Kurkuma tegen haaruitval - Het schoonheidsmiddel voor je haar?

Kurkuma wordt veel gebruikt als specerij in de oosterse keuken en geeft voedsel een pittige en aromatische smaak. Daarnaast staat kurkuma ook bekend om zijn positieve effect op mensen. Sommige onderzoeken tonen aan dat kurkuma de behandeling van ernstige ziekten zoals Alzheimer, artrose en kanker effectief kan ondersteunen. In de Ayurvedische geneeskunde wordt het ook gebruikt als middel tegen haaruitval en haargroei.

Welk effect heeft kurkuma op het haar?

Onderzoek naar het effect van kurkuma op het haar en de hoofdhuid is momenteel nog beperkt. Afzonderlijke onderzoeken tonen echter aan dat kurkuma een positief effect kan hebben op de haargroei.
Er is bijvoorbeeld gevonden dat kurkuma leidt tot minder haaruitval op het achterhoofd bij kalende mannen en de groei van nieuw haar stimuleert. Er is ook ontdekt dat kurkuma een positief effect heeft op de behandeling van psoriasis op de hoofdhuid, die haaruitval kan veroorzaken.
Het verband tussen kurkuma en haaruitval is nog niet wetenschappelijk bewezen, maar met de lange ervaring van de Ayurvedische geneeskunde lijkt kurkuma een natuurlijk effect op het haar te hebben. Hoewel er tot nu toe maar een paar onderzoeken zijn gedaan, zijn de resultaten tot nu toe veelbelovend en geven ze een positief beeld.

Helpt kurkuma tegen haaruitval?

De oorzaak van haaruitval verschilt per persoon. Daarom bestaat er geen wondermiddel dat helpt tegen alle soorten haaruitval. In het algemeen heeft kurkuma echter een positief effect en kan het op verschillende manieren helpen tegen haaruitval. Regelmatige inname door mensen met gezondheidsgerelateerde haaruitval zou bijvoorbeeld de haargroei stimuleren door het immuunsysteem te versterken.

 Kurkuma tegen stressgerelateerde haaruitval

Stress zorgt ervoor dat het lichaam stresshormonen afgeeft, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Daarom is de kans groter dat trek en spierspanning optreden tijdens stressvolle periodes.
Het lichaam heeft energie nodig om het probleem op te lossen, dus onttrekt het energie aan andere processen, zoals de spijsvertering of haargroei. Dit kan leiden tot maag- en darmproblemen, gewichtstoename, droog haar, haaruitval en een verhoogde vatbaarheid voor infectieziekten.
Dit is waar kurkuma kan helpen: Het superfood kan een positieve invloed hebben op de bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Dit maakt het makkelijker om met stressvolle situaties om te gaan. Kurkuma versterkt ook het immuunsysteem, stimuleert de spijsvertering en voorkomt gebreksverschijnselen die tot haaruitval kunnen leiden.

Haaruitval als symptoom van een tekort

Naast curcumine bevat kurkuma belangrijke sporenelementen zoals magnesium, ijzer, kalium en fosfor.
Zoals eerder gezegd, stimuleert kurkuma de spijsvertering en helpt zo bij de opname van alle voedingsstoffen in het lichaam. Daarnaast bevordert kurkuma ook de bloedcirculatie, wat erg belangrijk is voor het haar. De bloedvaten die naar de haarwortels leiden zijn erg klein, waardoor een goede bloedcirculatie des te belangrijker is.
Er kan gezegd worden dat kurkuma de gezondheid van het haar bevordert door een betere bloedcirculatie en zo het risico op haaruitval kan verminderen.

Kurkumapasta tegen haaruitval

Kurkuma kan in verschillende vormen worden gebruikt. In het volgende recept kun je het poeder gebruiken als haarmasker:

  • Hiervoor kun je het beste kiezen voor poeder van biologische kwaliteit zonder toevoegingen.
  • Doe een eetlepel kurkumapoeder in een kommetje en voeg twee eetlepels amandel- of olijfolie toe.
  • Breng de pasta vervolgens gelijkmatig aan op de hoofdhuid. Vooral op de gebieden die last hebben van haaruitval.
  • Laat het masker minstens 30 minuten zitten en spoel het daarna af met warm water.

Om het masker effect te laten hebben, moet je het gedurende een langere periode eenmaal per week aanbrengen. Je moet weten dat kurkuma je haar een licht roodachtige kleur kan geven. De kleur zal er echter na een paar wasbeurten weer uitwassen.
Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%