Naar inhoud

Artikel: Cellulitis - wat zit erachter?

Cellulitis - wat zit erachter?

Cellulitis - wat zit erachter?

We hebben het allemaal - en niemand wil het: cellulitis of sinaasappelhuid. Kleine kuiltjes zijn heel normaal, ongeveer 95% van alle vrouwen heeft er last van en zelfs cellulitis bij mannen is niets ongewoons. Toch zijn het vooral vrouwen die een ideaalbeeld van een stevige huid nastreven. Door de speciale bindweefselstructuur van het vrouwenlichaam kan je er bijna niet omheen dat cellulitis zichtbaar wordt. Daarom is de beste manier om ermee om te gaan gewoon van jezelf te houden - met al je rondingen, deukjes en "probleemzones". En als dat niet werkt, zijn er nog altijd kleine helpers die kunnen helpen tegen cellulitis.

Wat is cellulitis?

Dat cellulitis ook wel sinaasappelhuid wordt genoemd, komt door het karakteristieke uiterlijk: vergelijkbaar met het typische oppervlak van een sinaasappel zijn de golven en deuken die vooral voorkomen op de dijen, billen en buik, omdat zich daar de meeste vetophopingen bevinden "voor een regenachtige dag". Dit komt omdat het vrouwelijke hormoon oestrogeen ervoor zorgt dat het vet vooral daar wordt afgezet en zich vrijwel een weg naar buiten baant door het bindweefsel, dat wil zeggen verschillende collageenvezels die parallel zijn gerangschikt, totdat het ook van buitenaf zichtbaar is. Bij vrouwen zijn deze collageenvezels loodrecht op het huidoppervlak gebouwd, bij mannen horizontaal: cellulitis is dus veel meer een vrouwen- dan een mannenaangelegenheid. Mannen hebben noch een los bindweefselnetwerk, noch oestrogeen, noch even grote lipocyten (vetcellen) als vrouwen. Wat ook goed is om te weten, is dat juist deze vetkussentjes en het rekbare bindweefsel ervoor zorgen dat het lichaam van een vrouw makkelijker grote veranderingen aankan, zoals tijdens de zwangerschap! Best slim, nietwaar?

Cellulitis heeft trouwens niets te maken met lichaamsgewicht. Het maakt niet uit hoe dik of dun je bent - sinaasappelhuid kan iedereen treffen. Toch kan het opvallender worden als je meer bent aangekomen: Als lipocyten eenmaal opgeblazen zijn, krimpen ze heel langzaam. Toch is cellulitis geen reden om te wanhopen. Hoewel je cellulitis niet kunt laten verdwijnen, zijn er een paar dingen die je kunt doen om de "smet" minder zichtbaar te maken.

Collageen: wat zit erachter?

Collageen is een zeer belangrijk eiwit: Collageen is het belangrijkste structurele eiwit in het lichaam. Ongeveer een derde van de totale hoeveelheid eiwitten in het lichaam bestaat uit verschillende soorten collageen. Huid, organen zoals de longen en het hart, bloedvaten, kraakbeen, botten, pezen, ligamenten en gewrichten: collageen houdt alles bij elkaar. Collageen beschrijft een hele familie eiwitten, waarvan op dit moment 28 verschillende typen bekend zijn: 57% van collageen bestaat uit de volgende 3 aminozuren:

- Glycine 33%

- Proline 12%

- Hydroxyproline 10%

Cellulitis veroorzaakt scheurtjes in het collageennetwerk van de huid. Vervolgens kan de stofwisseling de gaten onvoldoende herstellen. De nieuwe strengen zijn vaak te kort om de gaten op te vullen. Er ontstaan de karakteristieke golven, deuken en strepen.

Hoe uitgesproken cellulitis is, kan worden onderverdeeld in drie 3 stadia:

Graad 1: Putjes zijn zichtbaar op de huid als je erin knijpt met je handen.

Graad 2: cellulitis is zichtbaar wanneer je ontspannen staat zonder te knijpen of onder bepaalde lichtomstandigheden.

Graad 3: Putjes zijn duidelijk zichtbaar.

Wat te doen tegen cellulitis?

Er zijn talloze middeltjes die beloven cellulitis onzichtbaar te maken. Van crèmes tot peelings tot vreselijk dure behandelingen in schoonheidssalons - de lijst is lang, maar dat komt omdat de vraag ook groot is. Zulke beloften moeten echter altijd met voorzichtigheid worden benaderd, want het is bewezen dat er geen manier is om cellulitis te genezen - en dat is niet erg, want het is geen ziekte.

Wat belangrijk is in de strijd tegen sinaasappelhuid is lichaamsbeweging: Het beste is om elke dag te gaan wandelen, de trap te nemen in plaats van de lift, een halte te lopen in plaats van de trein te nemen, etc etc. Dit stimuleert de stofwisseling net zo goed als massages, peelings of afwisselend douchen. Op deze manier worden koolhydraten of vetten niet opgeslagen, maar verbrand. Bovendien wordt de bloedsomloop gestimuleerd.

Lichaamsbeweging kan ook helpen om cellulitis te verminderen, omdat de spieren die hierdoor ontstaan automatisch je bindweefsel aanspannen. Kleine deukjes worden daardoor steeds kleiner. Dit is echter een relatief langdurig proces - één keer per week trainen is niet genoeg.

Voeding speelt in dit verband ook een heel belangrijke rol: hoe minder suiker en witmeelproducten je eet, hoe minder de vetcellen zullen opzwellen en hoe minder zichtbaar ze zullen worden. Er zijn ook enkele voedingsstoffen die de sinaasappelhuid kunnen helpen verminderen: Over het algemeen wordt collageen beschouwd als een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen sinaasappelhuid. Het is een essentieel onderdeel van het bindweefsel dat zorgt voor stevigheid, vocht en elasticiteit. Collageen kan de natuurlijke structuur van het huidoppervlak herstellen doordat het de celstofwisseling bevordert.

In combinatie met collageen hebben vitamine C en OPC (druivenpitextract) ook bewezen cellulitis te helpen. De antioxiderende vitamine ondersteunt de versterking van collageenvezels en versterkt ons bindweefsel. Je kunt al deze voedingsstoffen gemakkelijk binnenkrijgen met onze Bootylicious SHAPE Vitaminen.

Cellulitis is volkomen normaal en geen ziekte!

Cellulitis is een verandering in de huidstructuur die zichtbaar is in de vorm van kuiltjes. Het komt vooral voor op de dijen, bovenarmen, heupen en billen. De oorzaken van cellulitis kunnen divers zijn. Vooral individuele aanleg speelt een doorslaggevende rol.  Om te begrijpen hoe cellulitis ontstaat, moet je de huid onder de loep nemen. De huid is verdeeld in 3 lagen, die essentieel zijn voor de ontwikkeling van cellulitis. De onderste laag, ook wel de subcutis genoemd, bestaat uit los bindweefsel. Er zijn bindweefselkamers die gedeeltelijk gevuld zijn met vetcellen en het onderhuidse weefsel vormen. Het vetweefsel onder de huid beschermt tegen warmteverlies en dient als opslagplaats voor voedingsstoffen. De hoeveelheid vet in de onderhuid is individueel en hangt af van factoren zoals geslacht of lichaamssamenstelling. Collageenvezels zijn een belangrijke bouwstof voor bindweefsel. Ze zorgen ervoor dat het bindweefsel stevig en elastisch blijft. Bij vrouwen zijn de collageenvezels parallel aan elkaar gerangschikt en bevatten ze rekbare ruimtes. Als het bindweefsel zwak is, kunnen vetcellen uit het onderhuidse weefsel door de collageenvezels heen dringen en zichtbaar worden aan het oppervlak. Zo ontstaan de typische kuiltjes in de huid, die cellulitis worden genoemd.

En laten we nu nog een paar mythes over cellulitis uit de wereld helpen:

1. Cellulitis alleen kan verdwijnen door te sporten?

Nope! Doelgerichte training kan de stofwisseling activeren, vet verminderen en de spieren versterken en strakker maken. Cellulitis kan zeker worden verminderd, maar niet volledig verdwijnen.

2. Slanke vrouwen hebben geen cellulitis.

Dit is absoluut niet waar. 98% van alle vrouwen heeft cellulitis en slanke vrouwen hebben dat ook. Maar overgewicht kan ook een sinaasappelhuid bevorderen.

3. Je kunt ervan uitgaan dat je er zelf last van hebt als je moeder ook met cellulitis kampt.

Fout. Cellulitis is absoluut sterk genetisch bepaald. Als je moeder last heeft van cellulitis, hoeft dat nog niet te betekenen dat jij er ook last van hebt. Het genetische patroon kan ook worden veranderd en is, zoals gezegd, niet de enige reden voor de impopulaire kuiltjes in de huid.

4. Mannen kunnen ook cellulitis krijgen.

Dat is gedeeltelijk waar. Het bindweefsel van mannen is namelijk anders opgebouwd dan dat van vrouwen. De vezels van het bindweefsel van mannen lopen als een net en zijn veel stabieler dan de vezels van het bindweefsel van vrouwen. Het laatste is parallel gerangschikt en daarom instabieler.

Vitamines tegen cellulitis 

Als cellulitis je zo erg stoort dat je het snel wilt verminderen, is de eerste stap een bezoek aan je huisarts. Samen kun je verschillende opties bespreken en erachter komen wat (niet) helpt.

Andere tips die we aanraden: lichaamsbeweging, beweging en afwisselend douchen. Om cellulitis effectief te verminderen, kan het ook helpen om voedingssupplementen te nemen. Samen met onze voedingsdeskundige hebben we onze Bootylicious SHAPE Vitamines ontwikkeld. Met collageen, OPC en de antioxidanten vitamine C en E kan het bij continu gebruik helpen om een strakkere en gladdere teint over het hele lichaam te krijgen. Zowel de teint als de elasticiteit van de huid kunnen worden verhoogd bij regelmatig gebruik. Dit komt doordat het gebruikte vitaminecomplex de collageenvorming kan stimuleren, wat volgens onderzoeken mede verantwoordelijk is voor het verminderen van zichtbare kuiltjes.

Wat valt er nog meer te zeggen over dit onderwerp?

Cellulitis is onschadelijk voor de gezondheid en een veel voorkomend verschijnsel bij vrouwen. De reclame-industrie heeft er haar werk van gemaakt om cellulitis te bestrijden en wil vrouwen het valse zelfbeeld geven dat cellulitis waanzinnig onesthetisch is. Maar ook valse bescheidenheid speelt een rol. Vrouwen durven vaak gewoon niet aan zichzelf en ook niet aan anderen toe te geven dat hun figuur mooi is. Deze negatieve overtuigingen zijn vaak moeilijk uit ons hoofd te zetten. Maar laten we eraan werken en gelukkig is het "ideaalbeeld" van de mooie vrouw ook langzaam aan het veranderen. Om voor jezelf een verandering teweeg te brengen, moet je je eerst bewust worden waar de zelftwijfel vandaan komt. Laat ook je mooie lichaam zien in het openbaar en maak je geen zorgen over uiterlijk of spot. 

 

 

Meer informatie

Zwangerschapsvitaminen - Wat heeft mijn lichaam nodig?

Zwangerschapsvitaminen - Wat heeft mijn lichaam nodig?

Deze week draait alles om zwangerschap en voeding of voedingssupplementen: Wat mag ik eten? Wat mag ik zeker niet eten? En wat zijn de belangrijkste zwangerschapsvitamines? Verhoogde behoefte aan v...

Meer informatie
Puistjes in het gezicht: hoe puistjes te bestrijden

Puistjes in het gezicht: hoe puistjes te bestrijden

Kijk eens hoeveel puistjes ze heeft!", "oha, hij heeft een onzuivere huid...", "maar je kon de vlekken op zijn gezicht echt niet missen!".Mensen oordelen en worden beoordeeld. Vooral huidvlekken zi...

Meer informatie