In het volgende vertellen we je alles wat je moet weten over foliumzuur. We leggen onder andere uit welke voordelen foliumzuur voor je heeft en hoeveel je over het algemeen moet innemen. Wist je dat foliumzuur bijdraagt aan de normale werking van het immuunsysteem?

Wat is folaat of foliumzuur?

Foliumzuur staat ook bekend als vitamine B9 en behoort net als vitamine C tot de groep van de in water oplosbare vitaminen. Foliumzuur is echter een vitamine die de mens niet zelf kan aanmaken. Volgens studies zijn er bepaalde bacteriën in het menselijk spijsverteringskanaal die foliumzuur kunnen produceren. Maar vitamine B9 komt voor in zowel dierlijk als plantaardig voedsel.

Verschil foliumzuur en folaat

Folaat is een in water oplosbare vitamine die van nature voorkomt in plantaardig en dierlijk voedsel. Het is essentieel om voldoende folaat in de voeding op te nemen, omdat het betrokken is bij veel stofwisselingsprocessen.

Foliumzuur daarentegen is de synthetisch geproduceerde vorm van foliumzuur, die wordt gebruikt voor verrijking en voorkomt in voedingssupplementen. Foliumzuur bestaat niet in de natuur en is een puur laboratoriumproduct.

Wat zijn de voordelen van foliumzuur?

De inname van Folaat of foliumzuur is zeer belangrijk omdat het onder meer betrokken is bij de productie van genetisch materiaal. Vitamine B9 speelt een doorslaggevende rol bij de celgroei en de vorming van rode en witte bloedcellen. Daarom is het belangrijk een tekort aan foliumzuur koste wat kost te vermijden. Een tekort kan leiden tot bloedarmoede, maar ook tot ontstekingen van de slijmvliezen, ademhalingsmoeilijkheden of een tintelende of brandende tong. Ongeboren kinderen lopen ook risico op een ontwikkelingsstoornis van het zenuwstelsel door een tekort aan foliumzuur bij de moeder. Spina bifida, d.w.z. een "open rug", kan zich dan ontwikkelen. Bij spina bifida blijft het gedeelte van de wervelkolom ter hoogte van het ruggenmerg open.

Waarom is foliumzuur belangrijk tijdens de zwangerschap?

Zoals gezegd is foliumzuur betrokken bij vele stofwisselingsprocessen en bij de celdeling en -vorming. Vooral tijdens de zwangerschap moet aandacht worden besteed aan de foliumzuurvoorziening, omdat deze niet alleen een centrale rol speelt bij de groei van de placenta, maar ook bij de ontwikkeling van de neurale buis van het kind. De neurale buis is de bijlage van het centrale zenuwstelsel van het ongeboren kind, waaruit het ruggenmerg en de wervelkolom zich ontwikkelen. Een tekort aan foliumzuur kan dus leiden tot misvormingen of zelfs miskramen. Daarom moet vanaf de kinderwens worden gezorgd dat foliumzuur goed wordt aangevuld. Volgens studies stijgt de foliumzuur behoefte van de moeder tijdens de zwangerschap met ongeveer 83%.

Welke voedingsmiddelen bevatten foliumzuur (vitamine B9)?

Iedereen kan vitamine B9 binnenkrijgen via zijn voeding. Groene groenten zoals spinazie en sla, tomaten, noten, peulvruchten, volkorenproducten, eieren en lever worden beschouwd als rijk aan vitamine B9.

Het is belangrijk om deze voedingsmiddelen zo voorzichtig mogelijk te bereiden omdat ze, zoals reeds gezegd, zeer hittegevoelig en in water oplosbaar zijn. Daarom is het raadzaam de groenten te stomen in plaats van te koken.

Maar onze One Beer A Day Immuunvitaminen, Ah-Mazing Hair Vitaminen en Trust Your Gut Vitaminen bevatten ook foliumzuur.

NASSIM JAMALZADEH:

"Folaat of foliumzuur is niet alleen belangrijk voor het immuunsysteem, maar speelt ook een belangrijke rol bij de groei van moederlijk weefsel tijdens de zwangerschap. Folaat of foliumzuur draagt ook bij tot een normale bloedvorming en een normale mentale functie. Foliumzuur of folaat is vooral voor vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn erg belangrijk en daarom mag het niet ontbreken in de voeding."

Alle vragen over foliumzuur

Hoe vaak moet ik foliumzuur (vitamine B9) innemen?

Hoe vaak men vitamine B9 moet innemen, hangt af van elke persoon. Als u er voldoende van binnenkrijgt via uw voeding en dus in uw dagelijkse behoefte kunt voorzien, is een extra inname niet nodig. U kunt dit het beste aan uw arts vragen en regelmatig bloed laten prikken. Vrouwen die zwanger willen worden of zwanger zijn, wordt echter aangeraden extra foliumzuur in te nemen.

Hoeveel foliumzuur (vitamine B9) moet men innemen?

Dit hangt vooral af van geslacht en leeftijd, maar ook van diverse andere factoren, zoals of je zwanger bent, borstvoeding geeft of een ziekte hebt.De Duitse voedingsvereniging (DGE) beveelt echter een dagelijkse hoeveelheid van 300 µg aan. Voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven, wordt een hogere inname van foliumzuur aanbevolen. De dagelijkse hoeveelheid zou tussen 450-550 µg liggen. Er zij echter op gewezen dat de informatie van de DGE aanbevelingen zijn en geen maximumhoeveelheden.

Kun je te veel foliumzuur (vitamine B9) nemen?

Een overdosis folaat of foliumzuur is zeer zeldzaam en eigenlijk niet mogelijk. Wat het lichaam aan foliumzuur of folaat opneemt, wordt automatisch door de nieren uitgescheiden. Daarom hoeft men zich geen zorgen te maken over een overdosis foliumzuur of folaat.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studies over het belang van foliumzuur

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Foliumzuurtekort en foliumzuursuppletie: preventie van neuraalbuisdefecten en aangeboren hartafwijkingen

Dit overzicht gaat over het verband tussen een tekort aan foliumzuur en aangeboren afwijkingen zoals neurale buisdefecten.

Foliumzuur en de gezondheid van het maagdarmkanaal

In dit rapport wordt ingegaan op de vraag of een tekort aan foliumzuur gevolgen heeft voor de maag- en darmgezondheid.

Onze beren met foliumzuur

VOLG ONS OP INSTAGRAM