Coenzym Q10 wordt steeds populairder door het gebruik ervan in schoonheids- en cosmeticaproducten. Ontdek hier wat het is en welke voordelen Q10 heeft.

Wat is Q10?

Co-enzym Q10 of ook Ubiquinone is een vitamine-achtige stof en een in vet oplosbare antioxidant, die vooral populair is vanwege zijn anti-verouderingseffect. Q10 wordt gedeeltelijk op natuurlijke wijze door het menselijk lichaam zelf geproduceerd, maar moet echter aanvullend via de voeding worden opgenomen.

Welk effect heeft Q10?

Het co-enzym vervult verschillende taken in het menselijk lichaam. Het heeft onder meer een antioxiderende werking en beschermt zo de cellen tegen vrije radicalen en werkt nauw samen met vitamine C en vitamine E. Daarnaast speelt het ook een belangrijke rol bij de energieproductie en versterkt daarmee zenuwen, hart en spieren.

Effect van Q10 op de huid

Q10 is bijzonder populair in de huidverzorgingsindustrie vanwege zijn anti-verouderingseffect. Het stimuleert de celvernieuwing, werkt ontstekingsremmend, versterkt het bindweefsel en bestrijdt ook vrije radicalen, die bepalend zijn voor huidverouderingsprocessen.

Andere effecten van Q10

Hoge bloeddruk: Q10 zou een bloeddrukverlagend effect hebben. In verschillende studies kon de bloeddruk van patiënten daadwerkelijk worden verlaagd door het innemen van Q10.

Migraine: Het co-enzym is ook succesvol in de strijd tegen migraine. Wanneer het in hoge doses wordt ingenomen, zou het migraineaanvallen verminderen, de pijn verlichten en de duur van een aanval verkorten door de ontwikkeling van ontstekingen in de bloedvaten te beïnvloeden.

Vruchtbaarheid: Volgens studies verhoogt Q10 niet alleen de kans op zwangerschap door de kwaliteit van de eicellen te verbeteren. Maar niet alleen vrouwen kunnen baat hebben bij de inname van Q10 als zij een kinderwens hebben. Ook bij mannen is bijvoorbeeld een verbetering van de beweeglijkheid van het sperma waargenomen.

Symptomen van Q10-tekort

Deskundigen zijn het er niet over eens of er werkelijk sprake is van een tekort aan ubiquinon. Wat wel duidelijk is, is dat de productie van Q10 gestaag afneemt naarmate we ouder worden. Daardoor verliezen we met de leeftijd steeds meer energie en beschermen we onze cellen minder tegen vrije radicalen. Het aanvullen van Q10 op oudere leeftijd zou bijvoorbeeld het algemene welzijn kunnen verbeteren. Mogelijke symptomen van een "tekort" zijn: Moeheid, hoofdpijn, spierzwakte, hartkloppingen en slechte wondgenezing.

Voedsel met co-enzym Q10

Co-enzym Q10 kan op natuurlijke wijze via de voeding worden opgenomen. De volgende voedingsmiddelen bevatten de vitamine: bakoliën, peulvruchten, soja, noten, vis, eieren, aubergine, broccoli en spinazie.

Onze Born This Way, de opvolger van onze Stop The Clock Vitamins, en onze nieuwe I am Woman Menopause Vitamins bevatten ook co-enzym Q10 om de celvernieuwing te stimuleren en het bindweefsel te verstevigen. Kijk zelf maar!

NASSIM JAMALZADEH:

"Zoals je ziet is Q10 onmisbaar, vooral voor vrouwen. Zij het als anti-verouderingsmiddel, maar ook voor de kinderwens kan Q10 gebruikt worden en het effect ervan moet zeker niet onderschat worden."

Alle vragen over Q10

Wat zijn de bijwerkingen van Coenzym Q10?

Bij een sterke overdosering van meer dan 500 mg per dag kunnen bijwerkingen optreden zoals verlies van eetlust, maagproblemen, malaise of zelfs huiduitslag. Bij kleinere hoeveelheden zijn echter nauwelijks bijwerkingen bekend.

Hoeveel Q10 moet men per dag nemen?

De aanbevelingen variëren van 30-300 mg, afhankelijk van de vraag of Q10 moet worden ingenomen voor een acuut probleem of gewoon als dagelijks supplement. Als Q10 wordt genomen voor migraine, zijn de aanbevelingen 300-400 mg.

Kan een overdosis Q10 optreden?

Ja, te hoge doses, die ver boven de aanbevolen hoeveelheden liggen, kunnen verschillende bijwerkingen hebben, zoals hoofdpijn of zelfs misselijkheid.

Kan ik Q10 samen met bloedverdunners nemen?

Nee, Q10 (ubiquinone) mag niet samen met bloedverdunners worden ingenomen. Vooral geen hoge doses, want co-enzym Q10 werkt ook bloedverdunnend.

Hoe lang moet u Q10 innemen?

Deskundigen raden aan co-enzym Q10 gedurende minstens 1-3 maanden in te nemen, omdat het gewoonlijk even duurt voordat het lichaam voldoende Q10 heeft opgenomen. Er is echter niets op tegen om Q10 op lange termijn in te nemen.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over de doeltreffendheid van co-enzym Q10

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

Co-enzym Q10-supplementatie voor profylaxe bij volwassen patiënten met migraine - een meta-analyse

Dit is een overzicht van het effect van co-enzym Q10 op het verminderen van de ernst, de frequentie van migraineaanvallen en de duur van de hoofdpijn bij volwassen migrainepatiënten.

 

Co-enzym Q10 bij hart- en vaatziekten en stofwisselingsziekten: Huidige stand van zaken

Dit is een overzicht van de rol van CoQ10 bij hypertensie en andere hartziekten.

 

Onze beren met Q10

VOLG ONS OP INSTAGRAM