In het volgende vertellen we je alles wat je moet weten over vitamine K. We leggen onder andere uit welke voordelen vitamine K voor je kan hebben en hoeveel vitamine K je over het algemeen moet innemen. Wist je dat het belangrijk is voor de bloedstolling?

Wat is vitamine K?

Vitamine K behoort tot de groep van in vet oplosbare Vitamines zoals Vitamine A, Vitamine D und Vitamine E. Het kan ook in twee vormen voorkomen, als vitamine K1 (fylloquinon) en als vitamine K2 (menaquinon). Het verschil is dat fylloquinon vooral voorkomt in plantaardig voedsel, terwijl menaquinon vooral voorkomt in de menselijke darm omdat bacteriën, waaronder E.coli-bacteriën, het kunnen produceren.

Welke voedingsmiddelen bevatten vitamine K?

Vitamine K kan op natuurlijke wijze worden opgenomen via een evenwichtige voeding. Vooral in plantaardig voedsel, zoals groene groenten, is een hoog vitamine K-gehalte te vinden. Bijvoorbeeld sla, broccoli, spruitjes, bieslook en plantaardige oliën zijn goede bronnen van vitamine K1.

Vitamine K2 zit vooral in zuivelproducten, eieren en vlees. Echter slechts in kleine hoeveelheden. Een zeer hoge bron van vitamine K2 is een speciaal sojaproduct uit Japan, genaamd Natto.

Maar ook onze beren bevatten vitamine K. Speciaal voor kinderen hebben we iets heel bijzonders ontwikkeld: Onze nieuwe Paw Patrol Kids met multivitaminencomplex. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over de vitamine K-bevoorrading van uw kind. Wij raden de beren aan voor kinderen vanaf 4 jaar.

Wat zijn de voordelen van vitamine K?

Zoals reeds vermeld, is vitamine K bijzonder belangrijk voor de Bloedstolling belangrijk in het lichaam. De opname vindt namelijk plaats in de darm en wordt vervolgens via het bloed naar de lever getransporteerd. Hier vindt de productie van bloedstollingsfactoren plaats, wat een van de belangrijkste taken van vitamine K is. Dit betekent dat vitamine K belangrijk is voor Stop het bloeden. Echter, het nemen van vitamine K brengt meer Voordelen ermee. Onder andere het voorkomen van eenKalkaanslag zoals in bloedvaten of kraakbeen. Maar het is ook betrokken bij celprocessen zoals celdeling. Daarnaast speelt vitamine K een grote rol bij herstelprocessen, bijvoorbeeld in bloedvaten, zenuwcellen, maar ook in de ogen, nieren en lever. Vooral voor vrouwen kan inname ervan op andere manieren interessant zijn. Naar verluidt zou vitamine K Botresorptie bij vrouwen na de menopauze. Dat komt omdat het enzym osteocalcine, dat dit proces regelt, afhankelijk is van het vitamine K-gehalte.

NASSIM JAMALZADEH:

"Zoals u ziet, mag de voldoende inname van vitamine K in geen geval worden vergeten. Want vitamine K is vooral belangrijk voor de bloedstolling in het menselijk lichaam."

ALLE VRAGEN OVER VITAMINE K

Hoe vaak moet ik vitamine K innemen?

Hoe vaak men vitamine K moet innemen, hangt af van elke persoon. Als u voldoende krijgt via uw voeding en zo in uw dagelijkse behoefte kunt voorzien, is een extra inname niet nodig. U kunt dit het beste aan uw arts vragen en regelmatig uw bloed laten controleren.

Hoeveel vitamine K moet men nemen?

Dit hangt voornamelijk af van het geslacht en de leeftijd, alsmede van diverse andere factoren, zoals of u zwanger bent, borstvoeding geeft of een ziekte heeft.De Duitse voedingsvereniging (DGE) beveelt een dagelijkse hoeveelheid van 60-70 µg/dag aan voor een volwassen persoon. Het is echter belangrijk op te merken dat de aanbevelingen van de DGE geen maximumhoeveelheden zijn.

Is het mogelijk om te veel vitamine K in te nemen of op te nemen?

Een vitamine K-tekort kan meer gevolgen hebben dan een overdosis. Volgens studies is er namelijk geen gevolgschade geconstateerd bij een vitamine K-overschot bij een volwassen mens. Een overdosis vitamine K kan bij pasgeborenen echter leiden tot hemolyse. Dit betekent dat de rode bloedcellen afbreken.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

ALLE VRAGEN OVER VITAMINE K

Studie over het belang van vitamine K

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Vitamine K - Voeding en botgezondheid

Het verslag beschrijft de taak van vitamine K, welke rol het speelt in de verschillende menselijke organen en hoe het verband houdt met botbreuken.

VOLG ONS OP INSTAGRAM