optreden, zoals moeite met slikken, zwelling of kortademigheid.

Kun je teveel Monk's pepper tree nemen?

Aangezien kuismodder een fytogeen is, d.w.z. een kruidenmiddel, wordt het naar verluidt goed verdragen. Men moet echter op de dosering letten en het consumptieadvies opvolgen of de arts vragen naar de dosering. Bij een overdosis monnikspeper kunnen de bovengenoemde bijwerkingen optreden.

Wat zijn de voor- en nadelen van het nemen van Monk's pepper tree?

Zoals eerder gezegd, kan het innemen van Vitex veel voordelen hebben. Hier volgt een korte samenvatting van alle voor- en nadelen:

Voordelen:

- Hulp bij onbalans van hormonen

- Hulp bij onregelmatige vrouwelijke cycli

- Verlichting van symptomen van het premenstrueel syndroom zoals menstruatiekrampen

- Verlichting van de symptomen die samenhangen met de menopauze

- Ondersteuning bij de kinderwens

Nadelen:

- Niet voldoende onderzocht met betrekking tot gebruik tijdens zwangerschap

- Er kunnen zeldzame bijwerkingen optreden zoals maag

- en darmklachten, hoofdpijn of zelfs acne

- Effecten treden meestal pas na 2-3 maanden op.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studies over de doeltreffendheid van monnikspeper

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Systematisch overzicht van premenstruele, postmenstruele en onvruchtbaarheidsstoornissen van Vitex Agnus Castus.

Het doel van deze studie was een overzicht te geven van premenstruele, postmenstruele en onvruchtbaarheidsstoornissen in verband met monnikspeper.

Kuislam (Vitex agnus-castus) - farmacologie en klinische indicaties

Placebo-gecontroleerde studies suggereren dat een van de meest voorkomende premenstruele symptomen, namelijk premenstruele mastodynie (mastalgie), positief wordt beïnvloed door monnikspeper-extract.

Onze Beren met Monk's pepper tree

VOLG ONS OP INSTAGRAM