Waarom je collageen moet nemen tijdens je keto dieet

Collageen staat bekend als het "geneesmiddel" voor meer veerkracht en sterk bindweefsel. Het is dus niet verwonderlijk dat velen proberen het structurele eiwit in hun dieet te krijgen. Maar hoe is het eigenlijk als ik een veganistisch dieet eet? Hoe kan ik aan mijn collageenbehoeften voldoen? We leggen ook uit waarom je zeker collageen moet nemen als je bijvoorbeeld een ketogeen dieet volgt.

Collageen en veganistisch dieet?

Collageen wordt voornamelijk opgenomen via dierlijke voedingsmiddelen zoals gelatine. Er zijn echter ook enkele plantaardige voedingsmiddelen die het structurele eiwit bevatten, dus een voldoende inname van collageen is ook mogelijk ondanks een veganistisch dieet. De volgende veganistische voedingsmiddelen bevatten collageen:

  • Kersen
  • Aardbeien
  • Rode bieten
  • Tomaten
  • Bessen
  • Eieren
  • Havermout
  • Zoete aardappelen
  • Peulvruchten

Collageen en ketogeen dieet?

Vooral bij een ketogeen dieet kan de inname van collageen nuttig zijn. Velen noemen het een "match made in heaven" voor de koolhydraatarme levensstijl. Een ketogeen dieet betekent niets meer dan het verminderen van je koolhydraatinname, zodat je lichaam niet uit glucose, maar uitsluitend uit vet en ketonlichamen in zijn energiebehoefte voorziet. Dit zou je onder andere moeten helpen om je gewicht te verminderen en een beetje dichter bij je gewenste figuur te komen.

Welke andere voordelen heeft collageen?

Collageen is een eiwit dat van nature in het lichaam wordt geproduceerd en dat dient als een van de belangrijkste bouwstenen voor botten, huid, haar, spieren, pezen en ligamenten. Het maakt 25-35% uit van het totale eiwitgehalte van het menselijk lichaam. Wanneer het lichaamsgewicht afneemt, verandert het lichaam en dus ook de huid. Collageen verhoogt de elasticiteit van de huid en helpt bij het verstevigen van losse en slappe huid.

Bovendien kan collageen maagklachten verlichten omdat het de darmwand kan beschermen. Bovendien is collageen voor mensen die een ketogeen dieet volgen een beter eiwit dan bijvoorbeeld soja-eiwit, wei of caseïne. Dit komt omdat collageen een hoog gehalte glycine (aminozuren) bevat, wat een belangrijke bouwsteen is voor glutathion. Glutathion is op zijn beurt een van de krachtigste cellulaire antioxidanten. Er zijn echter verschillende soorten collageen die andere voordelen voor de gezondheid kunnen hebben. Zie voor de verschillende soorten collageen ons blogartikel hier. Onderzoeken hebben aangetoond dat collageen onder andere botten en gewrichten ondersteunt en de flexibiliteit verhoogt. Het houdt ook de prestaties op peil, dus met een ketogeen dieet wordt collageensupplementatie aanbevolen.

 
Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%