In het volgende kom je alles te weten wat belangrijk is over het slaaphormoon melatonin. We leggen uit wat melatonine eigenlijk is, welke effecten het kan hebben op je slaapritme, welke factoren de melatonineproductie in je lichaam beïnvloeden en waar je op moet letten als je het inneemt.

Wat is melatonine?

Melatonine, ook bekend als het slaaphormoon, is een hormoon dat de Dag-nacht ritme regeld. Het wordt in het lichaam gevormd uit de zenuwboodschapper serotonine. De synthese van melatonine vindt dus plaats in het donker. Dit gebeurt in de pijnappelklier, de epifyse, in onze hersenen. Maar melatonine kan ook in kleine hoeveelheden worden aangemaakt in het netvlies van het oog en zelfs in de darm.

Welke factoren beïnvloeden de productie van melatonine?

De productie van melatonine wordt beïnvloed door signalen van het netvlies, zoals licht, maar ook door voeding en andere hormonen. Dit betekent dat de productie overdag door licht wordt geremd en 's nachts, dus in het donker, wordt gestimuleerd. Maar ook leeftijd speelt een rol, zoals bij alles. Want met de leeftijd neemt de lichaamseigen melatonineproductie af. Er zijn ook andere factoren die de productie kunnen beïnvloeden. Bijvoorbeeld te veel cafeïne, stress of lange zomerdagen kunnen de productie van melatonine beperken. Dit is de reden waarom veel artsen de suppletie van melatonine aanbevelen.

Welk effect heeft melatonine?

Melatonine is zeer belangrijk voor alle lichaamsfuncties, omdat het enerzijds de cellen tegen oxidatieve stress beschermt en dus de celvernieuwing ondersteunt en anderzijds de afgifte van groeihormonen ondersteunt. Daarnaast werkt melatonine ontstekingsremmend in het lichaam en versterkt het de Immuunafweer of het immuunsysteem.

NASSIM JAMALZADEH:

"Melatonine is het lichaamseigen hormoon voor het perfecte slaapritme. Als onze innerlijke klok uit balans is, helpen de Beren om weer een rustgevend slaapevenwicht te vinden en de optimale regeneratie van de lichaamscellen mogelijk te maken."

Welke voedingsmiddelen bevatten melatonine?

Sommige voedingsmiddelen bevatten van nature het slaaphormoon melatonine, maar slechts in zeer kleine hoeveelheden. Zo bevatten veenbessen, pistachenoten, kersen en olijven melatonine. Maar ook voedingsmiddelen die de eiwitbouwsteen tryptofaan bevatten worden geacht de slaap te bevorderen. Omdat het rechtstreeks verband houdt met serotonine en dus ook met de productie van melatonine. Granen, noten en eieren worden beschouwd als bijzonder rijk aan tryptofaan.

ALLE VRAGEN OVER MELATONINE

WANNEER MOET IK MELATONINE WEL OF NIET INNEMEN?

Melatonine wordt aanbevolen bij problemen met inslapen. U dient 30 minuten voor het slapengaan een beer van onze Super Snooze Slaapvitaminen in te nemen. Als u zwanger bent, borstvoeding geeft of van plan bent zwanger te worden, kunt u melatonine beter vermijden.

HEEFT HET NEMEN VAN MELATONINE BIJWERKINGEN?

Bijwerkingen treden meestal pas op na een overdosis. Mogelijke bijwerkingen van melatonine zijn maagkrampen, duizeligheid, hoofdpijn, prikkelbaarheid of uitputting.

KUN JE TE VEEL MELATONINE NEMEN?

Net als elk ander voedingssupplement moet melatonine niet te veel worden ingenomen. Wij raden aan 30 minuten voor het slapen gaan 1 beer in te nemen.

Mogen kinderen melatonine innemen?

Hoewel het idee om uw kinderen een heerlijke gummibeer met het slaaphormoon melatonine te geven misschien verleidelijk klinkt, raden wij het ten zeerste af. Onze Super Snooze Bears zijn bijvoorbeeld ontworpen voor een volwassen lichaam. Daarom raden wij deze pas aan vanaf 18 jaar. Als je denkt dat melatonine je kind zou kunnen helpen, moet je dit zeker met je kinderarts bespreken, want melatonine kan het dag-nachtritme van kleintjes behoorlijk verstoren of zelfs slaapstoornissen veroorzaken. Hoewel er geen directe studies zijn die mogelijke schade aan kinderen, peuters of baby's bevestigen, is er ook geen betrouwbaar bewijs dat melatonine veilig is.

MEER DAN 500.000 TEVREDEN KLANTEN

Studies over de doeltreffendheid van melatonine

Wij verstrekken de volgende wetenschappelijke studies ter algemene informatie. De resultaten van deze studies zijn niet noodzakelijk van toepassing op alle mensen. Klik gerust op de betreffende links voor meer gedetailleerde informatie.

 

De rol van melatonine in de regulering van het circadiane ritme en de slaap bij de mens

Dit verslag beschrijft de rol van melatonine bij de regulering van de slaap en het gebruik van exogene melatonine voor de behandeling van slaapstoornissen.

Melatonine: Fysiologische effecten bij mensen

Het beschrijft wat en welke processen melatonine in het menselijk lichaam veroorzaakt en hoe het het dag-nachtritme beïnvloedt.

De effecten van melatonine suppletie op slaapkwaliteit en serum melatonine bepaling bij intensive care patiënten: Een gerandomiseerde gecontroleerde studie

Onderzocht moet worden of melatoninesuppletie de slaap beïnvloedt en zelfs invloed heeft op geestelijke verwarring.

VOLG ONS OP INSTAGRAM