Niacine, oftewel vitamine B3, is een zeer belangrijke voedingsstof voor ons lichaam. We leggen hieronder uit wat niacine is, welke gezondheidsvoordelen het heeft en hoe het je lichaam beïnvloedt. Wist je dat niacine zelfs je slaapkwaliteit kan verbeteren en kan helpen bij depressie?

Wat is niacine (vitamine B3)?

Niacine of ook als Vitamine B3 is een in water oplosbare vitamine en behoort tot de groep van de B-vitaminen. Meer bepaald bestaat het uit verschillende verbindingen en moet het daarom als een verzamelnaam worden opgevat. Het is samengesteld uit nicotinezuur en nicotinamide. Niacine is betrokken bij verschillende processen in het lichaam, bijv. de Energiemetabolisme en de Celdeling.

ONZE IMMUUN BEREN MET NIACINE

Welke voedingsmiddelen bevatten niacine?

Niacine kan worden ingenomen met een normale en evenwichtige voeding. Zelfs als veganist / vegetariër kan de aanbevolen dagelijkse dosis van 13 - 18 mg via de voeding worden gedekt. Veel plantaardig voedsel bevat vitamine B3. Deze omvatten peulvruchten, aardappelen, pinda's en cashewnoten, dadels, paddenstoelen en volkorenproducten.

Maar onze One Bear A Day Immune Vitamins bevatten ook 8mg niacine en 6 andere belangrijke vitaminen per aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Dit komt overeen met 50% van uw dagelijkse behoefte aan niacine. Je krijgt dus elke dag een multivitaminekick. Ze zijn ook suikervrij en smaken heerlijk naar framboos, bosbes en sinaasappel.

Welk effect heeft niacine?

Zoals reeds vermeld, is vitamine B3 betrokken bij vele processen zoals de Celdeling en de Energiemetabolisme betrokken. Bovendien zou het een positieve invloed hebben op de geestelijke gezondheid en vermoeidheid verminderen. In de Huidverzorging Niacine is ook erg populair. Niacinamiden zouden het uiterlijk van de huid verbeteren door bij te dragen aan de vernieuwing van het huidoppervlak, als antioxidant te werken en vocht te leveren. Voor de Haar Ook vitamine B3 is een belangrijke vitamine omdat het de haarstructuur versterkt, overmatige talgproductie voorkomt en de hoofdhuid beschermt tegen bijvoorbeeld ontstekingen. Maar ook in termen van Slaap, Als niacine een rol speelt, zou onvoldoende inname leiden tot slaapstoornissen.

NASSIM JAMALZADEH:

"Niacine is niet alleen belangrijk voor het immuunsysteem, maar speelt ook een cruciale rol bij de celdeling, het energiemetabolisme, de geestelijke gezondheid en de huidverzorging. Niacine is, zoals je ziet, een alleskunner en de effecten ervan moeten zeker niet worden onderschat."

10 ongelooflijke voordelen van niacine

Het innemen van niacine heeft vele voordelen voor de gezondheid. Wij hebben de belangrijkste 10 hier samengevat:

1. Invloed op het cholesterolgehalte

2. Verlaging van de bloeddruk

3. Verbetering van de geestelijke gezondheid

4. Invloed op de huid

5. Versterkt de hersenfunctie

6. Verbeteren van mobiliteit en gewrichten

7. Helpt bij de behandeling van diabetes type 1

8. Goed voor de spijsvertering

9. Verbetert de slaapkwaliteit

10. Verbetert het lipidengehalte in het bloed

ALLE VRAGEN OVER NIACINE

Kan een overdosis niacine voorkomen?

Overdosering van nicotinamide heeft weinig bijwerkingen, maar als u bijvoorbeeld meerdere grammen nicotinezuur inneemt, kunt u last krijgen van bijwerkingen als misselijkheid, braken of diarree. In het ergste geval kan langdurige schade optreden, zoals leverproblemen. Er kunnen ook zogenaamde "flush-symptomen" optreden. Dit zijn bijvoorbeeld roodheid van de huid, warmtegevoelens of netelroos.

Hoeveel niacine heb je dagelijks nodig?

Hoewel niacine door het lichaam kan worden aangemaakt, is het toch belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid via de voeding binnen te krijgen. Volwassenen wordt aanbevolen dagelijks 13 - 18 mg in te nemen. De waarden voor zuigelingen liggen tussen 2 en 5 mg en voor kinderen en adolescenten tussen 8 en 13 mg. De dagelijkse hoeveelheid varieert echter enigszins afhankelijk van leeftijd en geslacht.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan niacine?

Een tekort aan niacine is hier vrij zeldzaam, maar het kan bijvoorbeeld worden veroorzaakt door chronische ziekten zoals anorexia, diarree, levercirrose of een zeer onevenwichtige voeding. Tekenen van een tekort zijn symptomen als: zwakte, spijsverteringsstoornissen, verlies van eetlust, maar ook depressie en dementie.

Hoe belangrijk is niacine voor pasgeborenen en kinderen?

Aangezien niacine betrokken is bij vele processen, zoals stofwisselingsprocessen, is, zoals reeds meerdere malen vermeld, een voldoende toevoer voor pasgeborenen en kinderen even belangrijk als voor volwassenen.

Wat is het verschil tussen niacinamide en niacine?

Niacinamide is een vorm van vitamine B3 die een andere chemische structuurformule heeft dan niacine. Naast niacinamide bestaat ook het zogenaamde nicotinezuur. Het menselijk lichaam kan beide vormen van vitamine B3 omzetten.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studie over de doeltreffendheid van niacine

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

Niacine in het centrale zenuwstelsel: een update over biologische aspecten en klinische toepassingen

Het verslag geeft een overzicht van de rol van niacine bij neurologische aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer, de ziekte van Parkinson en psychische stoornissen.

 

VOLG ONS OP INSTAGRAM