Intermitterend vasten: wat het is en hoe het werkt

Normale diëten zijn nu bijna uit, op sociale media en co. wordt alleen nog maar gesproken over intervalvasten. Wij namen het onder de loep.

Wat is intermitterend vasten?

Intermittent Fasting is geen dieet en ook geen klassieke vastenkuur, maar men onthoudt zich uren of dagen achter elkaar van voedsel en beperkt zo de tijd van calorie-inname. Dit type dieet heeft een gezondheidsbevorderend effect op de stofwisseling en bovendien treedt het jojo-effect niet op, omdat Intermittent Fasting zelfs de suiker- en vetstofwisseling activeert. Het is ook heel gemakkelijk te integreren in het dagelijks leven en is individueel. Er moet echter ook worden vermeld dat intervalvasten niet noodzakelijkerwijs gewichtsvermindering betekent en niet voor iedereen geschikt is.

Wat zijn de voordelen van intervalvasten?

Volgens experts heeft intervalvasten veel voordelen voor de gezondheid. Deze omvatten:

  • Verbeterd suiker- en vetmetabolisme
  • Mogelijke verlaging van de bloeddruk
  • Preventie van hart- en vaatziekten
  • Mogelijk gewichtsverlies
  • Verbranding van ongezond buikvet
  • Voorkomen van diabetes

Een periode vasten - de verschillende vormen

Intermitterend vasten komt in verschillende vormen voor, die verschillen in duur en frequentie van de onthouding van voedsel. De bekendste vormen zijn:

5:2 Interval

  • Vijf dagen per week is normaal voedsel toegestaan 
  • Twee dagen van de week zijn strikt vastend met een maximum van 650 kilocalorieën per dag 
  • Er is geen specifieke aanbeveling voor voedselkeuzes

16:8 Methode

  • 16 uur per dag niet eten 
  • Eén maaltijd per dag komt te vervallen. Dit kan zowel ontbijt als avondeten zijn. 
  • Tijdens de overige acht uur mag je normaal eten

Alternate Day Fasting (alternerend vasten)

  • Vasten dagen en normale eet dagen wisselen elkaar af 
  • Op vastendagen is 25% van de gebruikelijke hoeveelheid energie toegestaan
  • Geen beperking op eetdagen

Dinner Cancelling

  • Twee tot drie dagen per week wordt het avondeten overgeslagen
  • De eetpauze duurt minstens 14 uur 
  • s Avonds mag men alleen water en ongezoete thee drinken

Deze fouten moet je vermijden

Intermittent fasting klinkt op het eerste gezicht heel eenvoudig en gemakkelijk, en in principe is het dat ook, maar er zijn toch een paar dingen waar je rekening mee moet houden en de volgende fouten moet je vermijden.

Fout 1: Een vastenmethode kiezen die niet past in het dagelijks leven

Een groot voordeel van intervalvasten is dat het heel gemakkelijk te integreren is in het dagelijks leven. Maar alleen als je de juiste variant kiest. Anders is frustratie voorgeprogrammeerd en is het vasten maar van korte duur. Dus voordat je begint, moet je goed nadenken of het haalbaar is om twee dagen per week heel weinig te eten, zoals bij de 5:2 methode. Opmerking: Voor mensen die veel stress hebben of veel afspraken met familie/vrienden en graag snoepen, kan deze optie moeilijk zijn. Als het geen probleem is om 16 uur per dag niets te eten, bijvoorbeeld omdat je in principe niet van ontbijten houdt, kun je de 16:8 interval overwegen.

Fout 2: Te snel te veel willen

Als je 's nachts en zonder voorbereiding begint met intervalvasten, zul je vaak geen succes hebben. Als de druk te groot is, is de frustratie vaak groot als de kilo's er niet meteen afgaan. Het lichaam heeft twee tot drie weken nodig om zich aan te passen aan de verandering in het eetpatroon en eraan te wennen. Met de 16:8 variant is de start iets makkelijker omdat je langzaam kunt toenemen en bijvoorbeeld kunt beginnen met 12 uur vasten. Bij 5:2 vasten kun je in het begin de calorie-inname per dag verhogen en daarna langzaam verlagen. Op deze manier krijg je ook een gevoel voor je eigen honger.

Fout 3: Te weinig of te veel eten

Eet niet te weinig tijdens de eetfases, anders gaat de stofwisseling op een laag pitje en zal de spiermassa ook snel afnemen. Maar precies het tegenovergestelde is ook niet gunstig, namelijk te veel eten. Uiteindelijk bepaalt de caloriebalans van verbruikte en verbrande calorieën over een bepaalde periode of je afvalt, op gewicht blijft of aankomt. Zie de eetfases dus niet als cheatfases, maar let ook hier op een evenwichtige en gezonde voeding.

Fout 4: ongezond eten

Eigenlijk wordt gezegd dat je tijdens de eetfasen van intermittent fasting mag eten wat je wilt, maar dat is niet helemaal waar. Gezonde voeding is het credo. Natuurlijk is er niets mis mee om jezelf af en toe te verwennen, maar je moet er wel voor zorgen dat je voeding evenwichtig is en rijk aan vitaminen en voedingsstoffen. Vasten alleen kan immers geen wonderen verrichten. Degenen die hun toevlucht nemen tot hamburgers, pizza, pasta, snoep en alcohol tijdens de eetfase hoeven niet verbaasd te zijn als hun gewicht niet verandert - ondanks het vasten.

Fout 5: Te weinig vloeistof

Veel voedingsmiddelen zoals fruit en groenten bevatten vrij veel water, dus deze vochtinname is niet nodig tijdens de maaltijdpauzes. Zorg er daarom voor dat er altijd een groot glas water naast je staat en dat je het vaak drinkt. Te weinig vocht kan gemakkelijk leiden tot hoofdpijn en duizeligheid. Een glas water met een stukje citroen is ook een goede manier om honger te stillen.

Niet geschikt voor wie? 

Intermitterend vasten is geschikt voor velen, maar mensen met een bestaande aandoening, lage bloeddruk of ziekten zoals diabetes of kanker moeten zeker met een arts praten voordat ze beginnen.

Intermitterend vasten is een geweldige manier om je eetpatroon op de lange termijn te veranderen en je vitaler te voelen. Om je van binnenuit te ondersteunen, hebben we onze suikervrije Trust Your Gut Vitamins met appelciderazijn: ideaal om je metabolisme een boost te geven en iets goeds te doen voor je darmen.

 




Ontdek onze promosets en bespaar tot 30%