PMS - Welk type ben jij?
Ongeveer 20-40% van alle meisjes en vrouwen heeft last van het premenstrueel syndroom (PMS). Dit verwijst naar veel psychologische en lichamelijke klachten die kunnen optreden bij vrouwen tijdens de menstruatiecyclus, meer precies in de tweede helft, dat wil zeggen na de eisprong en voor de menstruatie. Ongeveer 150 symptomen worden samengevat onder de term PMS.
Dit zijn de PMS-symptomen
De psychologische symptomen van PMS zijn onder andere:
- Prikkelbaarheid
- (depressieve) humeurigheid
- Slaapstoornissen
- Onbalans
- Nervositeit
- lusteloosheid
Lichamelijke symptomen zijn onder andere:
- Trekkend gevoel/pijn in de borst
- Buikpijn
- Hoofdpijn
- Rugpijn
- Spijsverteringsproblemen
- Vlekkerige huid
- Misselijkheid
Deze PMS-symptomen kunnen worden onderverdeeld in vier verschillende typen, die zich afhankelijk van de hormoonhuishouding anders manifesteren:
PMS-Typ |
Toegenomen symptomen |
PMS-A Anxiety |
Stemmingswisselingen, angst, nervositeit, woede, agressie, prikkelbaarheid |
PMS-C Craving |
Cravings, hoofdpijn, vermoeidheid |
PMS-D Depressie |
Depressieve stemming, huilen, slapeloosheid |
PMS-H Hyperhydratatie |
Vasthouden van water, pijn/spanning op de borst, gewichtstoename |
De verschillende soorten PMS
PMS type A: Bij PMS type A staat de "A" niet alleen voor angst, maar ook voor onbeheersbaar. Adrenaline, het stresshormoon, is hiervoor verantwoordelijk. Dit wordt vaker afgescheiden wanneer er een onevenwicht is tussen oestrogeen en progesteron. Concreet: het oestrogeengehalte stijgt en het progesterongehalte daalt. Maar dat is niet alles: er komt niet alleen meer adrenaline vrij, maar ook het gelukshormoon dopamine wordt minder aangemaakt. Dit kan leiden tot stemmingswisselingen en gevoelens van angst.
Onze tip: lange wandelingen in de frisse lucht of ontspanningsoefeningen. Regelmatige lichaamsbeweging kan stress helpen verminderen en heeft tegelijkertijd een positief effect op je welzijn.
PMS type C: Dit type wordt veroorzaakt door een scherpe daling van de bloedsuikerspiegel in de tweede helft van de cyclus, dat wil zeggen na de eisprong. Helaas is de oplossing hier niet om meer te snoepen, maar om specifieke voedingsaanpassingen te maken waardoor de bloedsuikerspiegel langzamer stijgt en het gevoel van verzadiging langer aanhoudt.
Onze tip: eet meer peulvruchten of fruit.
PMS type H: Net als bij type A speelt het verhoogde oestrogeengehalte ook een doorslaggevende rol bij PMS type H. De verhoogde afgifte van serotonine maakt de bloedvaten meer doorlaatbaar en bevordert het vasthouden van vocht. De verhoogde afgifte van serotonine maakt de bloedvaten meer doorlaatbaar en bevordert het vasthouden van water. Daarnaast wordt de afgifte van het hormoon aldosteron bevorderd: dit smoort de uitscheiding van vocht in de nieren, wat leidt tot meer vocht vasthouden.
Onze tip: drink, drink, drink. Vocht stimuleert de nieractiviteit en daarom kan - vooral in de vorm van vochtafdrijvende theeën zoals brandnetel - het vasthouden van water in het lichaam worden verminderd.
PMS type D: Depressieve stemmingen gaan vaak ook gepaard met angstgevoelens, maar toch is de figuurlijke hormoonweegschaal in vergelijking met PMS type A de andere kant op gekanteld: een verlaagd oestrogeenniveau en een overmaat aan progesteron. Redenen hiervoor kunnen stress of een tekort aan voedingsstoffen zijn.
Onze tip: we weten dat deze tijd zwaar is en dat je je het liefst in bed wilt opkrullen met de dekens over je hoofd, maar hier is goed voor jezelf zorgen goud waard en belangrijk. Of het nu een lang bubbelbad is, een zaterdag in pyjama op de bank of een extra portie chocolade. Alles mag, zolang het maar goed voelt.
Let op: Als de psychische symptomen bijzonder ernstig zijn, raadpleeg dan een arts. In dit geval spreken artsen van premenstruele dysforie stoornis (PMDS). De frequentie wordt geschat op 5-8 %. De terugkerende sombere stemming beïnvloedt niet alleen de levenskwaliteit enorm, maar zet ook het gezinsleven, het dagelijkse werk en de sociale contacten onder druk. Neem de symptomen serieus en praat met je arts!
Last but not least: De precieze oorzaken van premenstruele klachten zijn nog niet opgehelderd. Naast de al genoemde onbalans tussen progesteron en oestrogeen zijn er nog andere mogelijke verklaringen:
- een overmaat van het hormoon prolactine
- een sterke daling van endogene endorfines
- Verstoringen in de structuur van neuronale
- boodschapperstoffen (bijv. dopamine, serotonine)
Aan alle meiden die er zijn: we zitten allemaal in hetzelfde schuitje en weten hoe stom het allemaal kan zijn. Maar gelukkig is het na een paar dagen voorbij en schijnt de zon weer #girlpower