Magnesium: Je Energieverhogende Alleskunner
Volgens het voedingscentrum is magnesium een mineraal dat essentieel is voor de gezondheid en het welzijn van het menselijk lichaam. Het speelt een centrale rol in meer dan 300 biochemische processen, waardoor het een van de meest veelzijdige en belangrijke elementen in onze voeding is. Van het ondersteunen van spier- en zenuwfuncties tot het bevorderen van een gezond hartritme en het versterken van het immuunsysteem, aldus de voedingscentrum.
In onze moderne voeding krijgt deze belangrijke voedingsstof echter vaak niet genoeg aandacht, wat kan leiden tot een tekort dat resulteert in verschillende gezondheidsproblemen. In dit artikel bespreken we de verschillende functies van magnesium, de bronnen, de effecten van een tekort en hoe je kunt zorgen voor voldoende magnesium om je gezondheid te optimaliseren en te behouden.
Wat is magnesium?
Het Voedingscentrum beschrijft magnesium als een essentieel mineraal voor het menselijk lichaam en speelt een cruciale rol bij verschillende lichaamsfuncties. Enkele belangrijke functies van magnesium zijn:
- Spier- en zenuwfunctie: Magnesium is betrokken bij de ontspanning van spieren, zenuwen en bloedvaten
- Energieproductie: Het mineraal is essentieel voor het vrijmaken van energie uit voeding
- Bot- en spierweefsel: Magnesium is nodig voor de vorming van bot en spieren en speelt een rol bij de goede werking van spieren en de overdracht van zenuwprikkels
- Hart- en vaatgezondheid: Het speelt een rol bij het behoud van een gezond hartritme en het reguleren van de bloeddruk
Een tekort aan magnesium kan leiden tot symptomen zoals vermoeidheid, spierkrampen, prikkelbaarheid en hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om voldoende magnesium via de voeding binnen te krijgen. Magnesiumrijke voedingsbronnen zijn onder andere volkoren producten, groene groenten, noten, en melkproducten.
WAAR IS MAGNESIUM GOED VOOR?
Magnesium heeft verschillende functies voor het menselijk lichaam. Hieronder benoemen we er een paar:
- Vermindering van vermoeidheid
- Ondersteuning van de botten
- Bijdrage aan een normale eiwitsynthese
- Ondersteuning van de spieren
- Ontspanning van spieren, zenuwen en bloedvaten
- Bijdrage aan de vorming van bot en spieren
Magnesium is ook betrokken bij meer dan 300 verschillende enzymen die ervoor zorgen dat diverse processen in het lichaam goed verlopen. Het mineraal is dus essentieel voor een goede algehele gezondheid, maar uit onderzoek blijkt dat veel mensen een tekort hebben aan Magnesium in hun lichaam.
WAT ZIJN GOEDE BRONNEN VAN MAGNESIUM?
Goede bronnen van Magnesium zijn gemakkelijk te vinden in ons voedsel.
- Noten en zaden, zoals amandelen, cashewnoten, en zonnebloempitten.
- Volkoren granen, waaronder volkorenbrood, havermout, en quinoa.
- Groene bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool, en snijbiet.
- Vis, met name zalm, makreel, en heilbot.
- Bonen en peulvruchten, zoals zwarte bonen, kikkererwten, en linzen.
- Zuivelproducten, zoals yoghurt en melk.
- Pure chocolade
Behaal je niet de volledige hoeveelheid uit voedsel? Dan zijn er ook andere alternatieven zoals Magnesium supplementen, Magnesium druppels en Magnesium Olie.
HEB IK EEN MAGNESIUM TEKORT?
Een magnesiumtekort kan verschillende symptomen veroorzaken, waaronder spiersamentrekkingen, spierkrampen, spierzwakte, neurologische klachten zoals beven, depressie, en onrust, en in ernstigere gevallen stuipen, slaperigheid, verwardheid, en hartritmestoornissen.
Het is echter moeilijk om een magnesiumtekort met zekerheid vast te stellen, aangezien slechts 1% van de hoeveelheid magnesium in het lichaam in het bloed zit, terwijl ongeveer de helft in de botten zit en de rest in cellen, spieren, organen, en zenuwweefsel.
Een te laag magnesiumgehalte in het bloed wijst echter bijna altijd op een tekort. Als je vermoedt dat je een magnesiumtekort hebt, is het belangrijk om eerst advies in te winnen bij een arts. De arts kan de oorzaak van het mogelijke tekort onderzoeken, zoals een onderliggende aandoening of het gebruik van bepaalde medicijnen. Afhankelijk van de ernst van het tekort kan de arts een behandeling voorstellen, variërend van het voorschrijven van een magnesiumsupplement tot het toedienen van magnesium via een infuus of injectie in het ziekenhuis.
HOE KRIJG IK VOLDOENDE MAGNESIUM BINNEN
Om voldoende magnesium binnen te krijgen, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:
- Eet magnesiumrijke voedingsmiddelen, zoals noten, zaden, volkoren granen, groene bladgroenten, vis, en zuivelproducten
- Let op je voedingspatroon en zorg voor voldoende variatie. Een dieet met weinig variatie en dat met name bestaat uit vlees en witmeelproducten kan leiden tot een gebrekkige inname van magnesium
- Vermijd overmatig gebruik van alcohol en cafeïne, aangezien deze stoffen de uitscheiding van magnesium door de nieren kunnen verhogen
- Zorg voor voldoende inname van vitamine D, aangezien deze vitamine de opname van magnesium kan bevorderen
Het is belangrijk om eerst advies in te winnen bij een arts of diëtist voordat je besluit om supplementen te gaan gebruiken, aangezien een teveel aan magnesium schadelijk kan zijn.
NASSIM JAMALZADEH:
"Magnesium speelt een cruciale rol bij de regulatie van de spierfunctie. Vooral tijdens intensieve fysieke activiteit is het raadzaam om magnesium aan te vullen om de spierfunctie te behouden en regeneratieprocessen te bevorderen. Daarnaast is magnesium van groot belang voor het behoud van de botgezondheid en de tandverzorging. Daarom raad ik sterk aan om voor een evenwichtige magnesiumbalans te zorgen en magnesium aan te vullen.
Ik raad je daarom aan om onze nieuwe magnesiumberen eens uit te proberen. In tegenstelling tot conventionele tabletten en capsules kenmerken onze beren zich door een aangename smaak van passievrucht, wat het innemen tot een plezierige ervaring maakt."
ALLE VRAGEN OVER MAGENSIUM
Ja, je kunt magnesium nemen tijdens de zwangerschap. Overleg wel eerst met je arts voordat je het inneemt. De Duitse voedingsvereniging adviseert bijvoorbeeld een dagelijkse magnesiuminname van 310 mg voor zwangere vrouwen.
Je moet echter altijd op de dosering letten tijdens de zwangerschap, omdat een grote hoeveelheid magnesium kan leiden tot diarree of op zijn minst zachte ontlasting. Dit komt vooral doordat magnesium de spieren ontspant en zo bijvoorbeeld de darmspieren soepeler maakt.
Onze beren zijn ontwikkeld voor het volwassen lichaam, dus we kunnen alleen een aanbeveling doen voor volwassenen.Kinderen kunnen echter ook magnesium innemen.
Volgens de DGE moeten kinderen van 4-13 jaar (afhankelijk van leeftijd en geslacht) dagelijks 120 tot 250 milligram magnesium innemen.
Adolescenten vanaf 13 jaar (afhankelijk van leeftijd en geslacht) hebben dagelijks 310 tot 400 milligram magnesium nodig.
We raden aan om met je arts te overleggen voordat je onze beren inneemt en de dosering te verlagen naar 2 beren per dag.
We raden aan om je aan de aanbevolen dosering te houden. Overdosering kan zeer vervelende gevolgen hebben. Een extra magnesiuminname van 300 mg of meer per dag kan leiden tot diarree en maag- en darmklachten. Een dosis van meer dan 2.500 mg per dag kan zelfs zeer gevaarlijke bijwerkingen hebben, zoals een daling van de bloeddruk of spierzwakte.
MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN
De Bears zijn geweldig. Ik kan ze perfect portioneren en de hele dag door eten. En ze smaken heerlijk.
- Janina
Het betekent dat ik precies die vitamines en mineralen kan pakken die ik echt nodig heb. Ik ben er blij mee.
- Emma