In het volgende leer je alles wat belangrijk is over bètacaroteen. Onder andere hoeveel u moet nemen, waar het voor nodig is in het lichaam en welke voedingsmiddelen leveranciers van bètacaroteen zijn.

Wat is bèta-caroteen?

Bètacaroteen is een secundaire plantaardige stof en behoort tot de familie van de carotenoïden. Het kan in het lichaam worden omgezet in vitamine A en wordt daarom ook wel provitamine A genoemd. In zijn natuurlijke vorm komt het voor in een grote verscheidenheid aan groenten en fruit. Bèta-caroteen wordt gebruikt als kleurstof in veel voedingsmiddelen, dranken en geneesmiddelen en geeft deze producten hun oranje of rode kleur. Het wordt ook toegevoegd aan voedingssupplementen en andere voedingsmiddelen zoals vitamine beren.

Welke voedingsmiddelen bevatten bètacaroteen?

In zijn natuurlijke vorm komt bèta-caroteen voor in groenten en fruit, vooral in wortelen, zoete aardappelen, rode bieten, tomaten, paprika's, abrikozen, meloenen en mango's. Spinazie, boerenkool, broccoli en andere donkergroene groenten zijn ook rijk aan bèta-caroteen. Spinazie, boerenkool, broccoli en andere donkergroene groenten zijn ook rijk aan bèta-caroteen.

Effect van bètacaroteen

Bèta-caroteen heeft een hoge antioxiderende werking en kan zo het risico op hart- en vaatziekten, beroertes, hartaanvallen en verschillende soorten kanker verminderen. Het vermindert ook de oxidatie van LDL-cholesterol en remt zo de ontwikkeling van aderverkalking. Studies tonen ook aan dat carotenoïden het risico op hartziekten en beroerte aanzienlijk kunnen verminderen. Omdat bètacaroteen kan worden omgezet in vitamine A, die belangrijk is voor het maagslijmvlies, de maagwanden en de maagsappen, kan ook het risico op maagkanker worden verminderd.

Daarnaast heeft bètacaroteen ook een positief effect op de hersenfunctie. Door de antioxiderende werking kan de levensduur van de hersencellen worden verlengd. Ook heeft het invloed op de verwerking van beta-amyloïde eiwit, wat vooral belangrijk is voor het voorkomen van de ziekte van Alzheimer. Bèta-caroteen heeft ook een ontstekingsremmende werking. Vitamine A is zeer belangrijk voor het gezichtsvermogen. Een tekort kan dan ook op lange termijn leiden tot gezichtsstoornissen.

NASSIM JAMALZADEH:

"Men mag het effect van bètacaroteen geenszins onderschatten. Want het heeft niet alleen een effect op het immuunsysteem, maar speelt ook een belangrijke rol bij de celgroei. Maar ook sommige studies zouden positieve effecten kunnen aantonen op hart- en vaatziekten of zelfs kanker. Daarom mag een dieet met bètacaroteen niet worden verwaarloosd."

ALLE VRAGEN OVER BÈTACAROTEEN

Hoeveel betacaroteen moet men innemen?

Niet meer dan 15mg bètacaroteen mag dagelijks op natuurlijke wijze worden ingenomen. Voor mensen die bètacaroteen innemen met behulp van voedingssupplementen is de dagelijkse dosis 3,5mg.

Kun je te veel bèta-caroteen innemen?

Voor gezonde niet-rokers zijn er geen wetenschappelijke resultaten dat een hoge inname van bèta-caroteen ongewenste effecten heeft. De inname van grote hoeveelheden bèta-caroteen kan alleen leiden tot carotenodermie (vergeling van de huid). Voor rokers varieert het wetenschappelijk bewijs. Sommige studies bespreken dat een overmatige inname van bètacaroteen bij rokers kan leiden tot een verhoogd risico op longkanker. Andere studies hebben echter geen negatieve effecten gevonden. De resultaten zijn dus niet overtuigend. Volgens de Duitse Vereniging voor Voeding (DGE) is een hoeveelheid van 2 mg absoluut veilig, zelfs voor zware rokers.

Hoe moet bèta-caroteen worden ingenomen?

Omdat bètacaroteen een in vet oplosbare vitamine is, moet het altijd in combinatie met vet worden ingenomen. Hoogwaardige vetten zoals kokosolie, avocado's en koudgeperste oliën zijn zeer geschikt. Het is nog belangrijker dat de betreffende voedingsmiddelen met bèta-caroteen zeer goed gekauwd, gepureerd of gemengd worden om de positieve bestanddelen zo goed mogelijk op te nemen.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over het belang van bètacaroteen

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

Effect van ingrediënten op gezondheid en ziekten

Hier wordt het effect van voedingsbestanddelen op de gezondheid en de preventie van ziekten uitgelegd en wordt onder andere het belang van bètacaroteen toegelicht.

Effecten van bètacaroteen op jicht

Deze studie toont aan dat bèta-caroteen en groene theepoeder jicht kunnen helpen voorkomen en behandelen door via bèta-caroteen de zwelling van de gewrichten en de pijn te verminderen.

Bètacaroteen voor schildklieraandoeningen

Volgens dit onderzoek versnellen thyroxine en hyperthyreoïdie de omzetting van bètacaroteen in vitamine A. Hypothyreoïdie veroorzaakt een gelige huidverkleuring door hyper-bèta-carotenemie, terwijl een tekort aan retinol wordt waargenomen bij zowel hyper- als hypothyreoïdie.

Beschermende werking van bètacaroteen tegen UV-reacties van de huid

In klinische experimenten is aangetoond dat bètacaroteen en carotenoïde-N de UV-gevoeligheid verminderen, die zich uit in roodheid van de huid.

Onze beren met bètacaroteen

VOLG ONS OP INSTAGRAM