Waarom is onze stofwisseling zo belangrijk?

Deze week hebben we het over stofwisseling: Waarom is stofwisseling zo belangrijk? Hoe kan ik zien dat mijn stofwisseling niet synchroon loopt? En waar moet ik op letten om mijn stofwisseling op gang te krijgen?

Hoe je kunt zien dat je stofwisseling niet synchroon loopt

Dit onderwerp houdt ons bijna allemaal bezig. 
Steeds meer tijdschriften schrijven over de nieuwste tips over welke voedingsmiddelen je moet eten, welke kuren je moet nemen of andere hacks om je metabolisme een boost te geven. De aandacht voor dit onderwerp is niet helemaal onterecht, want alle biochemische processen, zoals het gebruik van voedingsstoffen uit voedsel, de energievoorziening van het lichaam of het transport van afvalstoffen uit het organisme, worden geregeld door een goed functionerend metabolisme.
Als je stofwisseling niet op volle gang is, kun je dit snel merken aan verschillende tekenen in je lichaam, zoals: Dagelijkse vermoeidheid en slaapgebrek, ongewenste gewichtstoename, haaruitval en een droge huid, constante hoofdpijn, gebrek aan concentratie en hormoonschommelingen.
Natuurlijk spelen leeftijd en genetica hierin ook een rol. Want het metabolisme vertraagt voortdurend naarmate je ouder wordt. Ieder mens is anders en reageert anders op verschillende dingen.

Hoe geef ik mijn stofwisseling weer een boost?

Natuurlijk hebben we een aantal algemene tips voor een goed beheerde stofwisseling die iedereen snel en gemakkelijk kan implementeren:

💧 Drink voldoende 
De Duitse voedingsvereniging (DGE) raadt aan om 2-3 liter water per dag in te nemen. Voldoende vochtinname bevordert de spijsvertering en verhoogt de basale stofwisseling. Voldoende vochtinname kan dus verantwoordelijk zijn voor het stimuleren van de stofwisseling.

🤸‍♀️ Regelmatige lichaamsbeweging - sport
Sport kan de stofwisseling ook op gang brengen, omdat regelmatige lichaamsbeweging de calorische basale stofwisseling verhoogt.

😴  Verbeter je slaap 
Een goede nachtrust is onmisbaar voor een goede stofwisseling! Tijdens deze rustfase regenereert je lichaam en verzamelt het kracht voor al zijn complexe taken.

🕉 Vermijd stress
Net als slaapgebrek kan stress een negatief effect hebben op de stofwisseling. Neem daarom bewust even afstand van je stressvolle werkdag (ga wandelen, telefoneer met vrienden, lees een boek...).

🍎 Evenwichtige voeding
Een evenwichtige en voedingsrijke dieet is belangrijk voor de stofwisseling. Maar er is hier geen standaardaanpak!

De verschillende metabolische types

Ieder mens is anders en de een kan bepaalde voedingsstoffen bijzonder goed gebruiken en andere niet. Er zijn drie metabolische types:

🌾 Metabolisme 1: koolhydraten type
Mensen met dit metabolisme zetten koolhydraten heel goed om in energie. Je hebt zelden een hongergevoel en eet alleen als je echt honger hebt. Omdat het lichaam zelden van energie wordt voorzien, slaat het alles op wat het binnenkrijgt.
De verdeling van je maaltijden zou er dus volgt uit kunnen zien als: ongeveer 60% koolhydraten, ongeveer 25% eiwitten en ongeveer 15% vetten.
Tip: Voor een optimale stofwisseling raden we aan om verspreid over de dag meerdere kleinere maaltijden te eten in plaats van drie grote maaltijden. Deze kunnen beter door het lichaam worden gebruikt.

🌾🍳 Metabolisme type 2: Gemengd type.
Mensen met dit metabolisme zetten zowel koolhydraten als eiwitten heel goed om in energie. Een eenzijdig dieet zou leiden tot een belasting van de stofwisseling en dus tot een disbalans.
De verdeling van je maaltijden zou er dus uit kunnen zien als: ongeveer 50% koolhydraten, ongeveer 30% eiwitten en ongeveer 20% vetten.
💡 Als tip: voor een optimale stofwisseling raden we 3 maaltijden per dag aan. Je zou echter kunnen proberen om 's avonds alleen koolhydraten te eten in de vorm van groenten en salade en de rest van de maaltijd te vullen met eiwitten en vetten.

🍳Metabolisme type 3: Eiwittype
Mensen met dit metabolisme zetten eiwitten en vetten heel goed om in energie. Dit betekent dat je een dieet nodig hebt dat rijk is aan eiwitten en vetten, maar arm aan koolhydraten.
De verdeling van je maaltijden zou er dus als volgt uit kunnen zien: ongeveer 30% koolhydraten, ongeveer 50% eiwitten en ongeveer 20% vetten.
Tip: Voor een optimale stofwisseling raden we aan om 3 maaltijden per dag te eten. Het is belangrijk dat je let op de juiste verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten en probeer tussendoortjes te vermijden!

Welke beren stimuleren de stofwisseling?

We krijgen vaak de vraag welke van onze vitamines helpen om de stofwisseling te stimuleren. Hier raden we onze Apple Cider Vinegar Bears aan. Het hoofdingrediënt hier is, zoals de naam al zegt, appelciderazijn!
Appelciderazijn wordt al eeuwenlang gebruikt om te versterken, te ontgiften, als een natuurlijk prebioticum en voor zijn antibacteriële werking. Volgens studies kan het ook de stofwisseling stimuleren.
De 3 belangrijkste componenten - sport, voeding en regeneratie - mogen echter niet vergeten worden!

Probeer nu onze Trust Your Gut Vitamins met appelciderazijn!

 

 

 




Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%